München: Vjeri dati budućnost

Akademski krug koji djeluje pri HKM München, organizirao je u utorak 29. ožujka 2011. predavanje na temu: "Vjeri dati budućnost", u velikoj dvorani misijskog centra. Sve prisutne, a posebno predavača pozdravio je gosp. Ante Moro, predsjednik.  Predavanje je održao fra Tomislav Dukić, župnik, najprije predstavivši sebe i svoje dosadašnje pastoralno djelovanje.  Uz članove akademskog kruga, simpatizere, svećenike fra Borisa i fra Jozu, bio je prisutan i bosanski konzul gosp. Luka Džolan. Kao i u svim biskupijama po Njemačkoj, tako je na red došla i nadbiskupija München glede prestrukturiranja njemačkih župa i stranih misija. Fra Tomislav je dugo godina u svećeničkom vijeću nadbiskupije, pa je kao takav, iz prve ruke mogao dati sliku događanja u toj nadbiskupiji koja broji dva milijuna katolika, a svaki četvrti katolik je stranac. Naglasio je da postoji više razina o kojima bi se moglo govoriti, a on se zadržao samo na teološko-pastoralnoj razini, govoreći o pastoralnim i strukturalnim promjenama. Plan nadbiskupije glede promjena mora biti dovršen do 2020. godine. Promjene će se događati po etapama. Na tom planu radi 120 ljudi u dvanaest grupa koje obrađuju 20 tema.

Crkva je potrebna obnove iznutra i izvana. S jedne strane svjesna je ljudske nemoći ali i božanske svemoći. Treba posvjestiti da je Crkva Božji narod i da je svaki krštenik Crkva. Stoga je potrebno da dođe do razmjene iskustava hijerarhije i baze na tri razine: ordinarijat, dekanati i pastoralne jedinice-zajednice župa. Svima mora biti na prvom mjestu slavljenje Boga. Na drugom mjestu potrebna je analiza naših misija, jer će se na temelju pastoralnih koncepata određivati pastoralno osoblje. U svakoj župi bit će potrebna stručna tijela za bogoslužje.

Fra Tomislav je podrobno govorio o tri veoma važne točke: o liturgiji, kerigmi-navještaju Riječi i diakoniji-zajedništvu. Iz svega rečenoga prisutni su mogli zaključiti kako za budućnost vjere u našoj misiji svi snosimo odgovornost i ne smijemo zaboraviti Isusove riječi: Žao mi je naroda! Kršćanski život ne završava s misom, nego se nastavlja i nakon svake mise, jer sva pitanja javnoga života mogu biti predmet mise. Stoga se traži obrazovanje za liturgiju i svećenika i vjernika i drugih djelatnika. Spomenuvši zajedništvo, fra Tomislav je istaknuo četiri točke: otvorenost u diskusiji, imati osjećaj za realnost, potreba otvorenosti i obnove duha II. Vatikanskog koncila i vrednovanje duhovnih pokreta. Pozvao se na kraju na Isusove riječi: Ne gasite Duha Božjega! Jer, poticanje duhovnoga života, pretpostavka je svakoga pastoralnog djelovanja.  

Nakon kratke diskusije gosp. Ante Moro pozvao je sve prisutne na podrumski domjenak.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

************

kola emocija"

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1724
Ovaj mjesecOvaj mjesec33935
UkupnoUkupno7325798

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60