BERLIN: U SUSRET OBILJEŽAVANJU 40-GODINA MISIJE

Razgovor sa župnikom fra Petrom Čirkom

POSPREMANJE PRIJE VELIKE PROSLAVE

Ne tako davno, s početka ove godine, u prostorima Hrvatske katoličke misije odnosno njemačke župne zajednice Svetog Sebastijana, integriranih u zajedničkoj crkvi svetog Sebastiana na Weddingu, poduzete su opsežne radnje, točnije, renoviranje dvorane za vjeronaučne i druge aktivnosti te zgrade u kojoj su župne prostorije i stanovi. Ovih dana je ponovno živo oko crkve svetog Sebastijana. Pristup crkvi je otežan i moguć tek iz jednog pravca, odnosno, glavnog ulaza. Sve ostalo je u ogradi radi velikih radova. Uređuje se, naime, sva travnata površina oko crkve, park i prostor za igru i odmor, sve zelene površine. O ovim radovima  i drugim aktivnostima, osobito o predstojećoj proslavi 40-te obljetnice Misije, riječ-dvije smo progovorili sa župnikom fra Petrom Čirkom, voditeljem, kako Hrvatske katoličke misije tako i njemačke zajednice svetog Sebastijana.

Crkva sv. Sebastiana u Berlinu

- Je, radi se na veliko. Naša crkva na Garten Platzu je nakon 150 godina postojanja zaslužila jedan malo uređeniji trg. Pa eto, došli smo, u suradnji s Gradom Berlinom, do izvora nekih financija. Grad će uložiti nekih 650 tisuća eura kako bi se ovaj veliki  trg oko crkve uredio. Angažirali su svoje stručnjake zadužene za uređenje okoliša i u suradnji s našom Misijom, nakon više susreta, isplanirano je što činiti.. Tako će ovaj naš, prije zapušteni park oko crkve u kojemu su se za mraka sakupljale vrlo sumnjive osobe, dobiti novo lice. Crkva će dobiti novi prilaz. Prilaz će biti otvoreniji, jasnije će se crkva  vidjeti, bit će i osvjetljenje iako će nam  to biti poslije   problem radi financiranja.

S desne strane crkve će biti park za djecu i za sjedenje i odmor. Pored toga će biti novo oigralište za košarku i nogomet  s umjetnom travom.  I ono što je važno, napravit će se novi bočni prilaz od župske kuće  do crkve koji je do sada uvijek poslije kiše, bio u blatu. S desne strane ovog prilaza  načinit će se park s klupama u zelenilu. Iza autobusne stanice kod našeg dječjeg vrtića, gdje se pod okriljem noć  sumnja se, događao  i veliki kriminal i gdje su se okupljali sumnjivi ljudi, podignuto  je sve što je zaklanjalo vidik s ceste pa je taj prostor sad i redarstvenicima lakše kontrolirati.

Kad se predviđa završetak radova?

- Dio radova bi trebao biti gotov do početka naše proslave svetog Sebastiana u dvanaestom mjesecu. U drugoj fazi će krug, staza oko naše crkve koja je još u dobrom stanju, biti podignuta podignuta i ponovo presložena jer je kamen dobar.  To će se dogoditi  do proljeća iduće godine. Nedavno smo renovirali unutrašnjost župske dvorane, odnosno  cijeli centar. Sad uvodimo još i grijanje iz toplane, odnosno na gradsko grijanje ćemo priključiti sva četiri objekta, crkvu, župske prostorije, župsku kuću i dječiji vrtić.

Vjernike  također zanima,  što se  priprema u povodu  skorog  obilježavanja 40 godina Misije?

- Proslavu ćemo imati 19. 20. i 21. studenoga.  U petak, 19. studenog  će u jednoj kino dvorani biti kulturni program sa svim što nas obilježava kao Hrvatsku katoličku misiju, sa svim grupacijama, sadržajima i aktivnostima koje imamo. Dvorana je već rezervirana. Drugi dan će biti proslava u velikoj Loewensaal, to će biti koncert jednog našeg renomiranog  pjevača s malim predznakom proslave Misije. Za sada je odlukom Župskog vijeća, još uvijek tajna koji je to pjevač.

Treći dan proslave je nedjelja, slijedi sveta misa i nakon mise Stepinčevo s jednim mali  igrokazom u crkvi. Svečanu svetu misu predovodit će kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Sonja BRELJAK

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas920
Ovaj mjesecOvaj mjesec54646
UkupnoUkupno7521479

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49