Zagreb: Proslava Majke Božje Lurdske

 

U crkvi Gospe Lurdske u Zagrebu u petak, 11. veljače, svečano je proslavljena ta Gospina svetkovina. Središnje misno slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, a u koncelebraciji su bili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Željko Tolić, gvardijan i župnik fra Slaven Milanović Litre, svećenici Maksimirsko-trnjanskog dekanata predvođeni dekanom preč. Alojzijem Žlebičićem, kao i gvardijan franjevačkog samostana na Kaptolu fra Matija Koren.

U prigodnoj homiliji biskup Pozaić je podsjetio kako pobožnost prema BDM i ljubav prema bližnjemu ujedinjuju svetkovinu Gospe Lurdske i Dan bolesnika. Proslava se liturgijski odvija u crkvama, a djelatnom ljubavlju izvan crkve po bolnicama i domovima. Stopama Bernardice pošli su milijuni hodočasnika. I mi smo danas na tom putu srcem i dušom, jer poruka da nismo napušteni je utješna. Bog Otac preko Majke Marije patničkom narodu želi udijeliti i pruža utjehu i smiraj. Marija utjeha žalosnih majčinski prihvaća ulogu nositeljice nade i ozdravljenja, usmjerava nas prema Spasitelju Isusu u kome nam Otac dijeli svako dobro. Kao nekoć onima u Kani, tako i nama danas ovdje u Hrvatskoj upućuje one čudesno djelotvorne riječi „što god vam rekne, učinite", istaknuo je biskup, te se osvrnuo na aktualnu situaciju u domovini. Posebno je naglasio progon branitelja, jer kao da nema nikoga koji je časno, hrabro, velikodušno i nesebično branio domovinu, štoviše stižu optužbe za zločin. No, podsjetio je kako istinito vjerničko iskustvo - molitva ima snagu neusporedivu i nepredvidivu, a domovini su uistinu danas nužno potrebne ruke uzdignute k nebu po kojima silazi blagoslov i mudrost, nada i ljubav.

Živjeli smo i nadživjeli olovna vremena, živimo i nadživjet ćemo ljigava vremena, rekao je biskup, te upozorio kako i na području temeljnih ljudskih prava i vrednota sve se može, smije: poželjno je zanijekati, obezvrijediti i osobu i obitelj i narod i Boga. U društvu se poremetila piramida osnovnih ljudskih vrednota. Nekima ne vrijedi ni znanje, ni rad, ni poštenje, ni zalaganje: ne rade, a zarađuju i žive lagodno. Nemoralna manjina je nametnula svoj sustav izokrenutih vrednota poštenoj većini. No, tko ne cijeni i ne poštuje čast dostojanstvo i prava sama sebe, svoje obitelji i svoga naroda kako može očekivati da će to učiniti drugi? Samo tko zna klečati pred Bogom jedinim, zna stajati uspravno i ponosno pred svim ovosvjetskim umišljenim veličinama, rekao je biskup Pozaić.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao mješoviti župski zbor i solistica Martina Gojčeta Silić pod ravnanjem Darjane Blaće Šojat, te orguljsku pratnju Tonija Koteka.
Samoj svetkovini prethodila je devetnica od 2. do 10. veljače koju su predvodili i propovijedali fra Ante Čovo, OFM, don Ivan Bodrožić i p. Nikola Stanković, DI. Svaku večer kroz devtnicu uoči euharistijskog slavlja bila je molitva krunice i mogućnost za sakrament pomirenja. Na sami dan svetkovine svete mise u Svetištu bile su u 7, 8, 9, 10, 11.30, 16.30 (za bolesnike) i svečano slavlje u 19.00 sati. (IKA)

Galerija slika 

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ludska ukazanja 

Gospa Lurdska i hrvatski narod (fra G. Jurišić)

Štovanje Majke Božje Lurdske u hrvatskom narodu (fra J. A. Soldo)

Župna molbenica Mariji, Majci Isusovoj i Majci našoj (fra S. Nimac)

Pobožnost Majci Božjoj Lurdskoj 

Molitve na čast Majke Božje Lurdske 

Krunica i litanije 

Pet znakova Lurda 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas316
Ovaj mjesecOvaj mjesec69531
UkupnoUkupno7536364

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 29