Gala-Gljev: Monografija - Župnikova riječ

Kroz duga, teška i krvava stoljeća hrvatske povijesti, da bi vjernici na području današnje Župe Svih Svetih u Gali i Gljevu sustavno i učinkovito rasli u svetoj vjeri katoličkoj, brinuli su se i pastoralno djelovali franjevci Provincije Sv. Križa Bosne Srebrene. Iz toga doba poznata su četvorica franjevačkih mučenika, koje su Turci mučili i ubili u Cetinskoj krajini 1645. godine. A fra Filipa Kovačevića Turci su 1683. godine mučili i ubili baš u našemu Gljevu. To je prvi poznati franjevac koji je na području naše župe svojom krvlju zasvjedočio svoju vjernost Bogu. On je, dakle, prvi poznati mučenik naše Župe.

Nakon što je izvojevana velika pobjeda nad Turcima na Veliku Gospu 1715. godine pod Sinjem, brigu za duhovni život vjernika koji su u to doba živjeli na području današnje naše župe vodili su franjevci sinjskoga samostana. Kada su se poslije te pobjede prilike donekle sredile, započela je svoj život župa koju su sačinjavala sela: Otok, Udovičić, Ruda i naša dva sela, Gala i Gljev. Kasnije, nešto više od stoljeća, odnosno 1830. godine, naša je župa postala samostalnom. Na mjestu stare crkvice sagrađena je nova crkva Svih Svetih, koja je do danas naša župna crkva. Više je puta obnavljana i uređivana. Druga crkva u našoj župi sagrađena je početkom 20. stoljeća, također na mjestu starije crkvice. Posvećena je sv. Jeronimu, Dalmatincu, svećeniku i crkvenom naučitelju.

Jedna i druga crkva kao “Božji hram i Božja kuća” okupljale su i odgajale vjernike u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, tj. prema bratu čovjeku. To je osnovna i bitna poruka Evanđelja koju su župnici naviještali s Božjega oltara, a vjernici ju prihvaćali i živjeli. Stoga se s pravom može reći da su naše crkve i naši svećenici odgajali i sačuvali u našim obiteljima sv. vjeru kršćansku i hrvatsku nacionalnu svijest, koja se očitovala u pravomu i iskrenom domoljublju.

O tome i o drugim vidovima života u našoj župi brojni su suradnici prikupili vrijedne podatke koje evo objavljujemo u ovoj knjizi. Stoga svim našim župljanima, prijateljima i svima zainteresiranima, podastiremo ovu knjigu koja prikazuje život i raznovrsno djelovanje vjernika i svećenika ove župe tijekom naše duge prošlosti.  

Bogu dobromu hvala da je došlo i sazrelo vrijeme da prvi put u povijesti naše župe možemo svima ponuditi ovu knjigu s vrlo bogatim i različitim podatcima, koji bjelodano pokazuju kako su naši stari živjeli i svjedočili svoju svetu vjeru.

Posebno je upozoreno kako su bile teške prilike poslije Drugoga svjetskog rata. Komunisti su progonili vjeru i prave hrvatske rodoljube. Mnogi su svećenici ili ubijeni ili osuđeni na robiju po komunističkim tamnicama. Uza sve te i takve teškoće i probleme, svećenici su naviještali Božju riječ, Kristovo Evanđelje, koliko su i kako mogli, održavali katekizaciju djece i mladih, slavili sv. mise i dijelili svete sakramente. Tako su ne samo sačuvali svetu vjeru, nego su uspjeli da su vjernici rasli u svetoj vjeri i bili sve više svjesni svoga kršćanskog dostojanstva. Komunističke vlasti nisu dopuštale svojim podložnicima slobodno putovati u inozemstvo. No, kako su privreda i gospodarstvo općenito u bivšoj državi bili sve gori, vlasti su bile primorane otvoriti granice i omogućiti ljudima da idu na takozvani „privremeni rad” u onda Zapadnu Njemačku da bi nešto zaradili. Tako je zaradio ne samo radnik, nego i državna vlast, jer je od njegova rada u inozemstvu i državna vlast imala velike koristi.

Stoga su i mnogi iz naše župe morali napustiti svoja ognjišta i svoje obitelji te u tuđem svijetu zarađivati za život. A kako im je bilo u tuđini raditi teške poslove ne znajući ni posla, ni jezika, ni običaja zemlje u koju su došli, to znaju samo oni. Neki su radili i u raznim krajevima bivše države, drugi su otputovali u Ameriku i Australiju, ali je većina bila, kako je rečeno, u Zapadnoj Njemačkoj. Mnogi su se vratili, ali ima i onih koji su ostali u tim zemljama, pa će ova knjiga za njih biti poveznica i podsjetnik na rodni kraj, na svoju rodnu župu i domovinu Hrvatsku. Sa zahvalnošću i poštovanjem moramo se sjećati svećenika koji su bili župnici i kapelani u našoj župi; stoga smo donijeli osnovne podatke o njihovu životu i djelovanju, kao i o redovnicima i redovnicama koji potječu iz naše župe.

Iskreno želim da ova knjiga sve čitatelje potakne da razmišljanje o vrlo važnoj temi: što svatko od nas može učiniti da naša župa, naša Crkva i lijepa naša Domovina imaju što ljepšu i sretniju budućnost. Naši su stari, u puno težim prilikama nego što su naše, svoj dio posla učinili, koliko su mogli. Sada je red na nama. Taj naš dio nitko drugi niti hoće, niti može učiniti! U tomu velikom pothvatu svatko od nas mora uraditi svoj dio! Samo ćemo tako, kao vrijedni članovi i Crkve i Domovine, biti sretni i pomoći drugima da budu sretni.

Neka nas sve prati zagovor Svih Svetih i sv. Jeronima, naših svetih zaštitnika, i obilje Božjega blagoslova!

Gala, na blagdan sv. oca Franje Asiškoga, 4. listopada 2010. godine.

fra Ivan Norac Kljajo, župnik

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1340
Ovaj mjesecOvaj mjesec64264
UkupnoUkupno7606765

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 84