Drniš: Proslava sv. Ante

Galerija slika 

Iako nije zaštitnik grada ni patron župe, blagdan svetog Ante, tog „sveca svega svijeta“, u Drnišu zauzima posebno mjesto. To je zasigurno dan kada najveći broj vjernika iz naše župe, ali i okolice prispije na liturgijsko slavlje u Drniš i svojim molitvama i zavjetima se utječu zagovoru tog popularnog sveca. Tako je bilo i ove godine.

Već od jutra, s prvom tihom misom u 7 sati, počeli su pristizati hodočasnici kako bi se pomirili s Bogom u sakramentu ispovijedi te izrekli svoje molitve i zavjete obilazeći oko kipa svetog Ante izloženog u njegovoj crkvi.

Tihe mise su bile u 7, 8 i 9 sati, a za sve to vrijeme pružena je mogućnost ispovijedi. Najveći broj vjernika Drniša i okolice skupio se na centralnom liturgijskom slavlju koje je počelo u 10 sati procesijom s kipom sveca iz crkve Sv. Ante do župne crkve Gospe od Ružarija. Takva praksa rezultat je činjenice da u crkvu svetog Ante ne bi stalo niti polovica vjernika koji na taj dan dođu u Drniš. Misno slavlje predvodio je fra Božo Morić, drniški župnik i dekan, uz koncelebraciju svećenika iz okolnih župa koji su uspjeli pomaknuti svoje nedjeljne mise kako bi sudjelovali u proslavi u Drnišu. Nakon misnog slavlja u Gospinoj crkvi, mnoštvo vjernika zaputilo se ponovno u procesiju koja je svetog Antu ispratila ulicama grada natrag u njegovu crkvu, nekadašnju džamiju. Uistinu, ovaj svetac je svetac svega svijeta. Nerijetka je činjenica kako ga u raznim krajevima svijeta štuju i muslimani, a providnost Božja je htjela da u našem gradu svoj zagovor dijeli iz nekadašnje džamije.

Sveti Ante se štuje kao posebni zaštitnik djece i malenih. Mnogi roditelji tog dana dovedu svoju djecu na blagoslov i u svetog Ante mole zaštitu za svoje najveće blago. Tako je i u Drnišu. Misa s blagoslovom djece započela je u 18 sati ispred crkve Sv. Ante. Misno slavlje i blagoslov djece predvodio je fra Damir Ćiro Čikara, župni vikar u Drnišu. I predvečerje, iako sparno i vruće, okupilo je velik broj vjernika koji su došli s iskrenim molitvama, prošnjama , ali zahvalama svetom Anti. Neopisivo je lijep prizor vidjeti malene i njeihove roditelje u molitvi okupljene oko lika svetog Ante.

Iako je od njegove smrti prošlo više stoljeća, „svetac svega svijeta“ i dalje živi među nama, ali još više za nas. Dokaz za to je i nedjelja, 13. lipnja 2010. godine. I na kraju, što reći ako ne opet i ponovno uskliknuti: „Sveti Ante, moli za nas!“

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1160
Ovaj mjesecOvaj mjesec64084
UkupnoUkupno7606585

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 134