Split: Novo izdanje Zbornika "Kačić"

U ovom dvobroju Zbornika „Kačić“ otisnuti su materijali sa simpozija u Torontu. I. dio je naslovljen „Fra Andrija Kačić Miošić u Americi“. Najprije su navedena tri pozdravna govora: gospode Vladimira Petranovića, Marija Livaje i fra Hrvatina Gabrijela Jurišića. Zatim su donesena predavanja koja su održana u Torontu: Recepcija Kačićeva „Razgovora ugodnoga naroda slovinskoga“ u zemljama engleskoga jezika (V. Grubišić), Prijevodi pjesama fra Andrije Kačića i njihov utjecaj na europski romantizam (H. G. Jurišić), Vizije rata i povijesti u djelu fra Andrije Kačića (I. Šoljan), Tri stoljeća uz fra Andriju Kačića (B. Šešelj), Fra Andrija Kačić u njemačkoj književnosti (A. Bačić), Od „Ljetopisa Popa Dukljanina „do „Razgovora ugodnoga naroda slovinskoga“ (A. Mikulić-Kovačević), Šibenik u pjesmama Starca Milovana (S. Mrša) te Ivan Meštrović i fra Andrija Kačić (V. Bubrin). Trojica su predavača nastupila i na Međunarodnom simpoziju u Bostonu (V. Grubišić, H. G. Jurišić i A. Mikulić-Kovačević). Tim predavanjima dodano je nekoliko članaka, koji nisu bili pročitani na simpoziju u Torontu, ali je Uredništvo smatralo uputnim i njih objaviti, jer su tematski vezani na „torontska predavanja“, a to su: Fra Andrija Kačić Miošić i njegov franjevački krug (V. Kapitanović), Novovjeki pogledi na epsko pjesništvo fra Andrije Kačića Miošića (M. Buljac), Intencije pučkoga u Kačićevu „Razgovoru ugodnomu“ (A. Zaradija-Kiš) i Fra Andrija Kačić Miošić u Americi (H. G. Jurišić). Bilo bi sasvim razložno da je ovaj dvobroj našega Zbornika „Kačić“ donio predavanja s prvoga simpozija o Starcu Milovanu, koji je održan u Americi. Uredništvo je doista smatralo da predavanjima sa simpozija u Torontu treba dati prvo mjesto u ovomu Zborniku i stoga su ta predavanja otisnuta u I. dijelu koji nosi naslov „Fra Andrija Kačić Miošić u Americi.“

No, pred hrvatskom javnošću, a posebno pred narodom Cetinske krajine i pred franjevcima koji vode Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske predstoji slavlje velikoga jubileja - 300. obljetnice divne i veličanstvene obrane Sinja 1715. godine, koju su izvojevali junački hrvatski branitelji ohrabreni molitvom i zagovorom Majke od Milosti. Tako je, naime, narod nazivao divnu Sliku Bogorodice Marije, koju su od te velike pobjede počeli nazivati Čudotvorna Gospa Sinjska.

Stoga Uredništvo drži da kao svoj doprinos pripremama za slavlje „Velikoga jubileja“ (1715.-2015.) donese u II. dijelu ovoga Zbornika neke tekstove, koji će pomoći da se bolje osmisli samo slavlje i priredi sadržajniji i bogatiji program „Velikoga sinjskog jubileja“, koji će biti - treba se nadati - dostojno proslavljen 2015. godine. U tom II. dijelu Zbornika, koji je naslovljen „Ususret velikomu sinjskom jubileju“, objavljeni su sljedeći tekstovi s prilozima: Opsada Sinja 1715. godine (dramski tekst V. Borkovića) i Konačno izvedena „Opsada Sinja 1715. godine“ (H. G. Jurišić).

Sve je obogaćeno brojnim fotografijama.

Na kraju Zbornika su redovite rubrike: Suradnici u ovom dvobroju, Popis slika, Kazalo osobnih imena, Kazalo zemljopisnih naziva, Uredništvo je primilo i preporučuje i Izdanja Zbornika „Kačić“.

Uime Uredništva i svoje osobno ime zahvaljujem Božjoj Providonsti što je osim slavlja „Godine fra Andrije Kačića Miošića“ u domovini Hrvatskoj i po Europi, taj veliki jubilej Starca Milovana proslavljen i u Americi i što su predavanja sa simpozija u Torontu objavljena u ovom dvobroju našega Zbornika „Kačić“, koji je i dobio ime u čast Starca Milovana.

Najljepše zahvaljujem svima predavačima i organizatorima simpozija u Torontu, a na osobit način gospodi Vladimiru Petranoviću i Vinku Grubišiću, kao i mnogim drugim Hrvatima u Americi, koji su doprinijeli i dali svoj obol da je jubilej Starca Milovana u Americi dostojno obilježen, kako svjedoči i ovaj Zbornik s otisnutim predavanjima koja su održana u Torontu.

Sv. Pavao, apostol naroda, pisao je građanima grada Efeza: „Gratias agentes semper pro omnibus - Svagda i za sve zahvaljujte Bogu“ (Kol 3, 15). Svi mi koji poštujemo Starca Milovana i koji se ponosimo njegovim uzornim životom i divnim djelom zahvalni smo Gospodinu Bogu i dobrim ljudima - GRATIAS DEO OPTIMO MAXIMO HOMINIBVSQVE - da je simpozij o fra Andriji Kačiću Miošiću održan u Torontu i da su, evo, predavanja objavljena u Splitu, odnosno u ovomu Zborniku.

Fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, glavni i odgovorni urednik

Novi zbornik "Kačić" na temu: Fra Andrije Kačić Miošić u Americi možete pogledati u pdf formatu

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas139
Ovaj mjesecOvaj mjesec51610
UkupnoUkupno7435310

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 98