Fra Josip Klarić: ZA BUDUĆNOST

Stari su Rimljani znali govoriti: „Verba volant - scripta manent", što bi značilo: „Riječi lete, a napisano ostaje." Tu su poslovicu doslovno shvatili pa su sve svo­je događaje znali zapisati za budućnost. Ono što su govorili, odnio je vjetar u prošlost, a ono što su zapisali i danas se može pročitati. Zahvaljujući onomu što su zapisali, danas poznajemo njihovu povijest i kažemo da je njihova kultura temelj europskoj kulturi.

Na nama se danas tijek povijesti zaustavio. Danas živimo svoju sadašnjost. Ako bismo rimsku poslovicu preveli na narodnu uzrečicu, rekli bismo -. „Što nije zapi­sano, nije se ni dogodilo."

Godine 2009. navršava se četrdeset ljeta postojanja Hrvatske katoličke misije u Darmstadtu. Ovo je prigoda da zastanemo i da se upitamo odakle smo, gdje smo i kamo ćemo-, odnosno da se upitamo zašto smo ovdje; ili još bolje: kako to da smo ovdje gdje jesmo, a nismo tamo gdje smo morali biti. Na sva ta pitanja danas ne ćemo davati odgovore, jer na sva ta pitanja znamo odgovore. Na ta pitanja odgovaramo već četrdeset ljeta.

Da ne bismo naših četrdeset ljeta prepustili zaboravu, kao župnik, sa surad­nicima i Župnim vijećem, odlučio sam tiskati monografiju kao spomen-knjigu u koju bismo zapisali, u slici i riječi, povijest svojih četrdeset ljeta na ovim pros­torima.

Dakle, četrdeset ljeta okupljamo se zajedno u Hrvatskoj katoličkoj misiji sa sjedištem u Darmstadtu. Dok proživljavamo svoju sadašnjost, takvu kakva jest, želimo sastaviti svoju povijest u knjigu za buduća pokoljenja. I kada nas budu pitali naši potomci, kako smo mi ovdje živjeli i zašto su oni ovdje rođeni, mi ćemo im pokazati pisani dokument, spomen-knjigu, monografiju o Hrvatskoj katoličkoj misiji u Darmstadtu.

Monografiju smo podijelili na više tematskih cjelina. Nakon uvod­nih pozdravnih riječi, ukratko smo opisali prostor u kojemu se na­lazimo, to jest opisali smo povijest Savezne Republike Njemačke, povijest pokrajina Hessen i Rheinland-Pfalz, kao i povijest gradova u kojima slavimo službu Božju.

Potom vam pružamo promišljanja o našem radu i mjestu Misije u ovoj mjesnoj Crkvi. Zatim slijede oblici pastoralne djelatnosti po kategorijama. Iza toga je kronološki tijek povijesti Hrvatske katoličke misije, u kojem smo u vremenskom slijedu od četrdeset ljeta, koristeći ljetopis, dokumente i usmenu predaju, ukratko prikazali svoje djelovanje na ovim prostorima. Onda donosimo iskrenu priču u kojoj se može svatko od nas prepoznati. Uz statističke podatke, našu smo spomen-knjigu obogatili dokumentarnim fotografijama koje možda više govore od napisanih riječi.

Za četrdeset ljeta našega života, vjere, nadanja, planova, naših snova u tuđini, želimo na prvom mjestu reći Bogu hvala, kao i svim svećenicima, časnim se­strama, članovima župnog vijeća u svim mandatima, svima koji su utkali svoju pomoć u život Misije, dakle svima vama, poštovani vjernici.

Zahvaljujemo mjesnoj Crkvi, posebno Biskupiji Mainz, cijelom njemačkom društvu što možemo nesmetano živjeti svoju vjeru, kulturu i običaje. Isto tako im zahvaljujemo što su nam svesrdno pomagali u najtežim trenucima za našu Domovinu i narod u vrijeme obrambenoga rata.

Zahvaljujemo i domovinskoj Crkvi koja nas je uvijek pratila svojim molitvama, davala smjernice i brinula se za dušobrižničko osoblje, uvijek imala sluha i majčinskog srca za svoju iseljenu djecu.

Hvala i svima onima koji su pomogli da ova monografija ugleda svijetlo dana. Pritom posebno zahvaljujemo fra Gabrijelu Jurišiću, fra Anti Branku Periši, go­spodinu Ediju Zeliću i našoj tajnici Mariji Lovrić Holenda.

Pružamo vam ovu monografiju u nadi da ćete zajedno s nama proputovati kroz našu prošlost i odgovorno promišljati o našoj budućnosti.

Fra Josip Klarić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Regionalni sastanci

************

Šibenik / Šubićevac

************Split / Dobri: Gospa od Zdravlja

************


Sjemenište Sinj: Dan otvorenih vrata

************

Dubrava: Gospa od Zdravlja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas72
Ovaj mjesecOvaj mjesec47254
UkupnoUkupno7258187

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43