Zapisnik sa sastanka Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM (JKPM OFM)

Sveta Gora (Slovenija), 25. – 26. listopada 2010.

U franjevačkom samostanu uz svetište Gospe Svetogorske, u kojem je i kuća novicijata Slovenske franjevačke provincije Sv. Križa, bila je 25. i 26. listopada redovita sjednica JKPMOFM. U radu sjednice sudjelovali su svi provincijalni ministri i tajnik Konferencije.

Sjednica je započela molitvom srednjeg časa te pozdravima provincijala fra Stane Zorea, domaćina sastanka Konferencije i predsjednika Konferencije fra Željka Tolića. Pozdravljajući braću provincijale, fra Stane je ukratko iznio i početke franjevačke prisutnosti u ovom Svetištu. Povijest Svetišta počinje 1539., a franjevačka prisutnost 1565. godine, kad je bosanski provincijal fra Marijan u bijegu pred Turcima, zajedno s 25 braće, došao u ovo mjesto. Tu su ih ljudi i biskup rado prihvatili da rade za Boga i za narod, jer nije bilo svećenika koji bi se brinuli za Svetište. Fra Stane je rekao da on i danas rado prihvaća Konferenciju, sa željom da njezin rad bude protkan radom za Boga, za narod i za Red te zaželio Marijin zagovor i blagoslov za rad Konferencije.

Nakon fra Stane, predsjednik fra Željko Tolić također je pozdravio svu braću i izrazio radost što smo se sastali baš u ovom franjevačkom Svetištu u Sloveniji, gdje je i kuća novicijata slovenske Provincije, te zaželio da naš rad bude praćen zagovorom BDM. Čestitao je fra Lovri Gavranu i Provinciji Bosni Srebrenoj na imenovanju i ređenju njihova člana fra Marka Semrena za pomoćnog biskupa u Banja Luci. 

Nakon toga prihvaćen je predloženi dnevni red i započeo je rad. Donosimo one najvažnije točke koje bi trebale zanimati svu braću. 

.

1. Zajednička priprava za doživotne zavjete

Na sastanku Konferencije ponovno je dotaknuto pitanje zajedničke priprave za doživotne zavjete. Naime, neki magistri smatraju da bi jedan tjedan priprave bilo dobro imati u vlastitoj Provinciji, jer im se čini da je cijeli mjesec predugo biti zajedno i da je teško organizirati kvalitetan zajednički program. Osim toga, čl. 107 Generalnih statuta propisuje da taj mjesec priprave za doživotne zavjete bude vrijeme povučenosti, molitve, sabranosti i razmišljanja.

Bilo je još puno upitnika, razmišljanja i prijedloga; na kraju su provincijalni ministri zaključili da je to važno pitanje i da tema o formaciji općenito zaslužuje jednu tematsku sjednicu Konferencije na kojoj bi se to pitanje detaljnije razradilo i riješilo. Do tada će trebati formirati i Međuprovincijsko tajništvo za formaciju i studije koje bi trebalo sudjelovati u pripremi sjednice na kojoj će provincijalni ministri, zajedno s odgojiteljima i provincijskim tajnicima za formaciju i studije, proučiti tematiku i napraviti dugoročni program formacije.

Odlučeno je da se ta sjednica održi 22. veljače 2011. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi - Zagreb. 

.

2. Izvještaj pojedinih provincijalnih ministara o radu na područjima za koja su zaduženi

Fra Željko Železnjak, zadužen za pastoral zvanja, izvijestio što se učinilo na tom području. Izvijestio je da se Vijeće sastalo 13. listopada. 2010. godine u Samostanu o. fra Ante Antić na Trsteniku (Split) i da su bili prisutni svi, osim fra Simona iz Ljubljane, koji se ispričao zbog nemogućnosti dolaska. Budući da je Konferencija već prije imenovala fra Milana Krištu (Zagreb) za međuprovincijskog koordinatora provincijskih promicatelja zvanja, u Splitu je za tajnika izabran fra Josip Vlašić (Mostar).

Fra Milan Krišto je izvijestio o međunarodnom hodočašću ministranata u Rim. Na tom hodočašću nitko od naših nije bio, ali je fra Milan dobio sve potrebne informacije i materijale od vlč. Josipa Ivešića (Đakovo), koji redovito sudjeluje u europskim i svjetskim susretima ministranata i voditelja ministranata. Fra Milan je podijelio Papinu katehezu svim nazočnima koja može poslužiti u pastoralu zvanja.

Iz izvješća pojedinih Provincija čini se da se rad s ministrantima smanjuje te da ima i određenih poteškoća (ministrantice); suradnja s biskupijskim promicateljima zvanja je dobra; razmišljaju o izradi smjernica za pojedine Provincije ili možda na razini Konferencije.

U razgovoru su zaključili da se prije izrade detaljnijeg plana promicanja zvanja treba savjetovati s odgojiteljima, a možda i s promicateljima drugih redovničkih zajednica. Sljedeći susret održat će se prigodom Svećeničkog tjedna u Zagrebu u siječnju 2011. godine u Franjevačkom samostanu na Kaptolu.

Predsjednik fra Željko je pohvalio zauzetost vijeća promicatelja zvanja i njihovog animatora fra Željka Železnjaka, jer se doista se trude i vide se plodovi.

Fra Lovro Gavran, zadužen za misije i evangelizaciju, izvijestio je o radu toga Tajništva. Nakon što je fra Mato Topić imenovan Međuprovincijskim tajnikom za misije i evangelizaciju, napravio je i izvješće koje će fra Pero Vrebac prevesti na engleski te ga podnijeti na susretu Međunarodnoga franjevačkog vijeća za misije i evangelizaciju, koji će se održati krajem listopada u Rio de Janeiru (Brazil). Fra Lovro će to izvješće poslati svim provincijalatima.  

Predsjednik je zahvalio fra Lovri i braći koja rade na tom području.

Fra Ivan Sesar, zadužen za Framu i FSR, kazao je da su nastali problemi kad je napravljen preustroj FSR-a i Frame u Hrvatskoj, jer sada je to sve izmiješano. U BiH je jednostavnije jer postoje samo dvije naše provincije, dok je u Hrvatskoj složenije. Predloženo je da Konferencija brigu oko toga prepusti VFZ-u u kojem su također naši provincijalni ministri, ali nije ništa zaključeno.

Tijekom razgovora o radu s mladima konstatiralo se da se rad s mladima uglavnom sveo na rad s Framom. Treba pohvaliti našu mladu braću koja rade s Framom, jer to nije lako, ali bilo bi dobro tražiti načine da se više pažnje posveti radu i s drugim mladima. 

.

3. Franjevački Projekt Europe

Svi su provincijalni ministri dobili nacrt Projekta Europa i trebali su ga proučiti kako bi se dali prijedlozi i sugestije na nacrt. Budući da to provincijalni ministri nisu stigli detaljnije proučiti, zato smo se kratko dotakli samo nekih elemenata Projekta.

Poslije razgovora zaključeno je i odlučeno da fra Nikola Vukoja formulira odgovor koji bi sadržavao konstataciju da mi već imamo toliko zadanih programa evangelizacije, među kojima i novih oblika evangelizacije (rad s ovisnicima, rad s traumatiziranima, seminare kršćanske inicijacije, itd.) da ih jedva stignemo ispuniti, te zbog toga, za sada, nismo spremni sudjelovati u nekim novim projektima evangelizacije. On će to formulirati i potom poslati Predsjedniku kako bi se na vrijeme mogao poslati odgovor naše Konferencije na zahtjeve UFME.

.

4. Razno

Fra Željko Tolić je spomenuo da će u svibnju 2011. godine u Imotskom biti Nacionalni susret Frame. Pozvao je sve provincijalne ministre da sudjeluju u tom slavlju.

Godine 2012. bit će 800. obljetnica dolaska sv. Franje na hrvatsko tlo. Taj značajni Jubilej trebalo bi dostojno obilježiti i svečano proslaviti. Najava tog Jubileja može biti izložba Zadarske provincije koja će se 14. prosinca 2010. otvoriti u Klovićevim dvorima u Zagrebu, na koju je zadarski provincijal fra Josip Sopta pozvao sve provincijalne ministre i drugu braću. Kao doprinos tom Jubileju treba povezati i hrvatsko izdanje Franjevačkih izvora, kapitalno djelo za hrvatsko govorno područje.

Približavamo se i 800. obljetnici utemeljenja Drugoga franjevačkog reda (klarisa) koja počinje na Cvjetnicu 2011. godine, a završava 11. kolovoza 2012. godine.

Dogodine se navršava 25. obljetnica Duha Asiza. I to nas izaziva da nešto učinimo. Trebalo bi bolje proučiti i reći što je pravi Duh Asiza. Da ta obljetnica ne ostane samo na površini, trebalo bi da svima malo više približimo neke važne elemente franjevačke duhovnosti. U razgovoru se zaključilo da bi to trebalo povjeriti Franjevačkom institutu za kulturu mira da organizira simpozij i pokrene inicijative u tom smislu. Fra Ivan Sesar je, kao predsjednik VFZ-a, preuzeo obvezu da će o tome razgovarati s fra Mijom Džolanom, pročelnikom Instituta.

Bilo je razgovora i o web-stranici Konferencije. Fra Željko Tolić je rekao da je izradu web-stranice spreman preuzeti fra Frano Doljanin, ali njemu trebaju materijali. Zaključeno je da fra Frano za početak predloži kako on to zamišlja i što bi trebalo pa će se onda o tome odlučiti i s tim krenuti.

Fra Željko Železnjak je upitao što je s kanonizacijom bl. Jakova Zadranina i koliko u tome sudjeluje Zadarska provincija. Fra Josip Sopta je kazao da je nositelj toga Provincija iz Foggie, ali i oni su zainteresirani za to. To bi se moglo dogoditi već dogodine i bilo bi dobro da to i naša Konferencija ima na umu, jer ipak je riječ o našem čovjeku. On će o tome na vrijeme obavijestiti sve provincijale.

Fra Željko Železnjak je braću izvijestio o novoj situaciji s milodarima Božjeg groba (za Svetu Zemlju). Naime, do sada je jedan dio išao preko našega komisara za Svetu Zemlju u Zagrebu. Sada je Nuncij rekao da sve mora ići preko Nuncijature. To je bila velika pomoć našoj braći u Svetoj Zemlji. Kako će od sada biti nije baš jasno. To postavlja i pitanje pripremanja materijala za promicanje i upoznavanje potreba Svete Zemlje jer je upravo uz takav propagandni materijal (plakate, biltene…) vidno porasla milostinja Božjega Groba.

Na kraju je Predsjednik zahvalio svoj braći na dolasku i doprinosu koji su dali radu Konferencije. Osobito je zahvalio domaćinu fra Stani i braći u kući, na čelu s gvardijanom fra Bogdanom, koji su nas ugostili.

Fra Nikola Vukoja, tajnik

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2173
Ovaj mjesecOvaj mjesec9177
UkupnoUkupno7624055

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41