Permanentno obrazovanje mladih svećenika Splitske metropolije i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja

Svake godine u tjednu poslije Uskrsa, Splitska metropolija i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja organiziraju permanentno obrazovanje za mlade svećenike zaređene posljednjih deset godina.

Ove godine permanentno obrazovanje, uz prisustvo četrdesetak mladih svećenika, upriličeno je u Bijelom polju kod Mostara u biskupijskom centru Mostarsko-duvanjske biskupije „Emaus“. Program je započeo na uskrsni ponedjeljak 25. travnja, a završio  u četvrtak 28. travnja oko podne. Cjelokupni program bio je posvećen ispovjednoj tematici pod radnim naslovom: „Sakrament pokore u obzorju deset Božjih zapovijedi“. Prvog radnog dana kao gosti predavači nastupili su: dr. fra Špiro Marasović s temom „ Današnje shvaćanje čovjeka u perspektivi Božjih zapovijedi“, dr. don Ivan Kešina s temom „Dostojanstvo i svetost života u svjetlu pete Božje zapovijedi“ i dr. fra Šimun Bilokapić s predavanjem naslovljenim „Tematika šeste i devete Božje zapovijedi u sakramentu ispovijedi“.  Drugog dana nastupio je dr. don Mario Volarević, održavši predavanje naslovljeno „Sociološki aspekti sedme i osme Božje zapovijedi u sakramentu ispovijedi“.

Nakon svakog  predavanja uslijedio bi kratki razgovor na izloženu tematiku s mogućnošću postavljanja korisnih praktičnih pitanja, dok su drugog radnog dana organizirane i radionice s kasnijom plenarnom raspravom. Uz msgr. Marina Barišića, Splitsko- makarskog nadbiskupa i metropolitu, svoje svećenike su pratili i skupa sudjelovali u raspravama: msgr. Ante Ivas, šibenski biskup, msgr. Mate Uzinić, dubrovački biskup, fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, kao i voditelji i koordinatori msgr. Drago Šimundža, pastoralni vikar Splitsko- makarske nadbiskupije i fra Joško Kodžoman, pročelnik „Odbora za trajnu formaciju i studij“ u Franjevačkoj provinciji Presvetoga Otkupitelja.

Na koncu prvog i drugog radnog dana, sudionici stručnog skupa su slavili zajedničku svetu misu. U utorak je euharistijsko slavlje bilo u župnoj crkvi u Bijelom Polju, uz prisustvo velikog broja župljana predvođenih župnikom don Josipom Galićem, a na  kojemu je propovijedao domaći biskup msgr. Ratko Perić. Drugog dana, nakon radnog dijela, svi sudionici su pošli na kratki izlet u grad Stolac, uz pratnju vrlo gostoljubivih domaćina don Josipa Galića i dr. don Milenka Krešića, župnika u Trebinju i profesora povijesti na Teološkom institutu u Mostaru, koji  je gostima putem do odredišta na veoma zanimljiv način približio tegobnu prošlost hrvata na ovim našim vjekovnim prostorima. U Stocu je goste primio  ljubazni župnik don Rajko Marković, ugostivši ih velikodušno i bratski.  Nakon posjeta Stocu, svi sudionici su slavili misno slavlje u Mostarskoj katedrali, pod predsjedanjem Splitsko- makarskog nadbiskupa, a uz koncelebraciju  domaćeg biskupa msgr.  Ratka Perića, msgr. Ante Ivasa, fra Željka Tolića, kao i  provincijala hercegovačkih franjevaca  fra Ivana Sesara i ostalih svećenika. Nakon Gozbe za stolom Gospodnjim, svi nazočni svećenici okrijepili su se na zajedničkoj večeri u organizaciji katedralnog župnika don Luke Pavlovića.

Pri koncu susreta uslijedio je plenarni osvrt na Permanentno obrazovanje uz osvrt i poruku nadbiskupa msgr. Marina Barišića, msgr. Ante Ivasa i provincijala fra Željka Tolića. Na završnom euharistijskom slavlju predsjedao je biskup Ante Ivas, a propovijedao  provincijal fra Željko Tolić, potakavši mladu braću svećenike na odvažnost u življenju svoga svećeništva, naglasivši da je Krist uvijek isti i da kao takav od nas traži da se pomognuti njegovom milošću uvijek mijenjamo na bolje rastući u vjeri, nadi i ljubavi. Valja spomenuti da su svi sudionici bili oduševljeni „velikim srcem“ kojim su bili primljeni od strane domaćeg biskupa, svih svećenika, kao i ravnatelja Caritasa i upravitelja Kuće susreta dr. don Ante Komadine i osoblja  u centru „Emaus“.

Vrlo zanimljiva i korisna predavanja s Permanentnog obrazovanja, bit će dostupna u slijedećem broju Vijesnika Splitsko- makarske nadbiskupije.

Galerija slika 

.

Prilog:

Program permanentnog obrazovanja

  
 

Pretraži sadržaj

Najave

25. travnja: Vrgorac - Ministranski susret

25. travnja: Offenbach: 27. biblijska olimpijada

26. travnja: Frama Drniš izvodi "Brat Sunce"

24.-26. travnja: Zaostrog - 26. obiteljski susret

1.-3. svibnja: Split: Seminar o ekologiji

9. svibnja: Ministrantski susret u Sinju

12.-17. svibnja: Međunarodni znanstveni skup o 300. obljetnici Gospe Sinjske

23. svibnja: Ministranstki susret u Drnišu

30. svibnja: Susret fratara, članova OFS-a i Frame visovačkog okružja

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Duhovne vježbe - 2015.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tjedan molitve za zvanja

20. - 26. travnja 2015.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ministrantski susreti - 2015.

Aktualno

Godina posvećenog života

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

************************

300. OBLJETNICA SLAVNE POBJEDE POD SINJEM UZ GOSPIN ZAGOVOR

(1715.-2015.)


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta - KNIN

Posjetitelji

DanasDanas1595
Ovaj mjesecOvaj mjesec60203
UkupnoUkupno2960716

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58 

Administrator

franodoljanin@gmail.com