„STOPAMA SV. FRANJE“ - Međuprovincijsko hodočašće novaka u Asiz

Novaci Franjevačke provincije Bosne Srebrene i njihovi odgojitelji fra Marko Ešegović (meštar) i fra Franjo Vrgoč (domeštar) organizirali su od 4. do 11. travnja 2011. hodočašće u Asiz za franjevačke novake s Trsata, Svete Gore (Slovenija), Humca (BiH), Livno-Gorice (BiH), kapucine iz Rijeke i novake s Visovca.

U ponedjeljak, 4. travnja, novaci iz Livna i Humca došli su na Visovac i razgledali znamenitosti samostana i novicijata. Nakon zajedničkog ručka, svi su se uputili prema Rijeci, odakle su u utorak, u ranim jutarnjim satima, još pospanih i umornih očiju krenuli autobusom prema Sloveniji gdje su im se pridružili novaci iz Svete Gore sa svojim meštrom fra Zdravkom Jakopom.

Nakon dolaska i smještaja u Asizu u samostanu sestara Misionarki Marijinih, novaci su započeli svoje hodočašće pod geslom: „Stopama sv. Franje“. Kao što je sv. Franjo krenuo od crkve Sv. Damjna tako su i novaci svoj hod započeli od te iste crkve. O svetištu i samostanu upoznao ih je fra Leopold Mičić, bogoslov franjevačke provincije sv. Jeronima (Zadar). Fra Leopold je, također, novake potakao na razmišljanje o vlastitom pozivu, za vrijeme euharistijskog slavlja fra Žarko Lučić je pozvao novake da poput sv. Franje budu spemni čuti i osjetiti Božji glas.

Nakon Sv. Damjana, poseban doživljaj za novake bilo je hodočašće u Porcijunkulu gdje su u zajedništvu s ostalom braćom i hodočasnicima molili Večernju.

Slijedeći dan, u srijedu, hodočastili smo u Greccio, mjesto u kojem je sv. Franjo 1223. napravio prve žive jaslice. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Franjo Vrgoč, koji je novake u svojoj propovjedi potaknuo da teže prema istinskom franjevaštvu, drugim riječima, počinjući od sebe a ne čekajući da drugi to učine. To uključuje da više promatraju svoj život prema životu sv. Franje i ne uspoređujući se s braćom nego sa sv. Franjom. Poslije podne novaci su se uputili prema La Foresti, mjestu gdje se dogodilo čudo s grožđem, a također se za ovo mjesto veže i to da su tu nastali prvi stihovi Pjesme brata sunca ili Pjesme stvorenja. Potom su hodočastili u Poggio Bustone i Rivotorto. Poggio Bustone je mjesto za koje se, uz Rivotorto, drži da su boravila prva Franjina braća.

U četvrtak, 7. travnja, novaci su započeli hodočašće molitvom Službe čitanja i Jutarnjom u kapeli sv. Klare u Porcijunkuli. Molitvu je predvodio fra Edvard Sokol, a fra Jure Šimunović euharistijsko slavlje u Porcijunkuli. Fra Jure je u propovijedi istakao da po primjeru sv. Franje novaci kroz molitvu, život i rad također mogu bolje upoznati Boga. Naveo je riječi teologa von Balthasara: „Nije meni da se brinem kako riječima izreći veličinu Božju, meni je da molim, a On će se za to pobrinuti“. Zatim su novaci krenuli prema samotištu Carceri gdje su se Franjo, i mnoga njegova braća povlačila na molitvu. Tu su se imali priliku zadržati dulje u tišini, molitvi i meditaciji. Završetak dana bio je u crkvi sv. Damjana gdje su sudjelovali na euharistijskom klanjanju.

U petak, 8. travnja, novaci su proveli neko vrijeme u starom gradu, slavili su svetu misu u bazilici sv. Franje (Capella Reliquie,) koju je predslavio fra Slavko Soldo. On je rekao kako ljudi ono što im je najvrijednije skrivaju tako dobro da kasnije to ne mogu pronaći. Tako je i brat Ilija „sakrio“ tijelo sv. Franje. Osvrnuo se na lik sv. Franje, na njegovu veličinu u malenosti i na to kako on nije prezreo svijet, već ga je prozreo svojim životom i radom. Zatim su posjetili Sacro convento, katedralu sv. Rufina, baziliku sv. Klare.

U subotu, 9. travnja, nakon molitve, novaci su krenuli prema La Verni, gdje se Franjo često povlačio u molitvu i osamu. To je mjesto Franjine „kalvarije“ jer je on tu primio stigme-znakove Kristove muke. Novaci su sudjelovali u molitvi Večernje i u procesiji do kapele stigmata ili Kapele svetih rana. Svetu misu u kapeli Klanjanja predslavio je fra Zoran Bibić, koji je poručio da je La Verna mjesto gdje su se mnogi povlačili na molitvu tražeći milost da osjete ljubav Božju.

U nedjelju, 10. travnja, iz La Verne novaci su krenuli prema Padovi. U bazilici sv. Ante imali su prigodi za osobnu molitvu na grobu sv. Ante. Euharistijsko slavlje u bazilici sv. Leopolda Bogdana Mandića predslavio je fra Zdravko Jakop koji je ohrabrio novake da nasljeduju sv. Franju, kao što su ga mnogi prije njih činili, a za primjer im je dao sv. Antu u znanju i propovijedanju, a sv. Leopolda u poniznosti. Zajedničko hodočašće završilo je u Rijeci na Trsatu odakle su novaci nakon prospavane noći krenuli u svoje kuće novicijata.

Na temelju proživljenoga novaci su izrazili pozitivno razmišljanje o hodočašću jer im je višestruko od pomoći. Hodočašće im je pomoglo da pokušaju doživjeti put sv. Franje, da razmišljaju  o svom pozivu kroz molitvu, kao i međusobno upoznavanje.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1747
Ovaj mjesecOvaj mjesec50811
UkupnoUkupno7434511

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 74