VISOVAC: Novaci i odgojitelji u posjeti braći na Trsatu

Već ustaljenu tradiciju da se novaci i odgojitelji međusobno druže i upoznaju i mi smo nastavili prihvativši poziv braće s Trsata da im dođemo u goste.

Zaputili smo se u utorak, 8. ožujka, u jutarnjim satima. Po dolasku na Trsat dočekali su nas novaci sa svojim meštrom fra Zoranom Bibićem. Okrijepili smo se nakon puta te započeli bratsko druženje. Sudjelovali smo na uri klanjanja pred Presvetim, koja je bila u riječkoj katedrali sv. Vida, koju su pripremili članovi FSR-a iz Rijeke i trsatski franjevci, a bilo nam je izvrsna priprava za nadolazeće korizmeno vrijeme. Poslije molitve i večere nastavili smo bratsko druženje do 22 sata.

Čistu srijedu ili Pepelicu započeli smo jutarnjom molitvom u samostanskoj kapeli. Poslije doručka krenuli smo prema gradu u razgledavanje, a u grad smo došli spustivši se poznatim trsatskim stepenicama, kojih ima više od petsto šezdeset. U gradu smo posjetili župnu crkvu Uznesenja BDM, koja je ujedno i sjedište najstarije župe u gradu. Zatim smo posjetili katedralu, dominikansku crkvu i samostan te kapucinsku crkvu i samostan. Poslije molitve Srednjeg časa i Službe čitanja imali smo ručak. Poslije ručka smo igrali nogomet i šetali Trsatom do 16 sati, kada nas je fra Zoran proveo kroz svetište Majke Božje Trsatske i upoznao nas sa svim povijesnim i kulturnim značajima ovog svetišta. U 18 sati smo imali Večernju, a u 18,30 sv. Misu  i obred pepeljanja, koju je predslavio župnik župe sv. Jurja na Trsatu fra Ivan Miklenić, koji je u svojoj propovijedi istaknuo važnost obreda pepeljanja kao čina koji bi nas trebao podsjetiti da smo nastali od praha i da ćemo se u prah povratiti, a također je upozorio da ovo milosno vrijeme moramo iskoristiti da se ostavimo zloće.

U četvrtak smo išli na izlet na relaciji Vrbnik-Košljun-Krk. U Vrbniku smo posjetili knjižnicu i župnu crkvu. Zatim smo otišli na Košljun gdje smo vidjeli crkvu, muzej sakralne umjetnosti, te pohodili grob sluge Božjeg fra Ive Perana, svećenika i glazbenika, člana Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra. U 12 sati imali smo sv. Misu u crkvi, koju je predslavio fra Jure Šimunović. Poslije Mise imali smo ručak te prigodu da pojedinačno razgledamo ljepotu Košljuna. Oko 14. sati krenuli smo prema Baškoj i  Jurandvoru, gdje smo posjetili crkvu sv. Lucije u kojoj je pronađena Bašćanska ploča, zatim smo posjetili župnu crkvu Svete Trojice i napravili „đir“ uz obalu. Zatim smo krenuli prema gradu Krku gdje smo posjetili karmelićane te katedralu i također napravili „đir“ obalom. Oko 18 sati smo stigli ponovno na Trsat  te poslije Večernje molitve sudjelovali na klanjanju pred Presvetim.

Prvi korizmeni petak smo započeli Jutarnjom i sv. Misom u samostanskoj kapeli koju je predslavio fra Zoran Bibić, a koji nas je upozorio na važnost tjelesnog posta i pokore da bi se mogli odreći svoje zloće  te da bi bili sličniji serafskom Ocu sv. Franji. Poslije doručka krenuli smo prema Opatiji gdje smo posjetili crkvu sv. Jakova te  napravili „đir“ kroz poznatu šetnicu Lungo mare i ulicu slavnih. U 12 sati smo imali Srednji čas i Službu čitanja, u 12 i 30 ručak, a u 14 sati smo se oprostili od braće na Trsatu i pozvali ih da nam uzvrate posjet.

Ovih dana smo se još jednom uvjerili u istinitost psalmistinih riječi koje kažu: „Gle, kako je lijepo, kao braća zajedno živjeti!“

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas124
Ovaj mjesecOvaj mjesec51595
UkupnoUkupno7435295

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48