Wiesbaden Naurod: Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone

Od 21.-24.3. 2011. održane su duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone u Wilhelm-Kempf-Haus, Fondetterstr. Wiesbaden-Naurod, jednostavnoj, a tako funkcionalnoj zgradi koja nosi ime po biskupu Wilhelmu Kempfu koji je rođen 10. kolovoza 1906. u Wiesbadenu, zaređen za biskupa biskupije Limburg 28. svibnja 1949., vršeći vjerno biskupsku službu do 11. kolovoza 1981., a umro je 9. listopada 1982. i pokopan 16. listopada 1982. u katedrali u Limburgu. Uokolo zgrade samo zelenilo, a tu je i lijepa bukova šuma, te staze za šetnju i opuštanje.  Voditelj duhovnih vježbi bio je dr. fra Domagoj Runje. Tema ovogodišnjih duhovnih vježbi glasila je: "Ali kad uskrsnem, ići ću pred vama u Galileju" (Mk 14,28). U svojim razmatranjima kroz dane duhovnih vježbi, fra Domagoj je obradio naslove: Tko je Isus iz Nazareta? (Mk 1,1-15), Poziv i poslanje Isusovih učenika (Mk 1,16-20; 13-18; 6,6-13.30), Prvi navještaj muke, smrti i uskrsnuća (Mk 8,27-38), Drugi i treći navještaj muke, smrti i uskrsnuća (Mk 9,30-37; 10,32-45) i Isusov Veliki tjedan (Mk 14, 1-16,8). Svakog dana slavljena je misa, molio se časoslov, upriličeno je Pokorničko bogoslužje uz pristupanje sakramentu pomirenja, sudionici duhovnih vježbi, njih pedeset dvoje obavili su zajedno s fra Domagojem i klanjanje pred Presvetim sakramentom.

Ove biblijske duhovne vježbe išle su za tim da pozovu sve prisutne na obraćenje i vjerovanje Evanđelju, tj. na život koji treba živjeti ne na temelju svojih iskustava, nego se ponašati na temelju Isusova odnosa prema Bogu. Isus stvara zajednicu da sve druge ljude privede u to zajedništvo s Isusom. Izgubiti zajedništvo s Kristom, znači izgubiti zajedništvo s Bogom. Isus nije pobijedio smrt jer ju je izbjegao, nego se suočio s njom. Najveća vrijednost je život, a taj život ne može biti bez Životvorca i zajedništva s njime. U Isusovoj žrtvi otvoren je pristup svim ljudima. On je taj koji određuje kriterije nasljedovanja. Treba ići za njim punim povjerenjem i trebamo imati zajedničke interese. Trebamo znati prihvatiti svoje ograničenosti i prepustiti se vodstvu Učitelja. Fra Domagoj nas je na jednostavan, ali vjernički način uvodio u dubine Evanđelja po Marku kako bi Evanđelje dotaknulo naš život. Ukoliko se to ne dogodi, može nam se dogoditi kao Petru koji je trebao biti ribar ljudi, a sam se zapleo u mrežu. Čak je u jednom trenutku čuo riječi Učitelja: Nosi se od mene sotono, ili još bolje: Idi iza mene. Dakle, Petar je stao na put Isusu. On govori Isusu što bi trebao činiti. Učenici, a i mi trebamo biti Isusovo pismo. Isus zapovijeda: Hajdete za mnom! Ići za Isusom znači, prekinuti neke veze i odreći se mnogih stvari. Svi su pozivi individulani, ali su to pozivi na zajedništvo. Ne može se nasljedovati Isusa izvan zajednice. Čin najvećeg zajedništva događa se u kontekstu izdaje. Isus ne slavi Euharistiju poslije Uskrsa, nego dok su učenici u stanju velike nesavršenosti. To je za nas utješno kao i poruka: Isus nije mrtav nego je živ i idite u Galileju, ondje ćete me vidjeti. Ponovno oživljavanje zajednice koja naviješta Uskrs kao blagdan mira, kao blagdan drugačijeg postojanja.

Riječi zahvale voditelju fra Domagoju izrekli su Fra Josip Bebić, ravnatelj inozemne pastve i vlč. Ivica Komadina, delegat za inozemnu pastvu u Njemačkoj.

Na duhovnim vježbama bila su prisutna ova braća naše Provincije: fra Josip Bebić, fra Jure Zebić, fra Josip Klarić, fra Jozo Župić, fra Petar Vučemilo, fra Ante Krešo Samardžić, fra Ivan Škopljanac-Mačina, fra Ante Bilić, fra Ivan Čikara i fra Filip Mimica.

Fra Jozo Župić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1366
Ovaj mjesecOvaj mjesec59236
UkupnoUkupno7526069

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 79