Poziv i sigurnost

Lk 12, 33-34

Evanđelje

"Prodajte što god imate i dajte za milostinju! Načinite sebi kese koje ne stare, blago nepropadljivo na nebesima, kamo se kradljivac ne približava i gdje moljac ne rastače. Doista, gdje vam je blago, ondje će vam i srce biti."

1.  Nije budala...

Misionar, Jim Elliot, kojega su ubili južnoamerički indijanci, napisao je slijedeće u svom dnevniku prije svoje smrti: "Nije budala onaj koji se odriče onoga što ne može zadržati da bi zadobio ono što ne može izgubiti."  

Kako li se teškim može činiti odricanje od mnogih stvari, a sve radi nasljedovanja Krista!  Teško je odreći se primamljivih draži užitaka, moći i novca. Ako osjetimo poziv posvećenja, čak i odricanje od dobrih stvari: dobrih strana braka, obitelji i djece, sve nam to dovikuje: "Pričekaj, ne žuri sa svojom odlukom. Misli na nas."  Doista, toliko se toga treba odreći.

Nije problem u tome što želimo sigurnost, nego što se zadovoljavamo s premalo sigurnosti. Skloni smo temeljiti svoju nadu i sigurnost na prolaznim stvarima, pa se čini da nikako ne možemo dokučiti ogromni značaj ponude Isusa Krista: "Zaista, kažem vam, vi koji pođoste za mnom, o preporodu, kad Sin Čovječji sjedne na prijestolje svoje slave, i vi ćete sjediti na dvanaest prijestolja i suditi dvanaest plemena Izraelovih. I tko god ostavi kuće, ili braću ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti." (Mt 19, 28-29)

"Doista, razmotrimo li bestidna obećanja i zapanjujuću narav nagrada obećanih u evanđeljima, čini se da Naš Gospodin ne smatra naše težnje prejakima nego odviše slabima. Mi smo malodušna stvorenja, koja se zabavljaju pijančevanjem, seksom i častohlepljem dok nam On nudi beskrajnu radost; mi smo poput djeteta u neznanju koje želi nastaviti praviti kolačiće od blata u sirotinjskoj četvrti, jer ne može zamisliti što zapravo znači ljetovanje na morskoj obali. Odviše se lako damo zadovoljiti." (C.S. Lewis, Težina slave).

"Stoga, ne jurite za obećanjima svijeta. Radije, razmatrajte obećanje Stvoritelja svijeta." (Sv. Augustin)

2. Isusov opis dobro proživljenog života

Isus govori o gomilanju bogatstva, ali onog nematerijalne naravi. Materijalne stvari se lako izgube čak i u ovom životu, u poplavi, požaru ili uobičajenim trošenjem i habanjem. One u najboljem slučaju mogu potrajati koliko i mi, a onda će one opet ostati ovdje, a mi ćemo otići drugamo.

Isus želi da zadobijemo vječni život, i pokupimo blago koje smo nagomilali u zemaljskom životu. Ovo blago je plod ljubavi, plod ljubavi življene u ovom životu. Veli da nagrada neće izostati ni za čašu vode danu u njegovo ime. Ono što činiš drugima činiš meni. Pri našem ulasku u idući život on čezne da nas primi kao prijatelje koji su ga zadužili svojom ljubavlju; tu smo Mu ljubav pokazali ovdje, postupanjem s našom braćom i sestrama.

 

3.  Važnost našeg uma i srca

Da bih vječni život shvaćao kao blago, moram ga promišljati, otkriti i spoznati njegovu pravu vrijednost. To znači učiti se korištenju dara vjere; gledati svoj život kroz drugačije naočale, kroz naočale vjere. Kada nešto cijenimo, onda se počinjemo vezivati na nj, jer sada razumijemo njegovu vrijednost. Moći ću prepoznati dobar par klizaljki i biti ću spreman dobro ih platiti, samo ako već nešto znam o klizanju i ako slušam stručnjake; a kada se navežem na njih biti ću spreman žrtvovati druge stvari da bih dobio klizaljke. Isus nam sve to govori da bismo cijenili vječni život na nebesima, da usmjerimo svoje srce na vječnu sreću, da se učimo cijeniti život vječni više od ičega drugog.

 

Upitnik

Ovaj upitnik služi kao pomagalo u ispitivanju tvog života, u svjetlu nadahnuća koja ti je Bog upravo darovao, u ovim trenucima koje si dijelio s njim.

  1. Koja je "duljina" i vrijednost vječnog života?
  2. Koji sam velikodušni idući korak odgađao u svom kršćanskom pozivu?
  3. Kako mogu znati da li stvarno i istinski cijenim vječni život više od prolaznih stvari ovoga života?
 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas641
Ovaj mjesecOvaj mjesec14921
UkupnoUkupno7629799

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50