"Bog moj i sve moje"

(Priručnik za kandidate FSR-a)

 

2. Lik svetoga Franje

Duh Sveti je u Crkvi podigao mnoge duhovne obitelji, a jedna među njima je i Franjevačka obitelj. U njoj se nalaze svi oni koji žele slijediti stope svetoga Franje u nasljedovanju Isusa Krista. Osim Prvoga i Drugog reda (Manja braća, Manja braća kapucini, Manja braća konventualci, Samostanski trećore-ci i Klarise) tu se nalazi i Franjevački svjetovni red.

Da bi se što jasnije objasnilo što je franjevaštvo, potrebno je vratiti se na samo ishodište, a to je sam sveti Franjo kojega duh jednostavno nema granica, te ga prašina vremena nije mogla baciti u zaborav.

Ako bismo u jednom najkraćem prikazu pokušali reći što je to posebno kod Franje što ga možda razlikuje od drugih, onda je to iskustvo slobode djeteta Božjega.

Kako Franjo doživljava i ostvaruje tu slobodu djeteta Božjeg? On ide sasvim suprotnim putem od mentaliteta svijeta:

-   Bogatstvo otkriva u siromaštvu, čak mu daje i naziv „go-spođa Siromaština“. Isusov izričaj „blago siromasima“ kon­kretno ostvaruje u životu tako da nema više ništa osim svoga Gospodina.

-   On u poslušnosti, slijedeći Isusa „koji je bio poslušan do smrti na križu“, ostvaruje svoju slobodu.

-      On u čistoći, koja u njemu blista, gleda Boga. Franjina se ljubav prema Gospodinu tako jasno očitovala kroz njegove riječi, pokrete, blagost, malenost i sve to u rado­sti djeteta Božjega, da su svi počeli hrliti k njemu želeći živjeti u njegovu bratstvu. Franjo je bio razborit pa, vidjevši kako mu dolaze oni koji imaju obitelji, osniva i Treći red. Prvi koji su mu pristupili bili su bračni par, blaženi Lukezije i Buona-donna. Otkako je papa Honorije III., 1223. godine, odobrio Pravilo, ovaj Treći red se toliko proširio da se nije moglo naći grada Italije, Francuske, Španjolske, Njemačke i ostalih kr­šćanskih zemalja gdje ne bi bile veće ili manje skupine trećoredaca.

Crkva je od trećoredaca očekivala i tražila više nego od običnih vjernika tj. da se ne zadovoljavaju prosječnošću, već da teže savršenosti i da ozbiljnim radom na sebi samima i po­žrtvovnim radom za druge oživotvore puninu kršćanstva.

Upravo iz tog razloga, tj. iz težnje za evanđeoskim savr­šenstvom po kojemu imamo isti cilj kao i samostanski Red, Crkva je Trećem Redu i dala naziv „Red“.

Još je jedna veoma važna karakteristika Franjina života, a to je ljubav prema Crkvi. Ta ljubav je planula na početku nje­gova obraćenja kad mu je Gospodin u viđenju progovorio: „Franjo, idi i popravi moju Crkvu koja se, kako vidiš, ruši!?“

I Franjo je doista promijenio Crkvu!

Nama je ponajprije važno znati da Franjo nije mijenjao Cr­kvu tako da mijenja ustroj Crkve, već je mijenjao sebe.

To je odgovor onim vječnim kritičarima Crkve. Mi franje­vački svjetovnjaci (trećoreci) upravo toga moramo biti svjesni: ne trebamo biti oni koji će „dodavati ulje na vatru“, nego poput svetoga Franje svojom žarkom molitvom, ljubavlju i poslu­šnošću prema službenicima Crkve i crkvenom učiteljstvu po­magati da Crkva kao zaručnica Kristova uvijek svijetli ljepšim sjajem.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Plina-Stablina

************

Baćina

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas675
Ovaj mjesecOvaj mjesec38075
UkupnoUkupno7173727

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48