Podbablje: Svečano proslavljeno Stepinčevo

Blagdan blaženog Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u četvrtak 10. veljače u župi Podbablje nedaleko Imotskog točnije u njezinu najzapadnijem naselju Grubinama gdje se ovaj blaženik slavi kao suzaštitnik mjesta. Slavlje je predvodio don Petar Čondić.

Ovogodišnje svečano koncelebrirano misno slavlje u crkvi Kraljice Hrvata uz domaćeg župnika fra Vinka Gudelja predvodio je don Petar Čondić koji obnaša službu župnika u susjednoj župi Imotska Poljica.

Na početku svoje propovijedi koju je održao pred dvjestotinjak sabranih vjernika, ovogodišnji propovjednik don Petar Čondić istaknuo je kako  danas lik i djelo blaženog Stepinca izaziva različita tumačenja te je pojasnio da je činjenično gledajući njegovo djelo i njegov lik jedno od najsvjetlijih u cjelokupnoj povijesti hrvatskog naroda. Kasnije je naglasio kako je u teškim danima Drugog svjetskog rata kardinal Stepinac jednostavavno izabrao kršćanstvo kao svoju ideologiju te čovječnost koje svoje ljudsko opredjeljenje te je tako mnogim progonjenima pomogao, a na kraju tog krvavog rata kada mu je bilo savjetovano da napusti svoju domovinu odlučno je odlučio ostati uz svoje vjernike jer je kao nadbiskup bio glava Crkve u Hrvatskoj iako je znao što ga čeka u komunističkom režimu.

Na kraju svoje homilije propovjednik je svim vjernicima napomenuo da moraju slijediti svijetli primjer ovoga mučenika te da i u današnjem vremenu konzumerizma i prolaznosti moraju odabrati onu duhovnu stranu koju je uvijek birao i mučeni Stepinac.

Tijekom svete mise pjevao je Mješoviti pjevački zbor iz župe Podbablje sastavljen od pjevača iz Druma i Grubina koji je predvodila njihova voditeljica s. Ljiljana Todorić, a na kraju se svima zahvalio župnik Podbablje fra Vinko Gudelj koji je iskoristio priliku da se posebno zahvali propovjedniku koji je kao susjedni župnik uvijek na raspolaganju.

Župa Podbablje slavi blagdan Blaženog Alojzija Stepinca od 10. veljače 1999. godine kada je don Josip Ćorić, profesor na Teologiji u Splitu uz ondašnjeg župnika fra Dinka Bošnjaka predvodio prvo misno slavlje te tom prilikom blagoslovio sliku s likom blaženog kardinala koju je izradila akademska slikarica Marija Vuković iz Zagreba.

Galerija slika 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1791
Ovaj mjesecOvaj mjesec50855
UkupnoUkupno7434555

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44