Međunarodna konferencija o pastoralu ministranata

Strasbourg, (IKA) - Međunarodni savez ministranata i ove godine je organizirao konferenciju posvećenu pastoralu ministranta. Konferencija je održana od 8. do 11. rujna u Strasbourgu na temu "Što očekuju ministranti od svojih voditelja i animatora ministrantskih skupina?". Sudionici, njih pedesetak iz više od deset europskih zemalja, pokušali su ponuditi odgovor na topitanje, te na taj način više povezati i međusobno si pomoći u radu s ministrantima. Među sudionicima su bili predstavnici iz Hrvatske, to su Damir Ocvirk, vicerektor u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, te član Vijeća za duhovna zvanja pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, te Josip Ivešić, povjerenik za ministrante Đakovačko-osječke nadbiskupije i tajnik Odbora za ministrante pri spomenutome vijeću HBK.

U prvom dijelu konferencije napravljen je osvrt na međunarodno ministrantsko hodočašće u Rim. Na ovome hodočašću prema posljednjim informacijama sudjelovalo je 53.000 ministranta iz više europskih zemalja, te po prvi puta i ministranti iz Hrvatske njih 120. Zaključak većine nazočnih je da se, uz određene nedostatke, može reći da je ovo hodočašće bilo vrlo uspješno i korisno za sve sudionike.  

Drugi dio konferencije bio je posvećen spomenutoj temi konferencije i pokušaju davanja odgovora na postavljeno pitanje. Radni dio je bio podijeljen u tri jezične skupine: francusku, njemačku i mađarsku. Predstavnici iz Hrvatske su sudjelovali u njemačkoj skupini, te se upoznali s pastoralom ministranta u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i drugim zemljama njemačkog govornog područja. Ipak, na završnom plenumu moglo se zaključiti da je pastoralni rad s ministrantima u Hrvatskoj bliži izvješću iz skupine mađarskog jezičnog područja (Mađarska, Slovačka, Rumunjska, Srbija).

Treći dio bio je posvećen izboru novoga vodstva i predsjedništva međunarodnog saveza. Budući da je dosadašnji predsjednik mons. Martin Gachter, pomoćni biskup iz Basela, napunio kanonsku dob za mirovinu, predložen je i izabran novi predsjednik Međunarodnog saveza ministranta u osobi mons. Laszla Nemeta, biskupa iz Zrenjanina iz Srbije. Ostali članovi predsjedništva su iz Njemačke, Luxemburga, Belgije i Rumunjske. Novo predsjedništvo je izabrano na tri godine. Na kraju ovoga drugog dana svi sudionici konferencije sudjelovali su na misi u katedrali u Strasbourgu koju je uz koncelebraciju bivšeg i budućeg predsjednika Saveza, te u zajedništvu sa svim svećenicima, predvodio mons. Christian Kratz, pomoćni biskup Strasbourga.

Posljednji dio susreta bio je zajednički izlet svih sudionika, prilikom kojega su se sudionici konferencije bliže upoznali s pokrajinom Elzas u kojoj se nalazi Strasbourg. Konferencija je završila zajedničkim druženjem u jednom restoranu s tipičnom elzaškom večerom.

Iduća konferencija trebala bi biti u Fatimi u Portugalu.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas488
Ovaj mjesecOvaj mjesec14768
UkupnoUkupno7629646

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49