Govor Ivana Pavla II. hodočasnicima Frame - 9. svibnja 1998.

Predraga Franjevačka mladeži!

1. Radujem se što vas susrećem prigodom pedesete obljetnice vašega osnutka i dvadesete obljetnice potvrde Pravila Franjevačkog svjetovnog reda kojeg je potvrdio moj poštovani prethodnik, sluga Božji, Pavao VI. Sve vas srdačno pozdravljam. Rado se obraćam voditeljima i duhovnim asistentima. Također zahvaljujem i vašem predstavniku na ljubaznim riječima koje mi je uputio i na zanimljivoj slici duhovne i pastoralne aktivnosti Franjevačke mladeži.

Nakon pedeset godina od osnutka vašeg bratstva želite temeljito obnoviti početni entuzijazam produbljujući duhovnost i franjevačke vrijednosti.

Važne godišnjice ovih dana vam pomažu, dakle, u promišljanju posebnosti vašeg poslanja u velikoj Franjevačkoj obitelji kojoj možete doprinijeti vašim mladenačkim zanosom i pripomoći zanosom vaših ideala.

2. Franjo i Klara Asiška imaju posebnu čar čak i u našem vremenu. Od njih i od njihova primjera evanđeoskog života nadahnjuje se mnoštvo mladih u temeljnim životnim izborima, dijeleći isti ideal radikalnog nasljedovanja Krista. Vaše se bratstvo osobito zalaže, zajedno s Prvim redom i Franjevačkim svjetovnim redom, za prelaženje “iz evanđelja u život i iz života u evanđelje” (Statuto GiFra “Il nostro volto” 3; usp. Pravilo FSR-a 4). Vi tako preuzimate zadaću sve više prilagođavati svoje postojanje Kristovu nauku, trudeći se svjedočiti riječju i djelom. Taj isposnički (asketski) i apostolski plan koji vas određuje kao mlade franjevce, pomaže vam odrastati u vjeri kako biste bili apostoli u crkvenoj zajednici i tako doprinosili društvu kao odgovorne osobe, sposobne hrabro preuzeti ulogu na koju vas poziva Božja providnost.

U tom zahtjevnom planu, u ljudskom i kršćanskom formiranju niste sami, jer Franjevačka mladež ima kao sastavnicu poziva rast u bratstvu. Slijedeći izvorno shvaćanje sv. Franje, dobro znate da veza u kojoj se živi s braćom potiče i pokreće svakoga da se otvori bližnjemu, pravilno vrednujući vlastite mogućnosti. Istovremeno se može primiti prijateljstvo i potpora drugih. Središnji element vašeg franjevačkog identiteta je, uostalom, prisutnost brata kojeg treba primiti, saslušati, oprostiti mu i voljeti ga: na njegovom licu vi, poput Franje, morate prepoznati lice Krista, pogotovo kada se radi o najmanjima i ostavljenima.

3. Taj temeljni poziv na bratstvo, koji je osobitost Franjevačke mladeži, čini vas bolje uključenima u crkvenu zajednicu, u kojoj u duhu siromaštva i “malenosti”, vi preuzimate cijenjenu službu, skromnu i poniznu, po posebnoj franjevačkoj karizmi. Svima je poznato koliko je Franjo ljubio Crkvu i s kolikom je ustrajnošću to pokazivao onima koji su slijedili ideal potpune pripadnosti crkvenoj zajednici, biskupijskoj i općoj.

Upozoravajući u pravi trenutak na taj stil života vaš Statut potvrđuje da “mladi franjevci žive bratstvo kao vidljivi znak Crkve, zajednice ljubavi i povlaštene sredine u kojoj se razvijaju crkveni smisao te kršćanski i franjevački poziv, također i kao mjesto gdje oživljuje apostolski život članova” (Statuto GiFra “Il nostro volto” 7), i dodaje da se oni “potpuno uključuju, aktivno i djelotvorno, u život mjesne Crkve, otvarajući se svim službama i pastoralnom djelovanju” (Statuto GiFra “Il nostro volto” 7).

Franjevačka mladež predstavlja, dakle, svijetli ideal života, koji vi odgovorno preuzimate obećanjima. Nužno u ostvarivanju ovog ideala je njegovati živi odnos s Kristom, po intenzivnom sakramentalnom životu, i posebno po Euharistiji, koju je Siromašak iz Asiza toliko volio (usp. OR 8-12 [FF 113-114]; Pkl [FF 207-209]). Uz to je potrebno da se hranite jedinstvenim duhom pokore i obraćenja, pripremajući se za proslavu Velikog jubileja 2000. g. Vaša bi briga bila da u našem vremenu ostvarujete Gospodinov poziv sv. Franji da “popravi” njegovu kuću (usp. LM II,1 [FF 1038]; Lm V [FF 1334]), djelotvorno surađujući s biskupima i svećenicima.

U današnjem potrošačkom društvu gdje se često čini da prevladavaju ekonomski interesi, svjedočite i više poštujte prirodna dobra. Budite mirotvorci (usp. Mt 5,9), promicatelji dostojanstva svakog čovjeka, poštujući ga kao sina Božjega i ljubeći ga kao Kristova brata.

4. Marija, koju je Franjo često nazivao “Svetom Gospođom, Presvetom Kraljicom, Majkom Božjom” (Pozdrav Djevici, usp. FF 259), neka bude vaš uzor i vaš vodič. Ona, poslušna Božjim planovima, traži za vas od svoga Sina svjetlost i snagu kako biste mogli velikodušno odgovoriti svome pozivu.

Dok vam ponovno čestitam na značajnim godišnjicama kojih se sjećate ovih dana, zazivam na vas nebesku zaštitu Franje i Klare, zajedno sa svima svetima i blaženima koji okrunjuju cijelu Franjevačku obitelj i srdačno udjeljujem, vašim voditeljima i duhovnim asistentima, vašim bratstvima i svim mladim franjevcima, poseban apostolski blagoslov.

Ivan Pavao II.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas944
Ovaj mjesecOvaj mjesec70938
UkupnoUkupno7613439

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42