Main-Taunus/Hochtaunus: Blagdan bl. Alojzija Stepinca

Hrvatska katolička župa Main-Taunus/Hochtaunus svečano je, u nedjelju 13. veljače, proslavila Stepinčevo, spomendan preminuća bl. Alojzija Stepinca. U tom je povodu svečano misno slavlje u punoj crkvi sv. Dionizija u Kelkheimu predvodio novi delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, u zajedništvu s domaćim župnikom fra Marinkom Vukmanom. To je ujedno prvi službeni pohod delegata Komadine hrvatskim misijama i zajednicama u Njemačkoj. Misnom slavlju pribivao je i konzul gerant Generalnog konzulata Reublike Hrvatske iz Frankfuta Damir Sabljak s obitelji. Misnom slavlju prethodio je ophod od sakristije do u crkvu, gdje je ispred oltara o. Vukman blagoslovio sliku bl. Alojzija Stepinca.

Delegat vlč. Komadina je u uvodnoj riječi podsjetio kako je domovinska Crkva 10. veljače proslavila u domovini i diljem svijeta obljetnicu smrti zagrebačkog nadbiskupa bl. Alojzija kardinala Stepinca te je pozvao okupljene neka sebe i sve svoje stave pod zaštitu Blaženika.

U propovijedi je istaknuo kako se misa slavi u crkvi sv. Dionizija, mučenika iz rimskih vremena, u kojoj se spominjemo blaženika Alojzija kardinala Stepinca, mučenika iz komunističkih vremena. „Bog mu je pomogao da se za pravdu bori do smrti. On je primjer i poticaj da je moguće živjeti pravednost, da je moguće biti pravedan i da je njegova pravednost i njegova vjernost poticaj i svima nama. Njegova pravednost i vjernost u godinama biskupske službe pastira Zagrebačke nadbiskupije, u vrijeme zatvora u Lepoglavi i godina zatočeništva u Krašiću. U svom poznatom obrambenom govoru na namještenom komunističkom sudu bl. Alojzije je više puta ponovio kako je njegova savjest čista. Slušati ono što Bog govori, to može samo onaj koji Boga ljubi svim srcem, onako kako je to činio bl. Alojzije. Važno je slušati srcem, imati uho srca. Ako iz srca i od srca volimo svoju suprugu, svoje dijete, bližnjega, Boga, onda progovara moje srce, onda čuje onaj koga volim. Tada čuje i Bog moju ljubav. Bl. Alojzije je živio zakon ljubavi prema Bogu i prema hrvatskom narodu sve do mučeničke smrti, kazao je delegat vlč. Komidina, koji je okupljene potaknuo neka bl. Alojzije bude svima poticaj kako bi živjeli iz ljubavi, kako bi uhom srca ostvarivali ono što Bog govori.

Na kraju je fra Marinko u ime svih vjernika izrekao Bogu hvala na daru velikoga blaženika kardinala Alojzija Stepinca. Pritom je izrazio nadu da će bl. Alojzije uskoro postati službeno i svetac. Ujedno je zahvalio delegatu vlč. Komadini na predvođeju misnog slavlja te mu je zaželio uspjeh na novoj službi. Fra Marinko je podsjetio na tri aktualna dogadja iz domovine: imenovanje novog biskupa, vojnog ordinarija u Bosni i Hercegovini mons. Tome Vukšića, slavlje 100. obljetnice Nogometnog kluba „Hajduk“ i pokretanje procesuiranja komunističkih zločina.

Misno slavlje svojim je skladnim pjevanjem uveličao župni zbor pod vodstvom s. Magdalene Višić i orguljskom pratnjom Hrvoja Barnjaka. Nakon mise svi su pozvani na domjenak.

Tekst i snimke: Adolf Polegubić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1328
Ovaj mjesecOvaj mjesec59198
UkupnoUkupno7526031

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 77