München: Susret Misijskih vijeća

U subotu 5. veljače 2011. u Hrvatskoj katoličkoj misiji München, u večernjim satima održan je susret Misijskih vijeća hrvatskih katoličkih misija Bavarske. Najprije je slavljena sveta misa u kapeli bl. Alojzija Stepinca koju je predvodio glasnogovornik Hrvatskih katoličkih misija bavarske regije fra Tomislav Dukić u zajedništvu s fra Jozom Župićem, fra Borisom Čarićem i vlč. Matom Križićem. Fra Tomislav je održao i kratku homiliju. Nakon mise svi sudionici preselili su se u veliku dvoranu misijskog centra u Schwanthalerstr. 96. Pozdravne riječi prisutnima uputili su fra Tomislav Dukić, župnik i gosp. Dinko Josip Grgić, predsjednik misijskog vijeća.

Fra Jozo Župić održao je kratko predavanje o hrvatskom iseljeništvu, te Crkvi i društvu pod vidom Evanđelja. U svom izlaganju pokazao je kako je Hrvatska tradicionalno iseljenička zemlja. Hrvati su se iseljavali iz ekonomskih i političkih razloga. Domovinska Crkva ih je pratila, a brigu o njima vodila je i Crkva useljenja. Iznio je i statističke podatke gdje su se sve Hrvati iselili. Spomenuo je izjave vlč. Vladimira Stankovića, blagopokojnog kardinala Franje Kuharića i dr. Karla Lehmanna biskupa Mainza koji je kazao: "Upravo je važno za ljude koji žive daleko od svoga zavičaja da imaju mjesto gdje će se moći spokojno osjećati i gdje će moći na svom materinskom jeziku pred Bogom iznositi svoje radosti i brige, svoj strah i svoju zahvalnost i gdje će na materinskom jeziku moći zajednički slaviti službu Božju. Hrvatska katolička misija ujedno je i mjesto gdje se njeguje domovinska kultura. Osobito je to važno za djecu i mladež koji se možda više ne rađaju kod kuće". Fra Jozo je potom iznio pred prisutne četiri modela, plan njemačkih biskupija kako bi trebale ubuduće izgledati Hrvatske katoličke misije ili zajednice.

O aktualnom stanju u Republici Hrvatskoj govorio je politolog gosp. Ante Moro. Uslijedila je živa diskusija nakon dvaju predavanja, a potom je za sve priređena večera.

Galerija slika 

 

Pretraži sadržaj

Najave

Proslava Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom

12. - 21. studenoga 2018.

**********

15. studenoga: Šubićevac - Izložba udruge Faust povodom 40. obljetnice župe

**********

17. studenoga: Mainz - 21. smotra crkvenih zborova

**********

17.-19. studenoga: Trstenik - Proslava sv. Elizabete

**********

18.-21. studenoga: Dubrava - Proslava Gospe od Zdravlja

**********

24. studenoga: Šubićevac - Koncert duhovne glazbe

**********

27.-30. studenoga: Šubićevac - 40. obljetnica župe

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas105
Ovaj mjesecOvaj mjesec30410
UkupnoUkupno6375514

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 87 

Administrator

franodoljanin@gmail.com