Danilo: Duhovna obnova za krizmanike i roditelje prvopričesnika i krizmanika

U dnevnoj jurnjavi za vremenom, vapajem za bar malo odmora, čovjek ponekad zastane i usmjeri pogled k nebesima tražeći pomoć, spokoj duše, tišinu srca, malo vremena za sebe.

U župi sv. Danijela - Danilo održana je duhovna obnova za krizmanike. Tema susreta bila je opraštanje; kako oprostiti i kako prihvatiti oproštenje? Na susretu je sudjelovalo devetnaest krizmanika. Početni strah i nesigurnost brzo su prošli nakon predstavljanja kroz sliku kojom se svatko od njih predstavio. Zatim smo zajedno razmišljali nad biblijskim tekstom iz Lukina Evanđelja, Prispodobi o milosrdnom ocu. Nakon toga su se krizmanici podijelili u tri skupine. Svaka je skupina radila na jednom liku iz prispodobe. Bilo je zanimljivo slušati njihova razmišljanja u kojima su objašnjavali, opravdavali i izvlačili svoje zaključke o liku Oca, te mlađeg i starijeg sina. U nekim odgovorima se i nisu složili, te su živo raspravljali, ali su ipak zaključili da se svi možemo naći u navedenim likovima i reagirati poput njih. Također su zaključili da bez opraštanja i traženja oproštenja naš život postaje težak i izgubljen, bez smisla i s puno gorčine. Kako je vrijeme pred korizmu, razmišljali smo čega ćemo se odreći kroz to milosno vrijeme. Bilo je raznih prijedloga, ali to je ipak tajna koju su sami odlučili čuvati i izvršiti. Na kraju susreta posvjedočili su da su otkrili puno toga o sebi i da su se međusobno bolje upoznali.

Na duhovnu obnovu za roditelje krizmanika i prvopričesnika došlo je više od četrdeset roditelja što me je doista ugodno iznenadilo. Pokušala sam im naglasiti važnost Riječi Božje, zapravo pomoći im da iskuse njezinu životvornu snagu. Biblijski tekst na kojem smo se posebno zadržali bio je odlomak iz Ivanova evanđelja koji govori o trsu i lozi. Ali prije nego smo meditirali ovaj tekst, zaustavili smo se na jednoj priči, Paraboli o kamenju, koja nas je stavila u premišljanje: kojim vrijednostima u svom životu dajemo prvo mjesto.

Usporedba o trsu i lozi snažnom simbolikom govori o povezanosti Krista i nas, njegovih učenika. Kao što isti životni sok struji kroz trs i loze tako ista ljubav i snaga koja je u Kristu-trsu struji i kroz nas, naravno pod uvjetom da je naše srce, naša duša otvorena, protočna za njegovu snagu i ljubav. Bog nam se uvijek daruje, on nas uvijek traži, govori nam, a na nama je kako Ga slušamo. Njegove zapovijedi su smjernice za naš život. Onaj tko ih ne vrši, sam se isključuje iz obilja Božjeg života, sam se osuđuje na smrt. Onaj pak tko prima Božju riječ i sluša je, bira život. Riječ Božja je tako snažna da nas iznutra jača, hrani, prosvjetljuje, preobražava… U osobnom meditiranju evanđeoskog teksta, uz laganu glazbu, svatko je za sebe tražio riječ koja ga se najviše dojmila i u njezinu svjetlu promatrao vlastiti život. To je ono osluškivanje riječi, to je ono biti Isusov učenik: osluškivati što Isus progovara baš meni, što od mene traži. Susret sa Riječju Božjom postaje susret sa živim Bogom koji mi dolazi u susret i prebiva u meni.

Evo, doživljaja samih sudionika:

•    Prvi put sam na ovakvom susretu. Mogu reći da je to jedno lijepo i dobro iskustvo. Sve skupa mi s svidjelo i dojmilo. Voljela bih se opet naći na ovakvim susretima. Zahvaljujem se sestri i našem župniku na ovom pozivu.

•    Dolazeći na sastanak u dvoranu gdje smo se trebali sastati s ostalim roditeljima, nisam ni znala što nas čeka i što se od nas traži. Sastankom i druženjem sam oduševljena, i bilo mi je lijepo, kako meni tako i mome suprugu. U nekoj posebnoj atmosferi osjećala sam da smo svi djeca Božja. I zato se zahvaljujem u ime svoje i svoga muža što nam je to bilo omogućeno.

•    Propovijed je bila topla, puna ljubavi. Sve nas je dirnulo duboko u dušu, tako da sam plakala. Trebalo bi više ovakvih duhovnih obnova da čovjek otvori dušu i ispita sebe kao osobu i kao vjernika. Hvala vam sestro od srca, odmah nam je lakše u duši.

•    Bilo je dojmljivo, ugodno. Otvorili smo put u srcu prema Bogu, ljubav prema svojoj obitelji.

•    Susret je bio poučan i koristan za daljnji put u životu.

•    Ovaj susret me se jako dojmio zato što se prvi put s tim susrećem.

•    Bilo je korisno zato što sam osjetila još jaču vjeru u Boga. Molitva me ohrabrila više nego kad molim u kući sa djecom, ovo je  bila prava duhovna obnova.

•    Susret je donio nešto novo, način promišljanja i molitve koji do sada nismo koristili.

•    Ovaj susret mi je dao smjernicu kako svoj život preispitati i dati mu pravi put. Slušajući Božju riječ, moja asocijacija je bila na meni i mojoj obitelji. Hvala ti, Bože, što mi daješ snagu i ljubav da je mogu prenositi na svoje bližnje.

•    Meni osobno se svidjelo zbog toga što se s riječi Božjom susrećem samo putem sv. Mise, a ovo je susret na neki drugi način, za nas malo neuobičajen, pa malo promjene čovjeku dobro dođe. Malo ozbiljne glazbe čovjeka malo i opusti pa sam bio opušteniji nego inače na sv. Misi. Eto, na kraju bi zahvalio sestri što je došla u našu malu župu, a hvala i našem Stanku što je sve skupa organizirao.

s. Andrea i s. Karolina 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1877
Ovaj mjesecOvaj mjesec50941
UkupnoUkupno7434641

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 78