Split (Gospa od Zdravlja): Preduskrsna duhovna obnova za redovnice

U crkvi Gospe od Zdravlja, u nedjelju 10. travnja 2011. godine, u organizaciji nadbiskupskog delegata za redovnice, fra Petra Lubine (urednik lista „Marija“ i tajnik Hrvatskoga marijanskog instituta), održana je preduskrsna duhovna obnova za redovnice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Na početku duhovne obnove fra Petar Lubina je pozdravio sve prisutne i predavača fra Žarka Relotu. U uvodnim riječima istaknuo je kako nas „dva tjedna dijele nas od najvećega kršćanskog blagdana Uskrsa, koji ovog puta slavimo u Godini obitelji. Iako nismo zasnivali svojih obitelji, Godina obitelji i za nas je svojevrstan izazov. Po uzoru na prvu kršćansku zajednicu, u kojoj je mnoštvo vjernika bilo jedno srca i jedna duša, ostavili smo oca i majku, braću i sestre i pristupili redovničkoj obitelji u kojoj se trudimo njegovati zajednički život hraneći ga evanđeoskim naukom i liturgijom, a posebno euharistijom. Ljubavlju Božjom, naše redovničke zajednice kao prave obitelji, sabrane u Božje ime, uživaju Božju nazočnost. Naša sloga i zajedništvo očituju Kristov dolazak, a iz njih nam izvire i velika apostolska snaga da možemo živjeti i raditi na slavu Božju i za dobro hrvatskoga naroda i domovine. Kad se mladi redovnik, upravo nakon svećeničkog ređenja našao na ispitu za dobivanje ispovjedne ovlasit, stari će mu kanonik: ”Vi ste redovnik! Što mislite da je najteže u redovničkom životu?” Mladi redovnik svećenik ušutio je na to i stao razmišljati, pa će, nakon što je promislio: ”Ja mislim da je najteži zavjet poslušnosti! Tko će uvijek biti spreman poslušati poglavara?!” ”Ne, u redovničkom životu najteži je život u zajednici!” - odgovrio mu stari. Iako smo kao društvena bića upućeni jedni na druge i jedni bez drugih ne možemo, vjerujem da tegobu zajedničkog života osjetimo svakog dana. Molimo stoga u šutnji da se obnovimo i uzrastemo u duhu kako bismo nazočnost Krista Raspetoga i Uskrsnuloga mogli još vjernije svjedočiti u svijetu u kojemu živimo i radimo.“

Uvodni govor završio je molitvom: „Gospodine, ti si nas pozvao da te živeći evanđeoske savjete slijedimo u većoj slobodi, izrazitije te nasljedujemo i budemo znak tvoje nazočnosti u svijetu u kojemu živimo i radimo. U prvoj kršćanskoj zajednici pružaš nam uzor međusobne ljubavi i zajedništva. Čuvaj nas u svojoj ljubavi, daj da je i mi nasljedujemo i na kraju postignemo radost u tvome domu.“

Nakon pozdrava i molitve, uslijedilo je obred pokorničkog bogoslužja i razmišljanje na temu: „Redovnička zajednica kao obitelj u Crkvi“ koje je održao je fra Žarko Relota. Pjevanje su animirale i čitale svetopisamske tekstove sestre milosrdnice. Nakon kratkog ispita savjesti, redovnice su imale prigodu za pojedinačnu ispovijed.

Prije završetka duhovne obnove fra Petar Lubina je pozvao sestre, osobito poglavarice kuća i njihove predstavnice, da se okupe zajedno na Veliku subotu, 23. travnja 2011. u 11 sati u nadbiskupskom domu na čestitanje našim nadbiskupima. Također je najavio hodočašće sestara iz Nadbiskupije, u subotu 8. listopada 2011., na imotska jezera i Gospi od Anđela na tvrđavi.

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

Proslava Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom

12. - 21. studenoga 2018.

**********

15. studenoga: Šubićevac - Izložba udruge Faust povodom 40. obljetnice župe

**********

17. studenoga: Mainz - 21. smotra crkvenih zborova

**********

17.-19. studenoga: Trstenik - Proslava sv. Elizabete

**********

18.-21. studenoga: Dubrava - Proslava Gospe od Zdravlja

**********

24. studenoga: Šubićevac - Koncert duhovne glazbe

**********

27.-30. studenoga: Šubićevac - 40. obljetnica župe

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1411
Ovaj mjesecOvaj mjesec29233
UkupnoUkupno6374337

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61 

Administrator

franodoljanin@gmail.com