Ljubav i radost

Sv. Pavao u poslanici Galaćanima nabraja plodove Duha Svetoga: „ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost“ (Gal 5, 22). Zanimljiva je činjenica da u nabrajanju odmah nakon dara ljubavi, dolazi dar radosti. Ovaj popis pokazuje da biti radostan jest središnji dio kršćanskoga života.

Pravilo Franjevačkog svjetovnog reda poziva: „Neka kao vjesnici savršena veselja nastoje u svakoj prigodi drugima donositi radost i nadu.“ (Pravilo FSR-a, br. 19) U Pravilu su, dakle, istaknute dvije činjenice: prvo, pretpostavlja se da su članovi FSR-a po primjeru sv. Franje Asiškoga „vjesnici savršena veselja“ i, drugo, od njih se očekuje da drugima donose „radost i nadu“.

Zašto je radost na drugom mjestu? Radost proizlazi iz velikodušne ljubavi. Radost je ovozemaljska nagrada za djela ljubavi. Sv. Franjo, unatoč mnogim žrtvama i odricanju, uživao je u radosti. Toma Čelanski opisuje događaj kako je sv. Franjo vidio 'svoga druga turobna i žalosna lica, a to nije šutke podnio nego mu je rekao: Ne dolikuje da se sluga Božji pred ljudima pokazuje turobnim i žalosnim, nego vedrim. Svoje grijehe istražuj u svojoj sobici i pred Bogom plači i uzdiši. Kad se povratiš među braću, odbaci sjetu i prilagodi se ostalima. A malo zatim je rekao: Mnogo mi zaviđaju protivnici ljudskoga spasenja i uvijek pokušavaju, što im nije moguće u meni, da to poremete u drugovima.' - Toliko je volio čovjeka puna duhovne radosti da je kao opće upozorenje prigodom nekoga kapitula dao napisati ove riječi: "Neka braća paze da se ne bi izvana pokazivala namrgođena i žalosna poput licemjera, nego neka se pokazuju kao ljudi koji su radosni u Gospodinu, vedri i veseli te kako dolikuje prijazni" (Vita secunda 91. poglavlje). Radost sv. Franje bila je predokus vječne radosti i blaženstva u Bogu.

U vremenu u kojem živimo kao da je manjak radosti. Čini se kao da je više žalosti i tuge jer težimo za srećom i zadovoljstvom koji su trenutačni, a ne za radošću. Bog ne želi gledati čovjeka žalosna jer nam preko sv. Pavla poručuje: „Radujte se uvijek u Gospodinu!“ Crkva prepoznaje tu Božju želju i zato je Susret hrvatske katoličke mladeži obilježen geslom 'Da vaša radost bude potpuna' (Iv 15,11). Jedino Bog može pokazati 'puninu radosti' (usp. Ps 16,11).

Radost, za razliku od sreće koja se temelji na prilikama i situacijama života, jest unutarnje stanje koje se temelji na izboru poslušnosti prema Kristu, jedinom izvoru potpune radosti. Kada je Krist temelj radosti, tada ni patnje ni žalosti ne mogu umanjiti radost. Naime, ondje gdje je prisutan Krist, tu nema sebičnosti, srdžbe ili straha koji doprinose žalosti a ne radosti. Sv. Jakov piše: „Smatrajte potpunom radošću, braćo moja, kad upadnte u razne kušnje, znajući da kušanje vaše vjere stvara postojanost.“ (Jak 1,2) To je uistinu radosna vijest.

Radost dolazi iz razumijevanja isitine. Radost dolazi ako sam u miru s Bogom. Radost dolazi ako sam spreman prihvatiti sebe kakav jesam. Radost dolazi ako prihvaćam cjelokupnu sliku života, a ne trenutačnu. Radost dolazi ako imam nadu u budućnost.

Članovi Frame i FSR-a na svojim susretima izražavaju radost pripadanja franjevačkoj obitelji. Tu radost, koju su našli u Isusu Kristu po primjeru sv. Franje, pokazuju na različite načine. Pokazuju svojim glasom: pjevanjem, obećanjem na život po primjeru sv. Franje, zajedničkom molitvom, molitvom za druge, pozivanjem drugih da im se priključe... Djelom: pomaganjem i posjećivanjem potrebnih, plesom, pljeskanjem, noseći znak tau... Oni ne izbjegavaju svijet, štoviše, oni su u svijetu, ali istovremeno taj isti svijet nastoje zagrliti Božjim izrazom radosti koja u njima samima.

Biti član Frame ili FSR-a znači živjeti u čežnji za pronalaskom osobne radost u Kristu. Onaj tko pronađe istinsku radost, neće je moći zadržati samo za sebe, taj će je donositi drugim mladima, obitelji, svećenicima...

  • Bože, koji si jedini izvore potpune radosti,
  • pošalji svoga Duha na sve članove franjevačke obitelji
  • i udijeli im svoga Duha radosti
  • da mogu neprestano biti nosioci i donositelji
  • 'radosti i nade'.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas834
Ovaj mjesecOvaj mjesec70828
UkupnoUkupno7613329

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50