Šubićevac: Primanje i zavjetovanju u OFS-u

Poziv na svetost, poruka je ovogodišnje svečanosti Franjevačkog svjetovnog reda u župi Sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu, u Šibeniku.

Prepuna crkva, na večernjoj svetoj misi, uistinu je bila mjesto susreta srca sa srcem – Boga i čovjeka u Njegovom hramu na 8. nedjelju kroz godinu (3. ožujka 2019.), u kojoj nam Božja riječ poručuje: "Iz obilja srca usta govore.“ (Lk 6,45)

Sv. Misi prethodila je procesija kandidata i kandidatica FSR-a, ministranata, župnika fra Maria Radmana, područnog duhovnog asistenta fra Stipe Nimcapredslavitelj misnog slavlja, zajedno sa župnicima mjesnih bratstava FSR-a iz Drniša i Mirlović Zagore, fra Damira Čire Čikare i fra Ivana Čupića.


Poziv na svetost – Božji je poziv za svakoga, a ne samo nekih privilegiranih u Crkvi, rekao je fra Stipe Nimac uvodeći nas u slavlje sv. mise, a i kasnije u propovijedi: „Danas je osobit dan za Crkvu, za Franjevački svjetovni red! Poziv na svetost je obveza svakog vjernika, poziv na utjelovljenje i posvećenje svoga života po Božjim mjerilima.

Isus Krist, Logos, Riječ Božja, kriterij je i načelo djelovanja. Sva tri današnja čitanja upućuju na ono bitno unutar naše Crkve, kao i na društvenoj razini – ne poistovjećivati čovjeka s grijehom. Sirah nas upozorava na izgovorenu riječ za koju se čovjek veće i za koju je odgovoran. Mudrost je umijeće i znanje kako živjeti u trajnom skladu s Bogom i svijetom.

I mi se možemo upitati: Što je to što će pristupnici u svom „Da“ izreći? U čemu se i danas svijet divi svetom Franji Asiškom, kojeg slobodno možemo nazvati religioznim genijem?! U čemu se sastoji izvrsnost i aktualnost sv. Franje?

Usudio bih se reći da je Franjo povratak Izvoru, povratak Isusovom Evanđelju, u kojem je sva mudrost, znanje i život Isusa Krista. Franjo nam nudi jedini životni program – slijediti gologa Krista!

Franjo zastupa bratstvo i sestrinstvo svih ljudi i svih Božjih stvorenja – kozmičko bratstvo – savez sa sveukupnošću života – ništa se više u njemu ne odupire djelovanju Duha. Tu mu nitko nije ravan, osim samoga Isusa Krista. Franjo odbacuje farizejski ustroj i onoga trenutka kad je poljubio gubavca, Franjo mu je postao brat. Doživio je unutarnju metanoju – slobodu koja nadilazi svako ljudsko poimanje. Sam Franjo postaje otajstvo ljubavi – slobodan poput vjetra na putu bratskog zajedništva. Franjo, kao Isus, ne isključuje nikoga iz Božje ljubavi, a osobito grešnike – suditi je grijehu a ne čovjeku.

Franjo, umjesto povlačenja u svijet (monaštvo) ostaje u svijetu, ali ne i od svijeta – njemu cijeli svijet postaje samostan. Za njega Bog je sve, izvor života, radosti i ljepote, a Duh Sveti ministar koji nas uvodi u svu istinu.

Stoga, jedan sljedbenik franjevačke duhovnosti – franjevačke ideologije mora u sebi nositi tu spoznaju – prisutnost Božje dobrote, ljubavi i milosrđa, jer nismo otkupljeni ni srebrom ni zlatom, već Predragocjenom Krvlju Isusa Krista – da svatko tko vjeruje u Njega baštini život vječni.

Ponavljam, svi smo pozvani na svetost, svaki krštenik, jer samo se u Bogu može ostvariti čovjek, u zdravoj religioznosti. Žalosno je primijetiti da je oko nas sve više bolesne religioznosti, i u Crkvi i u društvu.“

Nakon homilije, pristupilo se obredu primanja i davanja obećanja i obnavljanju obećanja. Obred je vodila sestra Svemirka Matić, ministra Zadarsko – šibenskog područnog bratstva „Sv. Nikola Tavelić“.

Ivica Škember primljen je u bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda i započeo je proces formacije.

Svoje obećanje življenja Evanđelja stopama sv. Franje na godinu dana dale su sestre:

 1. Josipa Jurat;
 2. Vinka Kulušić;
 3. Senka Rak.

Svoje zavjete življenja Evanđelja stopama sv. Franje na godinu obnovile su sestre:

 1. Slavojka Baranić;
 2. Nevena Jakelić, voditeljica;
 3. Jelena Mašić;
 4. Marina Mijat;
 5. Ljiljana Morić;
 6. Ana Paić Karega;
 7. Helena Pivac;
 8. Dragica Šupe;
 9. Mirjam Tomljanović.

Svima je podijeljen znak Tau kao znak pripadnosti franjevačkoj obitelji.

Na kraju, fra Mario se zahvalio fra Stipi, braći fra Damiru i fra Ivanu, sestri Svemirki, ministri i članicama Područnog vijeća Mariji Vukušić, tajnici i Aniti Močić, povjerenici za Framu, svim članovima mjesnog bratstva i framašima, bendu koji je glazbenoanimirao sv. misu te je sve nazočne pozvao na bratski Agape.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

22. lipnja: Split - Svećeničko ređenje

************

25.-28. lipnja: Proslava Presvetoga Srca Isusova u Šibeniku

************

27.-29. lipnja: Siverić - 50. obljetnica župe

************

29. lipnja: Kruševo - 50. obljetnica svećeništva

***********

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1910
Ovaj mjesecOvaj mjesec52927
UkupnoUkupno6889709

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53 

Administrator

franodoljanin@gmail.com