Facebook Share

Šalji dalje
Permanentno obrazovanje mladih svećenika Splitske metropolije i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja

Svake godine u tjednu poslije Uskrsa, Splitska metropolija i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja organiziraju permanentno obrazovanje za mlade svećenike zaređene posljednjih deset godina.

Ove godine permanentno obrazovanje, uz prisustvo četrdesetak mladih svećenika, upriličeno je u Bijelom polju kod Mostara u biskupijskom centru Mostarsko-duvanjske biskupije „Emaus“. Program je započeo na uskrsni ponedjeljak 25. travnja, a završio  u četvrtak 28. travnja oko podne. Cjelokupni program bio je posvećen ispovjednoj tematici pod radnim naslovom: „Sakrament pokore u obzorju deset Božjih zapovijedi“. Prvog radnog dana kao gosti predavači nastupili su: dr. fra Špiro Marasović s temom „ Današnje shvaćanje čovjeka u perspektivi Božjih zapovijedi“, dr. don Ivan Kešina s temom „Dostojanstvo i svetost života u svjetlu pete Božje zapovijedi“ i dr. fra Šimun Bilokapić s predavanjem naslovljenim „Tematika šeste i devete Božje zapovijedi u sakramentu ispovijedi“.  Drugog dana nastupio je dr. don Mario Volarević, održavši predavanje naslovljeno „Sociološki aspekti sedme i osme Božje zapovijedi u sakramentu ispovijedi“.

Nakon svakog  predavanja uslijedio bi kratki razgovor na izloženu tematiku s mogućnošću postavljanja korisnih praktičnih pitanja, dok su drugog radnog dana organizirane i radionice s kasnijom plenarnom raspravom. Uz msgr. Marina Barišića, Splitsko- makarskog nadbiskupa i metropolitu, svoje svećenike su pratili i skupa sudjelovali u raspravama: msgr. Ante Ivas, šibenski biskup, msgr. Mate Uzinić, dubrovački biskup, fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, kao i voditelji i koordinatori msgr. Drago Šimundža, pastoralni vikar Splitsko- makarske nadbiskupije i fra Joško Kodžoman, pročelnik „Odbora za trajnu formaciju i studij“ u Franjevačkoj provinciji Presvetoga Otkupitelja.

Na koncu prvog i drugog radnog dana, sudionici stručnog skupa su slavili zajedničku svetu misu. U utorak je euharistijsko slavlje bilo u župnoj crkvi u Bijelom Polju, uz prisustvo velikog broja župljana predvođenih župnikom don Josipom Galićem, a na  kojemu je propovijedao domaći biskup msgr. Ratko Perić. Drugog dana, nakon radnog dijela, svi sudionici su pošli na kratki izlet u grad Stolac, uz pratnju vrlo gostoljubivih domaćina don Josipa Galića i dr. don Milenka Krešića, župnika u Trebinju i profesora povijesti na Teološkom institutu u Mostaru, koji  je gostima putem do odredišta na veoma zanimljiv način približio tegobnu prošlost hrvata na ovim našim vjekovnim prostorima. U Stocu je goste primio  ljubazni župnik don Rajko Marković, ugostivši ih velikodušno i bratski.  Nakon posjeta Stocu, svi sudionici su slavili misno slavlje u Mostarskoj katedrali, pod predsjedanjem Splitsko- makarskog nadbiskupa, a uz koncelebraciju  domaćeg biskupa msgr.  Ratka Perića, msgr. Ante Ivasa, fra Željka Tolića, kao i  provincijala hercegovačkih franjevaca  fra Ivana Sesara i ostalih svećenika. Nakon Gozbe za stolom Gospodnjim, svi nazočni svećenici okrijepili su se na zajedničkoj večeri u organizaciji katedralnog župnika don Luke Pavlovića.

Pri koncu susreta uslijedio je plenarni osvrt na Permanentno obrazovanje uz osvrt i poruku nadbiskupa msgr. Marina Barišića, msgr. Ante Ivasa i provincijala fra Željka Tolića. Na završnom euharistijskom slavlju predsjedao je biskup Ante Ivas, a propovijedao  provincijal fra Željko Tolić, potakavši mladu braću svećenike na odvažnost u življenju svoga svećeništva, naglasivši da je Krist uvijek isti i da kao takav od nas traži da se pomognuti njegovom milošću uvijek mijenjamo na bolje rastući u vjeri, nadi i ljubavi. Valja spomenuti da su svi sudionici bili oduševljeni „velikim srcem“ kojim su bili primljeni od strane domaćeg biskupa, svih svećenika, kao i ravnatelja Caritasa i upravitelja Kuće susreta dr. don Ante Komadine i osoblja  u centru „Emaus“.

Vrlo zanimljiva i korisna predavanja s Permanentnog obrazovanja, bit će dostupna u slijedećem broju Vijesnika Splitsko- makarske nadbiskupije.

Galerija slika 

.

Prilog:

Program permanentnog obrazovanja

  
 

Najave

Split-KBF: Međunarodni teološki simpozij (23.-25. listopada)

- - - - - - - - - - - - - - - -

Gračac: Susret odgojnih zavoda Provincije (25. listopada)

- - - - - - - - - - - - - - - -

Drniš: 2. festival duhovne glazbe (25. listopada)

- - - - - - - - - - - - - - - - 

Split: Provincijski definitorij (11.-12. studenoga)

- - - - - - - - - - - - - - - -

Regionalni sastanci

  • Split- 12. studenoga
  • Visovac - 13. studenoga
  • Sinj - 19. studenoga
  • Imotski - 20. studenoga

- - - - - - - - - - - - - - - -

Franjevački svjetovni red - Split/Trstenik: Susreti-predavanja-radionice

- - - - - - - - - - - - - - - -

Duhovne vježbe

  • Visovac, 2.-7. studenoga
  • Zaostrog, 2.-7. studenoga

Posjetitelji

DanasDanas416
Ovaj mjesecOvaj mjesec47110
UkupnoUkupno2491248

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34 

Administrator

franodoljanin@gmail.com