Split: Devetnica Gospi od Zdravlja (Prvi dan)

U petak, 12. studenoga 2010. godine molitvom krunice u 18.20 sati započela je devetnica Gospi od Zdravlja.  Nakon krunice i molitve Gospi od Zdravlja euharistijsko slavlje u 19.00 sati predvodio je i propovijedao dr. fra Luka Tomašević, profesor na KBF-u u Splitu.

Fra Luka Tomašević započeo je svoju propovijed pitanjem biblijskog pjesnika "Što je čovjek da ga se toliko spominješ?", a zatim usporedio čovjek s pticom koja dolazi odnekud iz mrkle noći, pojavi se na svjetlu, a potom opet odlazi u mrklu noć. Zar nije ljudski život upravo tome sličan? Svi gledao na tu pticu, čovjeka, i svi se pitamo kamo on to danas leti, kamo ide, što ima i što očekuje? Bojati se, da je na današnje čovječanstvo i čovjeka pala teška hladna zimska noć. Ista ta noć pada i naš narod i na Crkvu. Noć se spustila, svjetla je nestalo i kao da nas sve skupa obuzima tama. I pitamo se: što nam je činiti? Što se to s nama i s narodom zbiva?

Mi smo kršćani, rekao je propovjednik, po zakonu "utjelovljenja" i danas pozvani biti "u srcu svijeta" jer smo i pred Bogom i pred svijetom odgovorni za svoje vrijeme, za ovu vremensku kariku. Zakon Božji valja shvatiti kao glas Božji koji nas poziva ovdje i sada da ostvarujemo ono "što je volja Božja", ono "što je Bogu milo", kako ne bismo postali sudionici "u besplodnim djelima tame" (Ef 5,8).

U nastavku propovijedi fra Luka je istaknuo kako smo okupljeni oko Gospe od Zdravlja, donijeli svoje svjetiljke da se napune životnom nadom, Kristovom radošću i mirom. Stoga nam je bdijenje nužno kako bismo "uočili" volju Božju, kako bismo pronašli ono "što je Bogu milo" i kako bismo izašli "iz tame".

Propovijed je zaključio riječima da "ovo naše bdijenje 2010. godine ovdje u Splitu, u župi Gospe od Zdravlja, urodi istim plodom: vjerom, nadom i mirom u srcu. Neka nas sve Bog pohodi, a Gospa dadne snage kako bismo mogli izvršiti Božju svetu volju. Neka u naše živote uđe ulje istine i smisla života kako više ne bismo morali ostati u mrkloj zimskoj noći već u toplini Božje milosti i svjetlu njegove istine".

Za vrijeme svete mise pjevao je mješoviti zbor župe Gospe od Zdravlja pod ravnanjem fra Stipice Grgata, voditelja zbora. Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je 40. obljetnica VIS-a Gospe od Zdravlja.

. 

Proslavljena 40. obljetnica vokalno-instrumentalnog sastava Gospa od Zdravlja

U prigodi proslave svetkovine Gospe od Zdravlja i 40. obljetnice postojanja vokalno-instrumentalni sastav "Gospa od Zdravlja" iz Splita priredio je koncert u petak 12. studenoga u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Na koncertu je nastupilo sedam naraštaja VIS-a „Gospa od Zdravlja“ koji su izveli po tri pjesme, a brojna publika nagrađivala ih je dugim i velikim pljeskom. U toj prigodi VIS "Gospa od Zdravlja" objavio je CD i spomenicu „Dobra Majka na Dobrome“ koja je također predstavljena tijekom programa. Mnoge će se generacije s radošću i sjetom prisjetiti lijepih pjesama i duhovnog ugođaja koji VIS desetljećima stvara obogaćujući glazbenom podrškom liturgijska slavlja.

Ovom monografijom, izdanom u prigodi slavlja 40. obljetnice postojanja VIS-a „Gospa od Zdravlja“, želimo oteti zaboravu sjećanje na početak i djelovanje jednog od najstarijih VIS-ova u Splitu i u široj okolici. Želimo također izraziti duboku zahvalnost svim bivšim i sadašnjim članovima VIS-a koji su desetljećima nesebično ulagali svoje vrijeme i sposobnosti, naglasio je glavni inicijator proslave Darko Božanić, dugogodišnji voditelj i član VIS-a „Gospa od Zdravlja“. Naraštaji VIS-a obogaćivali su svojim sviranjem i pjevanjem duhovni život župe, okupljajući oko sebe na poseban način mlade. Na prigodno izdanom nosaču zvuka sadržana je retrospektiva pjesama – 24 pjesme – koja je obilježila djelovanje VIS-a “Gospa od Zdravlja” kroz četiri desetljeća njegova postojanja.

Riječ čestitke članovima i njihovim voditeljima uputio je gvardijan samostana fra Marko Duran, a program je završio zajedničkom izvedbom pjesme Gospi od Zdravlja svih okupljenih, sadašnjih i bivših, članova VIS-a „Gospa od Zdravlja“.

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

WIESBADEN-NAUROD: Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz zapadne Europe

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas191
Ovaj mjesecOvaj mjesec73888
UkupnoUkupno7540721

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 90