Split: Nagrada za životno djelo fra Vicku Kapitanoviću, a osobna fra Mirku Mariću

Umirovljenom profesoru dr. fra Vicku Kapitanoviću (67) uručena je u četvrtak 14. travnja u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu nagrada za životno djelo. Nagradu mu je na svečanoj sjednici u povodu Dana Splitsko-dalmatinske županije uručio splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader. U obrazloženju nagrade ističe se da, premda je u mirovini, dr. Kapitanović i dalje je aktivan i kao nastavnik i znanstvenik. Pročelnik je katedre za crkvenu povijest KBF-a u Splitu. Predaje i proučava noviju crkvenu povijest, naročito onu uz Jadran. U obrazloženju se dalje ističe kako je objavio više knjiga od kojih je pet zapaženo u znanstvenim krugovima te je uredio i priredio više izdanja, među kojima i zbornik znanstvenog skupa "Crkva i društvo uz Jadran" – „Vrela i rezultati istraživanja". Ako se uračunaju i kratke biografije u leksikonima, napisao je oko 200 bibliografskih jedinica od kojih je više od polovice znanstvenih. Uz znanstvenu i nastavnu djelatnost dr. Kapitanović je stručnim radovima djelovao na popularizaciji hrvatske povijesne znanosti u svijetu. Održao je mnoga predavanja na tečajevima cjeloživotnoga obrazovanja (među kojima je vrijedno spomenuti tri tjedna tečaja u Egiptu) i mnoštvo predstavljanja knjiga. Doprinos sveukupnoj hrvatskoj kulturno-duhovnoj i društvenoj povijesti odnosi se prvenstveno na filozofsku i crkvenu povijest, ali i na znanstvena područja povijesti umjetnosti, arhivistiku, paleografiju, arheologiju i diplomatiku. Doprinio je otkrivanju, katalogiziranju i kodikološkoj analizi umnogome još nepoznate rukopisne baštine, posebice franjevačke, izvora i građe domaćih samostanskih i knjižnih fondova, od najstarijih razdoblja starokršćanske civilizacije do novije povijesti.

Među nagrađenima na Dan Splitsko-dalmatinske županije je i fra Mirko Marić (64) kojemu je pripala osobna nagrada, a uručio mu je predsjednik skupštine Petar Sapunar. Kako stoji u obrazloženju, fra Mirkov svećenički, javni i kulturni rad prepoznali su mnogi Hrvati diljem Njemačke gdje postaje osnovnom sponom domovinske i iseljene Hrvatske. Osobito dolazi do izražaja njegov humanitarni rad tijekom Domovinskog rata gdje je s njemačkim Caritasom prikupljao, organizirao i slao pomoć ugroženim krajevima (poslano oko 2000 šlepera pomoći u odjeći i hrani). Nakon dvadeset i jedne godine svećeničkog i javnog rada među Hrvatima u Njemačkoj 1997. godine vraća se u rodni Sinj gdje i danas živi i radi. Dolaskom u Sinj pokrenuo je obnovu Sinjske tvrđave i postavljanje Križnog puta. Zapažen je njegov rad u Viteškom alkarskom društvu gdje sudjeluje i organizira nabavku novih odora i oružja. Nakon izbora za predsjednika ogranka Matice hrvatske u Sinju, objavljuje i uređuje glasilo Cetinska vrila. Organizira mnogobrojna predstavljanja knjiga uglednih hrvatskih autora, vodi i sudjeluje na različitim predavanjima o gospodarskim, općenito društvenim, političkim, socijalnim i inim kulturološkim temama.

I Humanitarna udruga Ivan Merz iz Splita dobitnica je nagrade županije koja se dodjeljuje osobama i udrugama zaslužnima za promicanje županije. Udruga Ivan Merz nagradu je dobila za "izniman doprinos stipendiranju srednjoškolaca i studenata". U obrazloženju se ističe kako je Udruga Ivan Merz ove akademske godine podijelila 132 stipendije i time se svrstala na sami vrh po dodjeljivanju stipendija. (IKA)

 

Fra Vicko Kapitanović

Fra Mirko Marić

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas189
Ovaj mjesecOvaj mjesec45004
UkupnoUkupno7511837

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31