Zagreb: Tiskovna konferencija u povodu Dana posvećenog života

U povodu Dana posvećenog života Hrvatska unija viših redovničkih poglavarica (HUVRP) i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara (HKVRP) u svom sjedištu u Zagrebu u srijedu 2. veljače organizirali su konferenciju za novinare s temom "Stanje hrvatskog redovništva u 2010.".

Okupljenima se uime predsjedništva HKVRP-a obratio fra Ivan Paponja, TOR, a potom je o temi konferencije govorio dr. Dario Tokić, OCD. Na početku je predstavio statističke podatke, prema kojima hrvatsko redovništvo s danom 31. prosinca 2010. okuplja 3896 redovnica i 1540 redovnika, što, prema popisu iz 2001. godine, predstavlja kvantitativno 0,12% stanovništva RH. No, unatoč tom malom postotku, zasluge hrvatskog redovništva su mnogo veće, i to ne samo na strogo crkvenom području, već i šire društvenom, rekao je Tokić, te je u tom kontekstu istaknuo nekoliko područja. Tako je rekao kako redovništvo u Hrvatskoj razvija kulturu obrazovanja i društvo znanja, i to kako u povijesti, tako i danas. Podsjetio je na učilišta koja su osnovali redovnici, kao i imena zaslužnih redovnika. U pogledu današnje situacije, rekao je kako su od 1540 redovnika njih čak 1445 ili 93,83% visoko obrazovani ljudi s najmanje jednim fakultetom, a više od stotinu ih ima doktorat ili magisterij znanosti. U posljednje vrijeme i broj redovnica sa završenim fakultetom, kao i poslijediplomskim studijem je u porastu.

Kao drugu važnu točku prinosa redovništva istaknuo je otvaranje Hrvatske svijetu i njeno povezivanje s međunarodnom zajednicom. Podsjetio je kako u Hrvatskoj većinom djeluju redovničke zajednice koje su papinskog prava, te su im vrhovne uprave smještene u inozemstvu. No, upozorio je i kako su redovničke zajednice izrasle kao autohtoni plod vjere i pobožnosti hrvatskog naroda također su s mnogobrojnim vezama povezane i upućene na međunarodne kontakte. Zaključio je kako hrvatski redovnici i redovnice predstavljaju s jedne strane izvrsne veleposlanike hrvatske kulture i identiteta u svijetu, a s druge strane sredine iz kojih potječu obogaćuju novim iskustvima i motiviraju na otvaranje svijetu i širenje kulturnih obzora. Nadalje je istaknuo kako redovništvo u Hrvatskoj razvija kulturu demokracije, što se očituje u jednakopravnosti.

Kao važnu točku istaknuo je i doprinose društvenom blagostanju i to u vidu ustanova (dječji vrtići, kuće za starije), svojim kadrovima (uglavnom redovnice koje djeluju u zdravstvenom sustavu), ulaganjem, te naposljetku zapošljavanjem vjernika laika pri svojim redovnim zajednicama i ustanovama.

U završnom dijelu izlaganja dr. Tokić se osvrnuo na probleme koje susreće današnje redovništvo. Podsjetio je kako do suvremene demokratske hrvatske države redovničke zajednice nisu pravno ni postojale. U suvremenoj demokraciji moglo bi se poraditi na tome da učinci javno danih redovničkih zavjeta imaju svoje posljedice i na području sekularne države. Istaknuo je i problem plaćanja komunalnih naklada, gdje se redovničke zajednice tretira kao poduzeća, a ne kućanstva. Bez želje za ikakvim prozivanjem, kao i uvijek svjesni vlastite suodgovornosti za zajedničko dobro, smatramo da nam je u ovoj godini poraditi na tome da se potrebno zakonodavstvo uskladi sa stvarnošću života redovničkih zajednica, jer nismo zadovoljni sadašnjom pravnom regulativom u kojoj redovništvo nije priznato ni prepoznato u svojoj specifičnosti kao jednakopravni subjekt s ostalim građanima zajedničke države, zaključio je dr. Tokić.

U toj prigodi dodijeljena je novinarska nagrada "Posvećeni život". Ovogodišnji dobitnici su novinari Glasa Koncila Marija Samardžija i Tomislav Šovagović. (IKA)

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas47
Ovaj mjesecOvaj mjesec51518
UkupnoUkupno7435218

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35