Zadar: Susret hrvatske katoličke mladeži

 

Šesti Susret hrvatske katoličke mladeži koji je održan je u Zadru, 8. i 9. svibnja, okupio je tridesetak tisuća mladih Hrvata pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te grupe mladih iz Argentine, Austrije, Njemačke, Srbije i Crne Gore pod geslom "Da vaša radost bude potpuna" (Iv 15, 11). Susret mladih u Zadru okupio je veliki broj framaša iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja-Split, koji su došli iz slijedećih župa: Gospa od Zdravlja-Split, Sinj, Imotski, Podbablje, Proložac, Vinjani, Runovići, Lovreć, Knin, Drniš, Gračac, Gospa Lurdska-Zagreb,Šibenik-Varoš, sv. Ilija-Metković, te mladih iz Frama Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva: Rožat-Dubrovnik, Gospa od Pojišana-Split, sv. Obitelj-Split. Osim navedenih frama, u crkvi sv. Franje okupili su se i druge frame iz cijele Hrvatske koje su došle na susret u Zadar.

Susret je započeo molitvom, pjesmom, katehezom i druženjem u najstarijem franjevačkom samostanu u Hrvatskoj, u crkvi Sv. Franje u Zadru. Na početku susreta sve je pozdravila Lana Srblin, predstavnica Zadarsko-šibenskog područnog bratsva koja je mladima zaželjela srdačnu dobrodošlicu. Nakon toga sve mlade pozdravio je fra Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije Sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru, koji je iznio niz zanimljivih podataka o franjevačkoj povijesti Zadra te je istaknuo kako je i sam Sv. Franjo, utemeljitelj Franjevačkog reda, boravio u ovom samostanu. 

Fra Frano Doljanin, duhovni asistent Frame u Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu, održao je posljednju katehezu u kojoj se posebno osvrnuo na geslo susreta "Da vaša radost bude potpuna" te je istaknuo framašima kako u današnjem svijetu trebaju biti istinski radnici Evanđelja te tako širiti mir i radost među ljudima.

Cijelu jednosatnu katehezu animirao je framaški zbor iz župe Imotski sa svojim voditeljom fra Kristianom Stipanovićem. Na kraju susreta frama Gospe od Zdravlja pripremila je igrokaz i zabavni skeč na temu „biti ljubljen“ i „ljubiti“. 

Nakon završetka kateheze, kratkog susreta u Franjevačkom samostanu, mladi su razgledali obližnje Morske orgulje te Pozdrav suncu, a potom se uputili prema zadarskom Forumu gdje su okupljeni čekali početak procesije koju je od zadarskog poluotoka pa do ŠC Višnjik predvodio trometarski križ izgrađen od splavi stare više od 5000 godina koja je izvađena iz Drave, a u križ su ga oblikovali umjetnici Petar Kazija i Dragan Kwiatkowski. 

Nakon višesatne procesije započelo je misno slavlje koje je predvodio mons. Želimir Puljić, a koncelebrilali su kard. Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački; mons. Mario Roberto Cassari, apostolski nuncije u RH kao i još osamnaest nad/biskupa i tristotinjak svećenika. 

U svojoj homiliji mons. Želimir Puljić, novi zadarski nadbiskup, istaknuo je: ""Dragi mladi prijatelji, često vas zbunjuju sumnje mladenačkih godina. Ali ne bojte se! Isus može i želi vašu sumnju pretvoriti u jaku i čvrstu vjeru ako ustrajete u uvjerenju da vas On ljubi, da je trpio, umro i uskrsnuo radi vas, svih nas. Ne dopustite da sumnje, brige i tjeskobe slome i odvoje lozu vašeg života od trsa, Krista. Poznato mi je da vas nekad zbunjuju padovi, izraz vaših mladenačkih traženja i nesnalaženja. Ne bojte se! Krist po sakramentu svoje ljubavi, ispovijedi, diže vaše srce i duh te vaše korake čini postojanima kako biste hodili putem radosti", rekao je nadbiskup a mladi potvrdili u dirljivim prizorima susreta sa svećenikom pod stablom, na travi ili tribinama u sakramentu ispovijedi."

U propovijedi je zatim rekao: ""Njegujte duh zajedništva i ne dopustite razdore i nesnošljivosti među vama. Želimo li doista ostati u Kristovoj ljubavi i tražiti prave izvore iz kojih ćemo crpiti radost, to moramo činiti slaveći spomen njegove ljubavi, euharistiju. Nigdje kršćani ne mogu naći prave izvore radosti nego slaveći euharistiju. I nigdje ne mogu bolje osjetiti svoju povezanost s Kristom nego hraneći se Isusom u euharistiji. Zbog toga je nedjeljna euharistija središte i sidrište života Crkve. Ona je prepoznatljiv znak Hrvata katolika, naše kulture i identiteta, naše duhovnosti", poručio je mons. Puljić, istaknuvši da i euharistijskim slavljem SHKM-a Bogu kažemo hvala. "U toj vjeri možemo pjevati 'Tvoga vina ljubavi, prepuna je moja čaša, kada je s braćom dijelim, potpuna je radost naša', iz himne susreta. Dao Gospodin da nikad u srcima našim ne ponestane Kristova vina ljubavi i radosti." 

U tijeku dolaska biskupa do oltara na pozornici koja je sprijeda imala stilizirano pročelje zadarske katedrale sv. Stošije, poletjelo je sto golubova sorte "zadarski prevrtač" koje uzgaja Zrinko Ceranja, član zadarske HVIDR-e, koja je bila ispred pozornice. Ti visoki letači kao rijetko koji se lijepo prevrću i izvode akrobacije, što su učinili pozdravljajući početak mise i biskupe dok su pristizali na pozornicu koju je idejno osmislio i realizirao don Ivica Jurišić, voditelj Tehničkog odbora. 

Drugog dana Susreta mladi su bili smješteni u obližnjim župama Zadarske nadbiskupije smještenim u zadarskim obiteljima gdje su u bratskom zajedništvo kroz pjesmu i molitvu međusobno se upoznavali. 

Galerija slika

Josip Šerić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas854
Ovaj mjesecOvaj mjesec70848
UkupnoUkupno7613349

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40