München: Imaju li Hrvati u Njemačkoj svoj lobi? Kako jačati položaj hrvatskog iseljeništva?

U subotu, 26. veljače u velikoj dvorani Hrvatske katoličke misije, Schwanthalerstr. 96/98,  održan je susret i dijalog s Hrvatima Münchena pod naslovom "Imaju li Hrvati u Njemačkoj svoj lobi?" Suorganizatori susreta bili su Mijo Marić, predsjednik HSK-Nj-Berlin, fra Tomislav Dukić, župnik HKM München, dr. Ivan Galešić, potpredsjednik HSK-Nj-Regensburg, Ante Moro, voditelj Akademskog kruga HKM München i gosp. Božo Marić, München.

Pozdravne riječi izrekli su gosp. Ante Moro i Dinko Grgić uime Misijskog vijeća. Na redu su bile slijedeće točke: Informacije o radu HSK u Njemačkoj, Ideje, perspektive i potrebe Hrvata u Bavarskoj, Diskusija i prijedlozi glede jačanja položaja i bolje povezanosti hrvatskog iseljeništva u Njemačkoj, Programi na području "integracije stranaca" i kako Hrvati mogu profitirati od tih sredstava za svoje potrebe, Budućnost Hrvata u Njemačkoj s obzirom na asimilacijski pritisak i borbu za očuvanje hrvatskog identiteta. Govorili su: gosp. Mijo Marić, dr. Ivan Galešić, gosp. Danijel Lučić i gosp. Franjo Pavić.

Prisutnima je podijeljen propagandni materijal o djelovanju Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj iz kojeg je vidljivo da je HSKNJ krovna udruga koja djeluje na saveznoj razini Njemačke i zauzima se za interese oko 400.000 osoba s hrvatskim korijenima, koji čine 5. najbrojniju useljeničku skupinu u Njemačkoj. To je najveća udruga Hrvata u Njemačkoj koja okuplja više od 100 članica udruga, tj. pojedinačne hrvatske udruge i hrvatske regionalne krovne udruge. Članice HSKNJ-a su kulturne, športske, zavičajne, strukovne, gospodarstvene, karitativne, političke i akademske hrvatske udruge iz svih krajeva Njemačke. Predsjedništvo djeluje volonterski, a sastoji se od zastupnika hrvatskih udruga iz svih pokrajina Njemačke sa znatnim brojem Hrvata.  Oni su nadstranačka i neovisna udruga, koja uživa status općedruštvene koristi (Gemeinnützigkeit-Status; e.V.) Njihov rad je organiziran u radnim odborima: za humanitarnu pomoć, za gospodarstvo, za medije i politiku, za mladež i šport, za suradnju s institucijama i udrugama u domovini, te za kulturu, obrazovanje i znanost. Nakon iznošenja pojedinih točaka razvila se plodna diskusija.

Fra Jozo Župić

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

Proslava Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom

12. - 21. studenoga 2018.

**********

15. studenoga: Šubićevac - Izložba udruge Faust povodom 40. obljetnice župe

**********

17. studenoga: Mainz - 21. smotra crkvenih zborova

**********

17.-19. studenoga: Trstenik - Proslava sv. Elizabete

**********

18.-21. studenoga: Dubrava - Proslava Gospe od Zdravlja

**********

24. studenoga: Šubićevac - Koncert duhovne glazbe

**********

27.-30. studenoga: Šubićevac - 40. obljetnica župe

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1375
Ovaj mjesecOvaj mjesec29197
UkupnoUkupno6374301

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 67 

Administrator

franodoljanin@gmail.com