Podbablje: Proslava sv. Klare - zaštitnice mjesnog bratstva FSR-a

Na blagdan sv. Klare Asiške, zaštitnice mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda iz župe Podbablje u podbapskoj centralnoj crkvi Sv. Ante okupilo se oko 150 članova Franjevačkog svjetovnog reda pristiglih iz bratstava koja djeluju na području Imotske krajine: Imotaki, Proložac, Runovići, Zmijavci, Vinjani i iz domaće župe Podbablje.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Frano Doljanin, područni duhovni asistent FSR-a za Splitsko-dubrovačko područno bratstvo zajedno sa duhovnim asistentima i župnicima pojedinih župa: fra Antom Madunićem, fra Mladenom Prolićem, fra Franom Lacom, fra Jakovom Udovičićem, fra Vinkom Gudeljom i imotskim gvardijanom i dekanom fra Zoranom Kutlešom.

Na početku svoje propovijedi područni duhovni asistent fra Frano Doljanin povezao je 750. godišnjicu Klarine smrti koja se svečano obilježila 2003. godine i godinu 2004. kada je svečano obnovljeno bratstvo FSR-a iz Podbablja, rekavši kako je „u tom početku obnavljanja veliku ulogu imao i duhovni asistent fra Vinko Gudelj, župnik u Podbablju. I kao što bratstvo teško može može duhovnog asistenta, tako je u župi i duhovnom asistentu teže bez bratstva FSR-a“. U nastavku prpovijedi fra Frano je istaknuo i motiv sa slike gdje sv. Klara drži pokaznicu u ruci i naglasio da nas Franjo i Klara „pozivaju da se ne prepustimo žurbi, aktivizmu, buci i površnosti, pozivaju nas da ne budemo žrtve aktivnoga djelovanja, nego da se posvetimo šutnji i samoći, razmišljanju i slušanju Riječi Božje. Jedino tako možemo otvoriti oči srca i uši duše da bismo čuli vapaje Božje i vapaje ljudi“. Svojim riječima ohrabrio je i sve ostale pripadnike mjesnih bratstava potaknuvši ih na hrabar i dosljedan rad.

Na kraju svete mise svima se zahvalio podbapski župnik fra Vinko Gudelj istaknuvši radost što se jedan ovakav skup održao u njegovoj župi. Nakon toga područni duhovni asistent zahvalio se župniku i čestitao blagdan zaštitnice mjesnog bratstva te svima prenio pozdrave od dr. fra Željka Tolića, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja-Split.

Uoči svete mise, nakon krunice koju su predmolili članovi FSR-a iz svih pridošlih mjesnih bratstava, fra Zoran Kutleša svečano je blagoslovio sliku sv. Klare koju je naslikala imotska umjetnica i članica FSR-a (Imotski) gđa. Vesna Ujević u tehnici «ulje na platnu», a koja će krasiti centralnu podbapsku crkvu Sv. Ante.

Nakon svečanosti održano je i kratko druženje na kojem su govorili predstavnici sva tri franjevačka reda. Uime prvoga govorio je imotski gvardijan i dekan fra Zoran Kutleša, uime drugoga s. Jelena Lončar, ravnateljica zagrebačkog Caritasa te župljanka župe Podbablje, a uime trećeg predsjednica mjesnog bratsva Podbablje gđa. Ljuba Vujević.

Nakon svečanosti iz ruku mjesne predsjednice župniku fra Vinku Gudelju udijeljeno je priznanje za njegov požrtvovni rad sa FSR-om. 

Galerija slika

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1713
Ovaj mjesecOvaj mjesec64637
UkupnoUkupno7607138

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 75