Zaostrog: XIX. obiteljski susret

U franjevačkom samostanu u Zaostrogu od 11. do 13. ožujka, održan je XIX. obiteljski susret pod naslovom 'Obiteljske kreposti', na kojem se okupljaju članovi HZBS i obitelji iz Hrvatske i susjedne BiH, među kojima ima roditelja brojne djece. Obitelji, neke u punom sastavu pristigle su iz Kaštela, Splita, Dugog Rata, Opuzena, Metkovića, Širokog brijega i Mostara, dvadeset odraslih i dvadeset i sedam djece u dobi od 6 mj do 18 godina. Susret su organizirali  dr. Danijela De Micheli Vitturi, spec. Obiteljske medicine i djelatnica Obiteljskog savjetovališta u samostanu Gospe od zdravlja u Splitu i domaćin samostana u Zaostrogu fra Ivica Omazić. Voditelj susreta bio je p. Luka Lučić, D.I. , koji je trideset godina djelovao kao misionar u Africi u Zambiji i Malaviju, a sada boravi u kući otaca Isusvaca  na Manušu u Splitu.

Susret je započeo u petak navečer pobožnošću križnog puta i euharistijskim slavljem, nakon čega su se sudionici međusobno predstavili. U subotu ujutro nakon zaziva Duha svetoga, p. Luka je u uvodnom predavanju o obiteljskim krepostima naglasio da današnji čovjek gubi tlo pod nogama i da se crkva se zauzima za pojedinačnog čovjeka i za obitelj. U nizu  kreposti koje su važne za ostvarenje obitelji, zaustavio se na četiri kardinalne ili stožerne kreposti hrabrost,razboritost, pravednost i umjerenost. Kreposti su graditeljice čovjekovog karaktera. Na kardinalne kreposti mogu biti svedene sve druge kreposti. Kreposti dijelimo na teološke i moralne, naravne i nadnaravne. Ključan su faktor u stvaranju obiteljskog ozračja u pitanju naravnog osvjetljenja uma. Sve kreposti mogu rasti. One pomažu u izgradnji karaktera i stvaranju imuniteta, jačanju volje i traže osobnu suradnju s Bogom na ostvarenju spasenja za svakog pojedinačno. Danas postoje i neke zaboravljene kreposti kao što je poniznost. U prvom predavanju obradio je krepost razboritosti. Razboritost je krepost koja upravlja praktični razum da razabere ili raspozna istiniti ili pravo dobro u svakoj okolnosti i da izabere ispravna sredstva da ga postigne. Ona je neophodna u praktičnoj stvarnosti i odabiru prioriteta. Razum je sjedište mudrosti. Razboritost postavlja ispravni razum u ljudske osjećaje. Grijesi protiv razboritosti su žurba, nerazboritost, bezobzirnost, nepromišljenost, nestalnost i nemar. Danas je više nego ikada potrebno razlučivanje, te kontrola i nadzor nad neurednim strastima.

U drugom jutarnjem  predavanju o jakosti p. Luka  je definirao jakost kao krepost koja jača dušu u postizanju teško ostvarivih dobara. Jakost je jedan od darova Duha svetoga. Postoji naravna i nadnaravna jakost. Kreposti s kojima je jakost povezana su velikodušnost, darežljivost, strpljivost izdržljivost, ustrajnost. Najveći čin jakosti i najveće svjedočanstvo ljubavi je mučeništvo. Ono je najveći oblik oponašanja Krista. Mučenik ne mrzi, on umire u ljubavi.  Glavni porok koji nagriza jakost je tromost, ona danas muči tolike osobe,pa i one koji imaju dobru volju. Jedini lijek za stanje tromosti je jakost.

U trećem predavanju, u subotu poslije podne, p. Luka je govorio o kreposti umjerenosti. Umjerenost je krepost koja dovodi u red želju i uporabu hrane, pića, spolnog užitka i ostalo prema zdravom razumu.  Ona je zajednički nazivnik za sve druge kreposti. Integralni dijelovi ili sastojci kreposti umjerenosti su osjećaj stida i ljubav prema pristojnosti, koja regulira ugodnost dodira i okusa. Stid je naravni oblik samoobrane protiv opasnosti padanja ili guranja od nekoga u položaj ili stanje objekta za seksualnu uporabu.Krepost umjerenosti obuhvaća uzdržljivost, trijeznost i čistoću.  Čistoća je krepost koja regulira nagon. Čistoći je suprotan blud. Danas smo izloženi mnogim napastima kada su u pitanju ove kreposti. U subotu navečer  misno slavlje i blagoslov sa presvetim predvodio je p. Luka. Nakon večere slijedio je razgovor s voditeljem o  obrađenim temama i drugim gorućim pitanjima  s kojima se svakodnevno sučeljavaju obitelji.

U nedjelju ujutro pater je obradio četvrtu stožernu krepost – pravednost. Ona upravlja čovjeka da drugome što je njegovo. Njeni sastavni dijelovi su činiti dobro i izbjegavati zlo. Kreposti koje su povezane s pravednošću su poštovanje, poslušnost i zahvalnost. Pojmovi  pravde i ljubavi su različiti, ali ne isključivi. Pravda je dati čovjeku što mu pripada, a ljubav  je nadnaravna od Boga i upuzćuje na ljubav prema Bogu i drugima.

Nedjeljnu misu za župljane Zaostroga i sudionike susreta predslavio je p. Luka. U homiliji se osvrnuo na evanđeoski tekst I korizmene nedjelje i potaknuo vjernike  da milosnokorizmeno vrijeme što bolje osmisle i iskoriste za rast u ljubav i hodu prema Uskrsu.

Nakon  ručka u nedjelju, djeca su izvela igrokaz pod naslovom Korizma, za koji ih je pripremila vjeroučiteljica g-đa Darija Mladin, majka šestero djece i sama dugogodišnja sudionica obiteljskih susreta. Osim igrokaza s djecom je u likovnoj radionici izradila prigodne, ekološke poklone za Uskrs.

Susret je završio u nedjelju poslijepodne u razgovoru i iznošenju osobnih dojmova o susretu. Sudionici su zaključili da su im ovakvi obiteljski susreti dragocjeni i poticajni za kreposan kršćanski život u svakodnevnici prepunoj izazovnih zadataka u obiteljskom i društvenom životu. Zahvalili su  voditelju p. Luki Lučić koji je obogatio sve sudionike susreta.

Još jednom hvala fra Ivici Omazić, gvardijanu samostana na velikodušnosti i razumijevanju za brojne obitelji, roditelje i djecu  i sve one koji rado dolaze na ovakve susrete i žele da ih bude i dalje. Bogu hvala za sve velike i male i kao i  za radost  susreta.

Danijela De Micheli Vitturi

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas331
Ovaj mjesecOvaj mjesec69546
UkupnoUkupno7536379

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38