II. SVETI FRANJO I FRANJEVAČKI POKRET
(Prema knjizi KAJETAN ESSER, Pregled povijesti Franjevačkoga reda) .

9. Franjina Oporuka

Franjo je znao tek čitati i pisati pa ipak je ostavio relativno vrijednu zbirku različitih spisa: Pravila, oporuku, opomene, pisma, molitve i pjesme. Malo se zna o bogatom sadržaju tih spisa. Većina ih je iz zadnjih godina njegova života. To je vjero­jatno razlog da ih je uglavnom diktirao ili napisao zajedno s drugom braćom. Sačuvana su samo dva kratka pisma koja je napisao svojeručno i oba su upućena bratu Leonu.

Među svim spisima svetoga Franje nijedan ne otkriva više njegovu dušu nego njegova Oporuka. U njoj on govori o svojoj molitvi i koliko je ona oblikovala njegov život za koji se on osjeća dužnim predložiti ga svojoj braći kao živo pravilo. Ži­vjeti Evanđelje Franji znači živjeti kako je Isus živio. Na kraju svoga života ne predlaže svojoj braći neko pravilo složeno od redaka Evanđelja, on se poziva na svoj život. Oporuka ne zamjenjuje Pravilo, nego je nešto više. Pravilo se može uvijek mijenjati i mijenjalo se, ali njegov život je već zapečaćen Du­hom Svetim i nitko ga više nikada ne može izmijeniti. Taj ži­vot ostavlja svojoj braći kao svoju oporuku. Franjo je zatražio od njih da čitaju njegovu Oporuku tako da ništa ne nadodaju.

Isplati se vidjeti što nam ona može reći. Njegove su riječi krajnje jednostavne, ali ta jednostavnost sakriva stvarnu dubi­nu pouke i veličinu svjedočanstva i izvanrednog iskustva.

Franjo je susreo Krista prvi put kad je poljubio gubavca. Boga susrećemo samo u odnosu ljubavi, jer on je ljubav. Franji je taj susret - poljubac gubavca, odredio cijeli njegov život.

Franjo je ljubio Crkvu jer je u Crkvi mogao živjeti svoj živi odnos s Isusom. I nas uči ljubiti Crkvu kao nužni uvjet zajedništva s Bogom. To je Crkva rimska kojoj je Franjo do kraja poslušan. Uči nas moliti: «Klanjamo ti se, Gospodine Isuse Kriste, ovdje i u svim crkvama tvojim koje su po cijelom svi­jetu i blagoslivljamo te jer si po svome svetom križu svijet otkupio.»

Kao što smo vidjeli, Franjo je ljubio Crkvu i živio je nadasve u ovisnosti o svećenicima. U Oporuci kaže: «...na ovom svijetu ne vidim ništa tjelesno od samoga Sina Božjega osim presvetog Tijela i presvete Krvi njegove koju mi oni, svećenici, ponazoču-ju. Zbog te činjenice on ljubi svećenike. Franjo je tražio samo živoga Krista kojega ljubi i želi. Isus je s nama i govori nam: «Ja sam s vama sve do svršetka svijeta.» Franjo je to osjećao. On proživljava svoje zajedništvo s Kristom u euharistijskom Otajstvu i u ljubavi prema Svetom pismu.

«I kad mi je Gospodin dao braću, nitko mi nije kazivao što moram činiti, nego mi je sam Svevišnji objavio da moram živjeti po načinu svetog Evanđelja.« To su središnje riječi cijele Oporuke, najvažnije, u kojima je izražena sva originalnost Franjina posla­nja u krilu Crkve. Osjećaj bratstva je tipično franjevački. U odno­su na druge on je brat Ljubav ujedinjuje svu braću. U duhu ljubavi treba gledati i franjevačko siromaštvo. Vlasništvo znači zatvarati se ljubavi. Unutarnje siromaštvo je najteže i najpotrebnije. To siromaštvo zahtijeva vrlo veliku poniznost.

U drugom dijelu Oporuke sveti Franjo promatra navike: učinkovito siromaštvo, rad, postojanost, ustrajna molitva. Fra­njo je^ radio vlastitim rukama i želi da i ostala braća obavljaju neki pošten posao. Rad i siromaštvo su dvije stvari koje treba­ju ići zajedno. Treba raditi ne samo za svoje jelo, već da bi i druge nahranili. Pri tome misli i na duhovnu hranu.

Gospodin je Franji objavio da za pozdrav govori: «Gospodin ti dao mir!» Franjino propovijedanje sastoji se nadasve u miru koji on donosi.

Franjo želi da njegova braća budu slobodna i od mjesta i da se ne navežu ni na crkve ni na stanove niti na išta drugo što se za njih gradi. Uvijek se moraju osjećati kao «...pridošlice i put­nici, jer njihova je domovina nebo. Gdje god ne budu primlje­ni neka idu u drugu zemlju uz Božji blagoslov činiti pokoru.

Franjo govori i o poslušnosti. On sam se odlučno želi poko­ravati generalnom ministru bratstva i gvardijanu koji mu je dodijeljen. I sva su braća dužna tako slušati svoje gvardijane i obavljati službu po Pravilu.» «Neka ne reknu braća: Ovo je drugo Pravilo jer je ovo upozorenje, opomena, poticaj i moja oporuka koju ja, maleni brat Franjo, ostavljam vama, svojoj ljubljenoj braći, da Pravilo koje smo Bogu zavjetovali bolje izvršimo u katoličkom duhu. «Generalni ministar i svi ostali ministri i kustodi pod posluh su obvezani da ovim riječima ništa ne dodaju niti oduzimaju. I neka ovaj spis imaju uza se uz Pravilo i čitaju ga. Neka ne umeću tumačenja, već ga svetim djelovanjem opslužuju do kraja.»

Oporuka završava riječima: «I tko god bude ovo opsluživao neka ga na nebu Svevišnji Otac nadari blagoslovom, a na ze­mlji neka ga blagoslovom obaspe njegov ljubljeni Sin s pre­svetim Duhom Svetim Tješiteljem, sa svim nebeskim silama i svima svetima. I ja maleni vaš sluga brat Franjo podupirem i osiguravam vam, koliko god mogu iznutra i izvana, ovaj sveti blagoslov.«

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Plina-Stablina

************

Baćina

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1905
Ovaj mjesecOvaj mjesec36729
UkupnoUkupno7172381

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 76