Zmijavci: Proslava sv. Lovre

Blagdan sv. Lovre, zaštitnika općine Zmijavci i dan te općine svečano je proslavljen misnim slavljem služenim na svečev blagdan 10. kolovoza u zmijavačkoj župnoj crkvi Svih Svetih.

Ovogodišnje svečano misno slavlje predvodio je imotski gvardijan, dekan i župnik fra Zoran Kutleša uz koncelebraciju fra Marka Babića, profesora na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu te fra Vinkom Gudeljom, župnikom u Podbablju te uz još dvadesetak svećenika.

U svojoj odmjerenoj homiliji koju je održao pred nekoliko stotina vjernika ovogodišnji propovjednik fra Zoran Kutleša istaknuo je važnost svetoga Lovre za sve kršćane. Naglasio je kako se svi trebamo moliti ovome svecu, ali i ono što je puno važnije trebamo ga slijediti. Istaknuo je i problem psovke i vrijeđanja svetaca koja se, nažalost, sve više ukorijenila u ovome društvu naglasivši kako se svi trebamo okrenuti prema Bogu i svoja djela i misli ispuniti božanskom ljubavlju.

Uoči svečane svete mise, tijekom koje je pjevao Veliki mješoviti zbor župe Zmijavci, održana je tradicionalna procesija oko crkvenog dvorišta u kojoj su predvođeni župskim barjacima iz župe Zmijavci mladići i djevojke obučeni u narodnu nošnju Zmijavaca nosili cvijećem ukrašenu svečevu sliku.

Na kraju svete mise svima se posebno zahvalio zmijavački župnik fra Frano Laco, zahvalivši u prvom redu Bogu, a potom i ovogodišnjem propovjedniku fra Zoranu Kutleši. Pročitao je i čestitke nekadašnjih župnika u Zmijavcima fra Vinka Prlića i fra Marija Jurišića.

Za ovu prigodu u kojoj žitelji najmlađe imotske općine Zmijavci proslavili svoj dan, došli su i gosti iz Karaševa u Rumunjskoj gdje živi hrvatska nacionalna manjina predvođeni svojim svećenicima don Petrom Dobrom i don Petrom Regmilom.

Tri dana uoči blagdana vjernici Zmijavaca pripremali su se za blagdan zaštitnika njihove općine svetim misama koje su predvodili fra Ivan Režić, župni vikar u Imotskom te fra Vinko Gudelj, župnik u Podbablju.

Za sv. Lovru đakona vjeruje se da mu se grob nalazi na prostoru župe Zmijavci kod arheološkog nalazišta starokršćanske bazilike na Dikovači. Svetac se od davnina časti u cijeloj Imotskoj krajini, a napose u Zmijavcima jer je među arheološkim nalazima iz rimske antike i prvih kršćanskih stoljeća nađenima na prostoru župe, koje je pronašao ondašnji podbapski župnik fra Frano Tonković iskopani su ostaci i starokršćanske nekropole, za koju se pretpostavlja da je grob sv. Lovre đakona, koji je mučeništvo podnio 10. kolovoza 258. za rimskog cara Valerija.

Zmijavci, uz Cistu Provo, najmlađa župa Imotskog dekanata, nalaze se u istoimenoj općini Splitsko-dalmatinske županije na jugozapadnom rubu Imotskog polja. Od davnine su pripadali prostranoj župi Podbablje, a potom je jedan dio pripao župi Runović a drugi je ostao u župi Podbablje. Konačno osamostaljivanje ove župe dogodilo se 1982. godine.  

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas191
Ovaj mjesecOvaj mjesec45006
UkupnoUkupno7511839

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37