KELKHEIM: Predavanje na temu: "Uobičajene bračne i životne krize"

Predavanje za mlade obitelji, u subotu 9. travnja 2011. godine, o temi «Uobičajene bračne i životne krize» održala je dipl. psihologinja Zrinka Lučić-Vrhovac, iz Psihološkog savjetovališta za bračna, obiteljska i životna pitanja iz Reutingena, u prostorijama Hrvatske katoličke župe Main-Taunus/Hochtaunus u Kelkheimu.

Sve je na početku pozdravio župnik fra Marinko Vukman podsjetivši kako su slična predavanja i seminari za mlade obitelji održani u Sindelfingenu u vrijeme dok je on tamo bio voditelj zajednice te kako bi želio da se to pozitivno iskustvo nastavi i u ovdašnjoj župi. Psihologinja je istaknula kako je kriza jedna teška situacija ili razdoblje koje predstavlja vrhunac i preokret u razvoju. «U životu čovjeka postoji mnoštvo kriza. Neke su od njih individualne, a neke su generalne. Individualne znače da je određena životna situacija za tu osobu izuzetna i problematična. Za nekog drugog ista ta situacija ne mora biti krizna. Postoje određena životna razdoblja koja su više manje krizna za sve ljude. Obično su to sutuacije kada dolazi do promjena, tj. kada su promjene neophodne. Pritom je važno razvijanje samopouzdanja te razumijevanje sebe i svojih postupaka. Također je važno i razvijanje znanja o tome tko sam u odnosu na druge s kojima sam u interakciji. Izbor partnera je, bez obzira završava li brakom ili raskidom, osobnan u tolikoj mjeri u kolikoj je mlada osoba odvojena i neovisna od roditelja. Taj proces odbijanja traje kroz cijelo razdoblje sve do odluke o braku. U braku postoje također razvojne faze i te faze, tj. prelasci iz jedne u drugu fazu su najčešče kritični i krizni», kazala je psihologica Lučić-Vrhovac dodavši kako se brak može sagledati kroz sljedeće faze: razdoblje od vjenčanja do rođenja prvog djeteta; rođenje prvog djeteta; djeca u pubertetu i adolescenciji i odlazak djece iz obitelji. «Te bračne faze obično se poklapaju sa specifičnim životnim situacijama svakog od partnera pojedinačno i sa specifičnim životnim krizama. Vjenčanje je ritual koji predstavlja važno mjesto pri prelasku iz neobavezne bezbrižne faze mladenaštva u fazu bračnog para. Istovremeno predstavlja početak mnogih promjena koje će se sada događati u novoj obitelji, ali i u pridruženim obiteljskim sustavima generacija roditelja i djedova iz kojih su oboje mladenaca potekli. Iako vjenčanje ne predastavlja više kao nekada udruživanje dvije obitelju u svrhu lakšeg i boljeg preživljavanja, ono i dalje predstavlja čin kojim se dva svjetonazora, dva različita vrijednosna sustava udružuju da bi od sada pa nadalje koegzistirala u novonastaloj obitelji. Za taj vrlo komplicirani proces međusobnog usklađivanja mladenci u miraz donose međusobnu ljubav i optimizam da će svoj zajednički život urediti bolje od svojih neposrednih prethodnika. No, ta vrsta miraza je vrlo topljiva u svakodnevici», kazala je.

«Svatko sa svojom krizom izlazi na kraj različito. Jedino što možemo djelomice promijeniti jesmo mi sami.  Da bismo si mogli pomoći, moramo definirati svoj problem. Pritom je vrlo važno prepoznati problem u što ranijoj fazi. I završno ljudsko razdoblje nije pošteđeno teških situacija. Odlazak u mirovinu je također krizno razdoblje jer imamo osjećaj da nas nitko više ne treba. Suružnici se rastaju i u tom razdoblju, ako su izgubili kontakt jedno s drugim», zaključila je dipl. psihologinja Zrinka Lučić-Vrhovac.

Tekst i snimka: Adolf Polegubić 
 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1738
Ovaj mjesecOvaj mjesec50802
UkupnoUkupno7434502

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69