Evanđelje

Marina Šimić

”Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio,

dok nam je otkrivao Pisma?” (Lk 24, 32)

 

Evanđelje je živa Božja riječ i kao takvo izražava potpunost razgovora ljubavi što ga Bog želi s čovjekom. Taj razgovor se otvara u tri međusobno usko povezane dimenzije: objava, zajedništvo i proroštvo.

Po objaviteljskoj dimenziji Bog nešto čovjeku govori.

Po dimenziji zajedništva Bog svojom riječi obuhvaća čovjeka i uvodi ga u svoje područje ljubavi. Ljudsko srce se osjeća ražarenim ljubaznom prisutnošću svoga Gospodina.(usp. Lk 24, 32).

Proročkom dimenzijom Bog kaže čovjeku što mora činiti i učiniti, svojom riječi ga upravlja prema ostvarenju svoje spasenjske volje.

 

Razgovor izražen biblijskom porukom može biti prihvaćen i proživljen samo u molitvi, jer pravi je teolog onaj koji moli.

Osim što je Evanđelje važno za osoban rast u vjeri potpuno je neodvojivo od života u zajednici Frame.

“Frama je bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda (FSR) i njegove duhovnosti…“

 

Statut Frame, čl. 1

“Način života bratstva Franjevačke mladeži jest ovo: opsluživati evanđelje Gospodina našega Isusa Krista slijedeći primjer sv. Franje Asiškoga, koji je Krista učinio nadahniteljem i središtem svog života s Bogom i s ljudima. Članovi bratstva često čitaju evanđelje, prelazeći iz evanđelja u život i iz života u evanđelje.“

Statut Frame, čl. 7

 

 

 

Sv. Franjo i Evanđelje

Kao što kaže Statut, mi Evanđelje slijedimo po Franjinom primjeru, stoga naučimo kroz franjevačke izvore kako je on to činio, te se nadahnimo da i sami pažljivije i dublje ulazimo u riječ Božju te je provodimo u život.

“Božja riječ u njemu uvijek nalazi spremna i velikodušna slušača. On nikada nije bio gluhi slušač Evanđelja, nego je, povjerivši hvale vrijednom pamćenju, ono što je čuo, nastojao najvećim marom doslovce izvršiti.” (1 Čel 22)

Franjo jer prema riječima Svetog pisma osjećao isto poštovanje kao i prema Tijelu i Krvi Gospodnjoj. U Drugom pismu svim vjernicima na istu razinu stavlja Kristovu Krv i Riječ koja spašava: “Nitko se ne može spasiti osim po svetim riječima i po krvi Gospodina našega Isusa Krista, a to klerici govore, naviještaju i poslužuju.” 2 P 34

Poznat je događaj koji se zbio u Porcijunkuli kad je riječ Božja za Franju postala proročanska, otkrila mu je što je Gospodin naumio s njegovim životom.

Ali kad se jednoga dana u spomenutoj crkvi čitalo Evanđelje, kako je Gospodin poslao svoje učenike da propovijedaju, i svetac Božji bio ondje nazočan, da bi evanđeoske riječi razumio, ponizno je zamolio svećenika da mu pročitani odlomak protumači. A kad mu je ovaj sve redom protumačio o kad je sveti Franjo čuo da Kristovi učenici ne smiju imati ni zlata, ni srebra, ni novca, ni torbe, ni novčarke, da putem ne nose ni štapa, ni obuće, neka nemaju ni dviju tunika, nego neka propovijedaju kraljevstvo Božje i pokoru, odmah je u Duhu Božjem uskliknuo: “Ovo je ono što hoću, ovo je ono što tražim, ovo želim cijelim srcem izvršiti.” Zato je sveti otac silno radostan odmah požurio izvršiti ono što je spasonosno čuo. Nije dopustio da prođe neko vrijeme pa da istom onda počne pobožno provoditi ono što je čuo. Odmah je s nogu izuo obuću, iz ruku je odbacio štap, zadovoljio se samo jednom tunikom, kožnati remen je zamijenio konopčićem. Od sada je imao tuniku koja je sprijeda bila obilježena križem da bi tako od sebe odgonio sve đavolske opsjene. Ta je tunika bila veoma gruba, u njoj je želio razapinjati svoje tijelo s pogreškama i grijesima. Bila je ona veoma siromašna i priprosta da je svijet ne bi nipošto poželio. S najvećim je poštovanjem i posebnom pomnjom želio izvršavati i sve ostalo što je čuo. On naime nije bio gluhi slušač evanđelja, nego je sve što bi čuo hvalevrijedno upamtio i marljivo nastojao ispuniti. (1 Čel 22)

Slično iskustvo s Bernardom, kad je on tražio Franjinu pomoć da razazna svoj poziv.

Neki Bernardo iz grada Asiza, koji je kasnije postao sinom savršenstva, kad je po primjeru čovjeka Božjeg odlučio posve prezreti svijet, ponizno ga zamoli da mu bude savjetnikom. Savjetujući se, dakle, rekao je: “Ako bi tko, oče, dugo vremena posjedovao dobra nekoga gospodara i više ih ne bi htio zadržati, što bi s njima trebalo učiniti da to bude savršenije?” Čovjek je Božji odgovorio da bi ih sve trebalo povratiti gospodaru od kojeg ih je dobio. Na to će mu Bernardo: “Sve što imam, svjestan sam da mi je dao Bog, a toga sam se prema tvome savjetu spreman odreći.” Tada reče svetac: “Ako riječi hoćeš potvrditi činima, u rano jutro pođimo u crkvu; uzet ćemo Evanđelistar pa od Krista zatražimo savjet.” Tako o svanuću, uđoše u crkvu. Pošto se najprije pomoliše, otvoriše Evanđelistar, odlučivši da će učiniti ono što im najprije bude savjetovano. Otvoriše knjigu, a Krist je u njoj iznio svoj savjet: “Ako hoćeš biti savršen, hajde, prodaj sve što imaš i podaj novac siromasima.”16 I drugi put otvoriše, a oko im zape za riječi: “Ništa ne uzimajte na put!” Učiniše to i treći puta te nađoše riječi: “Ako tko hoće ići za mnom, neka se odreče samoga sebe.” Bernardo je sve ovo izvršio bez oklijevanja i ovaj savjet nije prekršio ni za jotu. Mnogi su se odvratili od najpogubnijih svjetovnih briga u kratko vrijeme i pod Franjinim vodstvom se povratiše k beskrajnom dobru u domovinu. Predugo bi bilo da nastavimo pripovijedati o pojedincima, kako se domogoše nagrade višnjega poziva. (2 Čel 15 )

 

I kad je umirao želio je obnoviti Isusovu gestu s Posljednje večere.

Napokon je naredio da se donese Evanđelistar i zatražio da mu se iz Evanđelja po Ivanu čita ono mjesto koje počinje riječima: “Uoči blagdana Vazma, znajući da mu je došao čas da ode s ovoga svijeta Ocu.” I ministar je, prije nego što mu je bilo naređeno, odlučio čitati ovo Evanđelje. Ovo je mjesto dragom ocu palo u oči prigodom prvog otvaranja knjige, kad je pred njim bila potpuna Biblija iz koje se trebalo čitati Evanđelje. Naredio je da na nj stave cilicij (pokornički pojas) i da ga pospu pepelom, jer je doskora imao postati prah i pepeo. (1 Čel 110)

I, za kraj evo jedna anegdota gdje Franjo koristi upravo Novi zavjet kako bi ispunio zakon ljubavi naučen u Evanđelju.

Jednoć je majka dvojice braće došla k svecu i s pouzdanjem ga zamolila milostinju. Svetom ocu se smilila pa je svom zamjeniku bratu Petru Katanskom rekao: “Možemo li dati kakvu milostinju svojoj majci?” Majku bilo kojega brata smatrao je i svojom majkom i majkom svekolike braće. Brat Petar odgovori: “U kući nemamo ništa što bismo joj mogli dati.” Zatim je nadodao: “Imamo jednu knjigu Novoga zavjeta iz koje, kad molimo Jutarnju, jer nemamo Brevijara, uzimamo čitanja.” Njemu će nato blaženi Franjo: “Podaj našoj majci Novi zavjet da ga za svoje potrebe unovči, jer nas on potiče da pomažemo siromahe. Uvjeren sam da će se Bogu većma svidjeti ovaj dar negoli čitanje.” (2 Čel 91)

 

Poticaj za razmišljanje:

osobno iskustvo Evanđelja (čitam li ga, činim li neke stvari samo zato jer to Evanđelje traži, tražim li pomoć Evanđelja u svakodnevnom životu?)

iskustvo zajedničkog čitanja Evanđelja u obitelji, zajednici....

ako smo kao kršćani pozvani živjeti Evanđelje, trebamo ga i poznavati

temelji franjevaštva (siromaštvo, čistoća, poslušnost, zajedništvo) dolaze iz Evanđelja

važnost stava sabranosti i rasterećenosti od svakodnevnih briga i zauzetosti

pomoć molitve pri prihvaćanju Evanđelja

 

Neka ti ovi poticaji i primjeri iz Franjina života te ulomci iz Novog zavjeta (Mt 13, 3-9;18-23 i Lk 6,46-49) pomognu da grupi razložiš važnost čitanja i življenja Evanđelja te da međusobno podijelite osobna iskustva.

A postoji li netko tko nema Novi zavjet, neka se slobodno obrati duhovnom asistentu ili vijećniku svoga bratstva koji ću mu, vjerujem, nabaviti jedan. I neka ga čita.

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Drniš: Festival zborske duhovne glazbe "Jubilate Deo" (pozivnica)

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas249
Ovaj mjesecOvaj mjesec54708
UkupnoUkupno7190360

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54