München: Imaju li Hrvati u Njemačkoj svoj lobi? Kako jačati položaj hrvatskog iseljeništva?

U subotu, 26. veljače u velikoj dvorani Hrvatske katoličke misije, Schwanthalerstr. 96/98,  održan je susret i dijalog s Hrvatima Münchena pod naslovom "Imaju li Hrvati u Njemačkoj svoj lobi?" Suorganizatori susreta bili su Mijo Marić, predsjednik HSK-Nj-Berlin, fra Tomislav Dukić, župnik HKM München, dr. Ivan Galešić, potpredsjednik HSK-Nj-Regensburg, Ante Moro, voditelj Akademskog kruga HKM München i gosp. Božo Marić, München.

Pozdravne riječi izrekli su gosp. Ante Moro i Dinko Grgić uime Misijskog vijeća. Na redu su bile slijedeće točke: Informacije o radu HSK u Njemačkoj, Ideje, perspektive i potrebe Hrvata u Bavarskoj, Diskusija i prijedlozi glede jačanja položaja i bolje povezanosti hrvatskog iseljeništva u Njemačkoj, Programi na području "integracije stranaca" i kako Hrvati mogu profitirati od tih sredstava za svoje potrebe, Budućnost Hrvata u Njemačkoj s obzirom na asimilacijski pritisak i borbu za očuvanje hrvatskog identiteta. Govorili su: gosp. Mijo Marić, dr. Ivan Galešić, gosp. Danijel Lučić i gosp. Franjo Pavić.

Prisutnima je podijeljen propagandni materijal o djelovanju Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj iz kojeg je vidljivo da je HSKNJ krovna udruga koja djeluje na saveznoj razini Njemačke i zauzima se za interese oko 400.000 osoba s hrvatskim korijenima, koji čine 5. najbrojniju useljeničku skupinu u Njemačkoj. To je najveća udruga Hrvata u Njemačkoj koja okuplja više od 100 članica udruga, tj. pojedinačne hrvatske udruge i hrvatske regionalne krovne udruge. Članice HSKNJ-a su kulturne, športske, zavičajne, strukovne, gospodarstvene, karitativne, političke i akademske hrvatske udruge iz svih krajeva Njemačke. Predsjedništvo djeluje volonterski, a sastoji se od zastupnika hrvatskih udruga iz svih pokrajina Njemačke sa znatnim brojem Hrvata.  Oni su nadstranačka i neovisna udruga, koja uživa status općedruštvene koristi (Gemeinnützigkeit-Status; e.V.) Njihov rad je organiziran u radnim odborima: za humanitarnu pomoć, za gospodarstvo, za medije i politiku, za mladež i šport, za suradnju s institucijama i udrugama u domovini, te za kulturu, obrazovanje i znanost. Nakon iznošenja pojedinih točaka razvila se plodna diskusija.

Fra Jozo Župić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1731
Ovaj mjesecOvaj mjesec50795
UkupnoUkupno7434495

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57