Main-Taunus/Hochtaunus: Pokladno slavlje i pomoć za obnovu porušene crkve

Hrvatska katolička župa Main-Taunus/Hochtaunus u subotu 5. ožujka organizirala je u Bürgerhaus Kirdorf u Bad Homburgu pokladno slavlje, na kojem se okupilo više od 700 sudionika. Čisti prihod od proslave od 5000 eura bio je namijenjen za obnovu porušene crkve u Žeravcu kod Dervente, u Bosanskoj posavini, koja je 1992. srušena kao i sve hrvatske kuće i svi crkveni objekti s ciljem da se onemogući svaki eventulani povratak. Župnik se među prvima vratio, a vraćaju se polagano i obitelji. Temelji crkve su izliveni i želja je da se u sljedećoj jubilarnoj godini, kada se slavi 150.-ta obljetnica župe u Žeravcu, crkva ozida. Ugradimo i mi svoj kamenčić u obnovu te poršene crkve, potaknuo je okupljene župnik fra Marinko Vukman. Na slavlju su bili i konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske iz Frankfurta Sonja Lovrek Velkov i generalni konzul Generalnog konzulata Republike Bosne i Hercegovine iz Frankfurta Nikica Džambo koji su okupljenima uputili prigodnu riječ.

Fra Marniko Vukman je istaknuo kako je svako okupljanje je izraz zajedništva, izraz međusobnog poštovanja, izraz i iskaz očuvanja nečega vrijednoga. „Kad god se ljudi okuljaju, postoji neki razlog, posebice kad se okupljaju u večem broju, onda ih okupi događaj, ideja. Nas je ovdje večeras okupilo tradicionalno pokladno slavlje. Za puk je vrijeme pred korizmu bilo vrijeme pretjeranog uživanja u hrani, piću i zabavi pod maskama. Često se pokladni utorak gleda kao završni dan svih zadovoljstava. Različito o mjestima, svi smo donijeli svoje običaje iz svoga rodnog mjesta, sa svoje rodne grude. Ovdje to spajamo u jedno, u malu Hrvatsku. I na taj način pokazujemo da nas je okupilo naše podrijetlo, naše podneblje, naše hrvatstvo. Poklade su na neki način uvijek predstavljale početak novog života pa je uz to razdoblje vezano i dosta praznovjerja. Poklade nas uvode u korizmu, koja nas vodi prema proslavi vrhunca kršćanstva - Uskrsu, i to je za Crkvu vrlo dragocijeno i važno liturgijsko vrijeme, vrijeme kada nas Crkva poziva na ustrajnost u molitvi i djelatnu ljubav te da izobilnije iz otajstva utjelovljenja crpimo novi život u Kristu Gospodinu. Posebno bih večeras zamolio da osjetimo puls Hrvata u domovini, puls naših branitelja, koji su na neki način ponovno na kušnji. Ne smijemo zaboraviti one koji su stvorili slobodu. I veceras ćemo misliti na porušenu domovinu i čisti pruhod od ove proslave namijenitćemo za obnovu porušene crkve u Žeravcu kod Dervente, u Bosanskoj posavini”, istaknuo je fra Marinko.

U bogatom programu nastupila je župna plesna supina „Hip-Hop”, te KUD „Željezničar” iz Zagreba pjesmama i plesovima okolice Zagreba pod nazivom „Remete”, župna folklorna skupina odraslih pod vodstvom Dražene Brešić s plesovima iz Slavonije. Birana je i najzanimljivija maska, a organizirana je i bogata tombola.

Nakon prigodnog programa u zabavnom dijelu nastupito je Goran Karan i skupina „Vagabundo”. 

 
.
.
 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1776
Ovaj mjesecOvaj mjesec50840
UkupnoUkupno7434540

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48