Iz bogatstva srca riječi mi izvizu o tebi Bože...

 

Možemo li o Bogu išta misliti ili – još bolje – reći, a da nije u Duhu Svetome? Ništa pametno, ništa smisleno, ništa istinito. Tako i sila nadahnutih misli u ovoj skripti nikome neće značiti ništa ukoliko prvo u tvoje otvoreno srce, dragi naš voditelju formacije, ne kapne rosa Duha Nadahnitelja. Nećeš moći približiti Boga drugome, ako ti samome nije blizak, neće se po tebi proširiti Njegova riječ, ako se nije u tebi samome već ukorijenila, nećeš mlada i vapijuća srca oduševiti, ako nije već u tvom srcu Ljubav ljubljena. Zato ovaj priručnik nije ni blizu dovoljnoga za kvalitetnu formaciju. Zato ne vrijede ništa ni najbolje zamišljene ideje u priloženim materijalima, niti primjeri iz života sv. Franje i sv. Klare, niti predložene molitve, niti sami evanđeoski citati, ako ne bude otvorenih srdaca koja bogatstvo naše vjere, bogatstvo milosti i ljubavi našeg nebeskog Oca mogu primiti. A priča ovdje počinje od tebe, dragi voditelju formacije. I zato te pozivam da od sebe otkidaš za druge, ne bi li pridobio koga da svoje srce otvori i primi Isusa Krista u svoj život. A to konkretno, u kontekstu materijala što se nalaze pred tobom, znači da se njima služiš na način da po njima i u njima tražiš nadahnuće odozgor kako bi upoznao što ti je činiti.

Program formacije predložen u ovom priručniku plod je rada i iskust(a)va Povjerenstva za formaciju Zagrebačkog područja. Nastao je prema iskustvima pojedinih bratstava i pojedinaca koji su tijekom svog života u Frami stekli znanja i iskustva u formaciji mladih koji žele dati obećanja u bratstvu Franjevačke mladeži. Sama bratstva u našem području se uvelike razlikuju – što po brojnosti, što po naravi, što po godinama i ostalim karakteristikama, a kamoli tek generacije kandidata za obećanja ili pak pojedinci koji se pripremaju. Zato je od svega najvažnije da nitko tko koristi ovu skriptu ne shvati program iznesen u njoj kao „sveto pismo“ ili kao neki zakon kojega se treba strogo pridržavati. Namjera ove skripte je pomoći voditelju formacije i savjetovati ga tj. pokazati mu koje teme treba obraditi sa svakim kandidatom za obećanja. Naravno, mnoge teme nisu obuhvaćene ovom skriptom, tako da se slobodno može uvijek obraditi još neka tema sa strane. Pored obrade tema se u nekim poglavljima mogu naći i neki prijedlozi obrade tema tj. metode za rad. Neke su prigodnije za velike grupe, neke za male, neke za starije, a neke za mlađe. Metode rada su samo dodatna pomoć koju se može koristiti ukoliko je odgovarajuće za skupinu kandidata s kojima se radi.

Kao što naslov ovoga teksta sugerira, daleko više sadržaja ostalo je u nama nego što je moglo biti izraženo u recima ove skripte, daleko dublje je to iskustvo koje nosimo u sebi od onoga što ga prenosimo. I ako si to razumio, dragi moj voditelju formacije, onda vjerujemo da ćeš kleknuti na koljena pred svojim Gospodinom i moliti svjetlo Duha Svetoga svaki puta prije nego što zaključiš da znaš o čemu ćeš progovoriti na susretima s mladim kandidatima za življenje evanđelja u bratstvu Frame.

Gospodin neka ti udjeli svoj mir i blagoslov!

 

Povjerenstvo za formaciju,

25. rujan 2009.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Drniš: Festival zborske duhovne glazbe "Jubilate Deo" (pozivnica)

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas332
Ovaj mjesecOvaj mjesec54791
UkupnoUkupno7190443

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 55