Split: Blagdan Svijećnice i Dan posvećenog života

Slavlje Dana posvećenog života za redovnike i redovnice na području Splitsko-makarske nadbiskupije, 2. veljače 2011. godine, započelo je u 17.30 sati u crkvi sv. Dominika. Fra Petar Lubina, nadbiskupski delegat za redovnice i urednik lista Marija, uvodeći sve u slavlje, rekao je: „Danas slavimo blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu ili Svijećnicu. Ovo je Dan posvećenog života. Marija u Hram, četrdeseti dan nakon rođenja, donosi prikazati Bogu svoga jedinorođenca. U Hramu joj starac Šimun govori kako je to dijete postavljeno za „svjetlost na prosvijetljenje naroda“. Na sakramentu krštenja dobili smo svijeću – znak Krista Isusa. Međutim, taj znak nismo primili samo za sebe nego da ga pronosimo i da budemo znak drugima. U svijetu ima mnogo tame, o kojoj govore i pišu TV, radio, novine, a kao da nema ničega dobra. Danas smo posebno pozvani da se prisjetimo svoga poziva i poslanja. Osobito su pozvane osobe Bogu posvećena života da svojim životom šire svjetlo Kristovo u svijetu. Što više budu naše riječi i naša djela svijetlila, bit će više sretnih i ljudi.“ Zatim je nadodao: „O. Nadbiskup nije mogao biti s nama jer predvodi slavlje sv. Vlaha u Dubrovniku, ali je među nama don Mate Uzinić, novoimenovani biskup dubrovački. Preporučujem ga u molitve kako bi mogao donijeti svjetlo Kristovo onima koji Krista ne poznaju.“ Zatim je najavio blagoslov svijeća, procesiju i slavlje u katedrali.

Don Ivan Čubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, na početku obreda blagoslova svijeća, rekao je kako je ovo „15. godina proslave Dana posvećenog života koji je uveo blagopokojni papa Ivan Pavao II. Dok budemo išli ulicama grada s upaljenim svijećama i upaljenim srcima, molimo da svjetlo donesemo ovom svijetu i da budemo drugima poticaj da idu putem svjetla“. Nakon što je don Ivan Čubelić blagoslovio svijeće, bogoslovi, redovnici, redovnice i vjernici uputili su se u procesiji prema katedrali. Za vrijeme procesije i u katedrali mješoviti zbor redovnika i redovnica predvodio je pjevanje pod ravnanjem mo. s. Mirte Škopljanac Mačina.

"Dan posvećenog života okuplja nas sve koji bismo htjeli usvojiti barem djelić Učiteljeve svetosti i ogrijati svoje srce na toplini njegove ljubavi. Svijećnica je misa i procesija upaljenih svijeća u rukama, kojima želimo znakovito posvjedočiti smisao svoga kršćanskog poziva da Radosnom viješću prosvijetlimo tamu ovog svijeta i darujemo mu toplinu spasenja koje nam je Krist povjerio: 'Svjetlost na prosvjetljenje naroda i na slavu puka svoga izraelskoga!", kazao je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić predvodeći, u srijedu 2. veljače na blagdan Svijećnice, euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.

Mons. Ćubelić je u propovijedi govorio o Kćerima Božje ljubavi, poznatijima kao Drinskim mučenicama, za koje je papa Benedikt XVI. upravo objavio da se mogu postaviti na oltar čašćenja, kao vjerni svjedoci vjere. Slavlje proglašenja blaženima Katolička Crkva hrvatskog naroda proslavit će u Sarajevu, 24. rujna ove godine. Njihovo mučeništvo gledao je i slušao s prozora roditeljskog doma šestogodišnji dječak Anto Baković, koji je poslije postao svećenik. Uz više svjedočanstava zarobljenih civilnih osoba s istoga križnog puta, i podatke do kojih je došao, sve je opisao u knjizi Drinske mučenice. "Glas o svetom životu i mučeničkoj smrti ovih sestara nadaleko je proširen od samih početaka, premda se o njima nije smjelo javno govoriti. Ubrzo su zasjale kao iznimni uzori vjernosti Bogu i djelotvorne ljubavi prema bližnjemu. Vjerujemo da će ovo službeno priznanje njihova mučeništva biti i svima nama poticaj za odlučnije življenje i promicanje duhovnih vrijednosti za koje su one živjele i žrtvovale svoje živote", istaknuo je mons. Ćubelić. Obrativši se brojnim okupljenim redovnicama i rodovnicima, kojih u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ima oko 460 redovnica i 180 redovnika pod vodstvom nadbiskupskog delegata za redovnice fra Petrom Lubinom, poručio je: "Drage sestre i braćo, i mi danas živimo u često hladnomu i zbunjenom svijetu. Pitamo se o identitetu i životnom putu posvećenih osoba, posrćemo pod nerazumijevanjem okoline i pod križem osobnih slabosti. Tako bih želio da nas sve učvrsti milost sakramenata i odlučno življenje zavjeta. Tako bih želio da Boga uvijek osjećamo u toplini njegove blizine i da ga ljubimo nepokolebljivom vjernošću. Bilo bi tako lijepo da jedni drugima budemo potpora u vjeri, nadi i ljubavi posvećenih! Imamo se u koga ugledati, imamo se komu povjeriti!" Svoje je prigodno razmišljanje zaključio molitvenim stihovima jedne sestre, koja se je ugledala i oduševila svijetlim uzorom svjedočenja Drinskih mučenica.

Uime odsutnoga nadbiskupa Marina Barišića, koji je u Dubrovniku na proslavi sv. Vlaha, mons. Ćubelić zahvalio je redovnicima i redovnicama na zauzetom radu u pastoralu te je izrazio nadu da će ova godina biti bogatija i za nova zvanja osoba posvećenog života. Također je zahvalio i čestitao nazočnom novoimenovanom dubrovačkom biskupu mons. Mati Uziniću, koji se tom prigodom oprostio od vjernika svoje Splitsko-makarske nadbiskupije. Zahvalio je svima na čestitkama i dosadašnjim molitvama te potaknuo sve da mole za njega, njegovu biskupsku službu i njegovu Dubrovačku biskupiju. (F.D./IKA)

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas374
Ovaj mjesecOvaj mjesec69589
UkupnoUkupno7536422

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 59