München: Vjeri dati budućnost

Akademski krug koji djeluje pri HKM München, organizirao je u utorak 29. ožujka 2011. predavanje na temu: "Vjeri dati budućnost", u velikoj dvorani misijskog centra. Sve prisutne, a posebno predavača pozdravio je gosp. Ante Moro, predsjednik.  Predavanje je održao fra Tomislav Dukić, župnik, najprije predstavivši sebe i svoje dosadašnje pastoralno djelovanje.  Uz članove akademskog kruga, simpatizere, svećenike fra Borisa i fra Jozu, bio je prisutan i bosanski konzul gosp. Luka Džolan. Kao i u svim biskupijama po Njemačkoj, tako je na red došla i nadbiskupija München glede prestrukturiranja njemačkih župa i stranih misija. Fra Tomislav je dugo godina u svećeničkom vijeću nadbiskupije, pa je kao takav, iz prve ruke mogao dati sliku događanja u toj nadbiskupiji koja broji dva milijuna katolika, a svaki četvrti katolik je stranac. Naglasio je da postoji više razina o kojima bi se moglo govoriti, a on se zadržao samo na teološko-pastoralnoj razini, govoreći o pastoralnim i strukturalnim promjenama. Plan nadbiskupije glede promjena mora biti dovršen do 2020. godine. Promjene će se događati po etapama. Na tom planu radi 120 ljudi u dvanaest grupa koje obrađuju 20 tema.

Crkva je potrebna obnove iznutra i izvana. S jedne strane svjesna je ljudske nemoći ali i božanske svemoći. Treba posvjestiti da je Crkva Božji narod i da je svaki krštenik Crkva. Stoga je potrebno da dođe do razmjene iskustava hijerarhije i baze na tri razine: ordinarijat, dekanati i pastoralne jedinice-zajednice župa. Svima mora biti na prvom mjestu slavljenje Boga. Na drugom mjestu potrebna je analiza naših misija, jer će se na temelju pastoralnih koncepata određivati pastoralno osoblje. U svakoj župi bit će potrebna stručna tijela za bogoslužje.

Fra Tomislav je podrobno govorio o tri veoma važne točke: o liturgiji, kerigmi-navještaju Riječi i diakoniji-zajedništvu. Iz svega rečenoga prisutni su mogli zaključiti kako za budućnost vjere u našoj misiji svi snosimo odgovornost i ne smijemo zaboraviti Isusove riječi: Žao mi je naroda! Kršćanski život ne završava s misom, nego se nastavlja i nakon svake mise, jer sva pitanja javnoga života mogu biti predmet mise. Stoga se traži obrazovanje za liturgiju i svećenika i vjernika i drugih djelatnika. Spomenuvši zajedništvo, fra Tomislav je istaknuo četiri točke: otvorenost u diskusiji, imati osjećaj za realnost, potreba otvorenosti i obnove duha II. Vatikanskog koncila i vrednovanje duhovnih pokreta. Pozvao se na kraju na Isusove riječi: Ne gasite Duha Božjega! Jer, poticanje duhovnoga života, pretpostavka je svakoga pastoralnog djelovanja.  

Nakon kratke diskusije gosp. Ante Moro pozvao je sve prisutne na podrumski domjenak.

 

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas122
Ovaj mjesecOvaj mjesec53623
UkupnoUkupno6813843

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28 

Administrator

franodoljanin@gmail.com