Knin: Blagoslov postaja Križnog puta i obnova zavjeta vjere

Na Cvjetnicu, nedjelju Muke Gospodnje, 17. 4. 2011. u 16.30 sati fra Petar Klarić, gvardijan i župnik kninski blagoslovio je novoizgrađene postaje Put križa na Krčiću. Nakon blagoslova imao je s narodom križni put na kojem su sudjelovali glumci amateri iz župe koji prikazuju Muku Isusovu – dramu u tri čina. „Isus“ (Josip Dreno) je nosio križ, a pratili su ga Čuvari Gospodinova groba „Kinske žudije“, ministranti, svećenici, časne sestre i mnogobrojni vjernici.

Na kraju križnog puta nazočnima se obratio gosp. Ante Kremić, predsjednik Koordinacije hrvatskih braniteljskih udruga grada Knina koji je zahvalio, gvardijanu, gradonačelnici Josipi Rimac i županijama: Šibensko-kninskoj, Dubrovačkoj i Brodsko-posavskoj i ostalima koji su pomogli izgradnju postaja naglasivši kako će nastojati da u drugoj fazi ove betonske postaje budu obložene kamenom. Osvrnuo se i na presudu Hrvatskoj i hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču s nadom da će biti oslobođeni. Zatim se obratila i gradonačelnica Rimac izrazivši zadovoljstvo što je izgrađen put križa i iskazavši nezadovoljstvo i ogorčenost sa spomenutom presudom.

Zatim je o. Klarić predmolio molitvu iz Trodnevnice Gospi Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, a sudjelovali su fra Zoran Jonjić, samostanski i župni vikar i fra Ivan Lukač, župni vikar. Poslije molitava i izmoljenih tri desetice krunice pozvao je nazočni puk Božji da ponovno potvrdi svoj krsni savez s Bogom i tako obnovi sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi istaknuvši kako je to povijesni čin što će sada svi učiniti i kako je vrlo važno da zavjet bude iskren iz dubine srca i duše i kako Bog uslišava molitve onih koji se tako zavjetuju. Mi se želimo ponovno zavjetovati Bogu, Isusu Kristu i Gospi Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta kao naši pradjedovi, moleći Boga da usliši naše molitve u ovim teškim danima kada smo doživjeli šok, nevjericu i razočaranje presudom domovini Hrvatskoj i njezinim generalima – kazao je o. Klarić. Naglasio je kako je Bog bio uz naš hrvatski narod, koji mu je stoljećima vjeran i koji je strpljivo kroz povijest nosio teški križni put, ali je unatoč svim nedaćama ostao vjeran Bogu, Gospi Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta i svom hrvatskom narodu. Istaknuo je kako je Bog uslišao vapaje i molitve naših djedova i pradjedova, a i naše i podario nam je ponovno slobodu i Domovinu. Zato ne smijemo gubiti nadu i u ovim teškim danima jer duboko vjerujemo kako će Bog uslišiti naše i molitve našega naroda u Domovini i svijetu i vratiti nam ponovno radost i osmijeh na licima.

Podsjetio je kako je na blagdan Imena Marijina 12. rujna 1976., u Solinu Crkva u Hrvata doživjela velebno nacionalno vjersko slavlje o 1000. obljetnici Marijanskog svetišta Gospe od otoka i početku devetogodišnjeg slavlja „13. stoljeća kršćanstva u Hrvata“. Tada se slavio završetak Hrvatske marijanske godine i Dan obnove krsnog zavjeta. Za tu prigodu odliven je u zlatu i srebru najstariji poznati Gospin pralik u Hrvata, kojeg je darovao fra Kruno Vukušić, kojeg su hrvatski biskupi nazvali Gospa Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, a kojeg je 14. svibnja 1892. pronašao fra Lujo Marun u porušenoj bazilici sv. Marije u Biskupiji kod Knina. Pralik je simbol Hrvatske povijesti i vjere koji nas potiče da ostanemo vijerni krsnom zavjetu prema Bogu, Domovini i svom hrvatskom narodu. Zatim je pozvao narod koji proživljava veliku bol da klekne ispred „Višeslavova križa“ i Gospina pralika i da svi obnove krsni zavjet moleći slijedeću molitvu:

  • Ispovijest vjere Hrvata katolika
  • Čvrsto vjerujem u Boga Oca i Sina i Duhav Svetoga.
  • Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i
  •  tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa Krista i
  • vjernosti Katoličkoj Crkvi.
  • Svoju odluku polažem u bezgrješno Srce presvete Bogorodice Marije.
  • Najvjernija Odvjetnice, na braniku stoj,
  • Čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!

Obnova ovog saveza duboko je dirnula srce i duše svih nazočnih. Poslije pjesme Zdravo Djevo u tišini su se svi razišli svojim domovima s vjerom da će Bog uslišati njihove molitve i vapaje našeg hrvatskog naroda.

Tijekom prijepodneva u crkvi sv. Ante i privremenoj crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta prije svih misa, kao i na večernjoj, a kojih je bilo sedam, (dvije u crkvi sv. Ante, tri Gospinoj crkvi, u Domu za stare i nemoćne i u Biskupiji) bio je blagoslov maslinovih i palminih grančica. Svete mise slavili su: fra Zoran Jonjić, fra Ivan Lukač, fra Josip Grgić, bolnički kapelan i o. Klarić. Preko župne mise u 11 sati u Gospinoj crkvi Muku je pjevao gosp. Tomislav Vrdoljak, zamjenik gradonačelnice kao i župni zbor pod ravnanjem s. Ivane Oltran. Za vrijeme misa mnogobrojni vjernici su se ispovjedili i pričestili. U 15 sati fra Zoran, fra Ivan i fra Josip pomogli su fra Danku Glibotiću, župniku Kijeva ispovijedati vjernike. P.K.

 Galerija slika 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1805
Ovaj mjesecOvaj mjesec50869
UkupnoUkupno7434569

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42