Split-Gospa od Zdravlja: Tribina "Radost i patnja u obitelji"

Obiteljska tribina pod naslovom „Radost i patnja u obitelji“ održana je u Pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu, u utorak, 22. ožujka 2011. godine. Voditelj je bio fra Miroslav Bustruc, župnik Bristivice. Moderator je bila Danijela De Micheli Vitturi, a glazbeni dio vodio je Pero Prosenica.

U  prvom dijelu predavanja fra Miroslav je govorio o braku i obitelji kao Božjoj zamisli za čovjekovo dobro. Nikada, kao danas, obitelj nije bila toliko napadana - živimo u vremenu kad se stvaraju na tom području neki novi oblici krivih zajedništava. Bog je stvorio muško i žensko da budu jedno i, ostavivši oca i majku,  da postanu jedno tijelo. Svatko je od nas član neke obitelji. Bog je i svome Sinu podario obitelj: majku Mariju i njenog zaručnika sv. Josipa. Sv. Obitelj je proživjela mnogo patnje i boli, i uvijek izlazila iz svojih osobnih ciljeva radi potrebe drugog. Po Božjoj namisli brak je sakrament – vidljivi znak koji izriče jedno drugome dvoje zaručnika pred svećenikom, vidljivim predstavnikom zajednice Crkve. Nevidljiva a stvarna ljubav im daje snage da nastave živjeti u toj ljubavi koju su dobili i da u njoj rastu i urode plodom. Na početku je ta ljubav malena poput gorušičina zrna. Ali zdravim rastom ta ljubav postaje golemo stablo s obiljem plodova. Seksualnost je u službi ljubavi i tamo gdje nije otvorena životu postaje zamka za istinsku ljubav. Za brak je bitna odluka koja se ostvaruje u ljubavi, a ne u pukoj zaljubljenosti.  Vjernost je moguća, jer je Bog nama vjeran. Brak se raspada kada ne počiva na ljubavi i sebedarju. Muž i žena koji su najdublje ispunjeni Bogom mogu ostvariti i seksualni sklad. Krivi feminizam je poremetio bogomdanu ulogu muškarcu da bude voditelj i žene da mužu bude savjetnicom. Ljubav traži srce, a ne samo razum, oholost razuma treba pasti na koljena pred Bogom, govorio je dobri fra Ante Antić.

U drugom dijelu susreta fra Miroslav je svjedočio o svom odnosu prema roditeljima i put do opraštanja vlastitim roditeljima da bi se nadišlo međusobno nerazumijevanje i koliko mu je u tom pomogla molitva i predanje Bogu i Gospi. A na tom putu Bog mu je pomagao i pomaže po konkretnim osobama. Na kraju je predavač odgovarao na pitanja sudionika, molio molitvu za obitelj i udijelio svima blagoslov.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1888
Ovaj mjesecOvaj mjesec50952
UkupnoUkupno7434652

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 59