Sumartin: Proslava sv. Martina

U četvrtak 11. studenoga 2010. godine svečano je proslavljena svetkovina Svetoga Martina, zaštitnika župe i samostana u Sumartinu na otoku Braču.

U 16:30 sati započela je svečana procesija u kojoj su svečev kip ulicama mjesta nosili Čuvari Kristova groba obučeni u odore rimskih vojnika. Potom je slijedilo euharistijsko slavlje koje je uz koncelebraciju mjesnoga župnika i gvardijana fra Dušana Džimbega, generalnog vikara hvarske biskupije don Stanka Jerčića, bivšeg sumartinskog župnika i gvardijana fra Srećka Vekića  te ostalih svećenika otoka Brača predvodio fra Domagoj Runje, magistar bogoslova iz Splita.

U propovijedi koja se temeljila na navještaju evanđelja o Posljednjem sudu u Mt 25, 31-46, fra Domagoj  je istaknuo tri perioda života svetoga Martina. Naime, premda je Martin u svom život bio najprije vojnik, pa redovnik i potom biskup, on nije postao svecem zbog samih službi koje je obavaljao, nego zbog toga što je u svemu što je činio bio uvijek vjeran Bogu služeći čovjeku.

Svečano misno slavlje, kao i prethodeću procesiju, svojim je pjevanjem uzveličao župski mješoviti zbor, bez čije bi uloge sama svečanost zapravo bila nezamisliva.

Na koncu svete mise, o. župnik je pozdravio sve prisutne, a među njima po prvi put i novoga člana samostana fra Luku Livaju.

Završetak ovogodišnje proslave Sv. Martina bio je ujedno i najava pripreme za proslavu stote obljetnice izgradnje sadašnje župske i samostanske crkve koja je započeta 1911., a dovršena i blagoslovljena 1913. godine.

U sklopu trogodišnje proslave već iduće godine bit će na ulazu u crkvi postavljena umjetnički izrađena „stopa svetoga Martina“, a  o samoj stotoj obljentici 2013. godine crkva će biti svečanim obredom posvećena. 

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1122
Ovaj mjesecOvaj mjesec54848
UkupnoUkupno7521681

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 721