Veliki petak u Podbablju

Stoljetna tradicija održavanja procesija u ovoj župi smještenoj na samom jugu Imotskog polja održana je i ove godine u kojima je u tri procesije koje su krenule iz tri podbapska mjesta nazočilo nekoliko tisuća vjernika pristiglih iz svih mjesta župe kao i Podbabljana koji su za ovu zgodu pristiglih iz svih mjesta Hrvatske i inozemstva.

Prva procesija pošla je iz crkve Sv. Mihovila koja se nalazi u zaseoku Gudelji u Podbablju Gornjem i od tamo predvođena križonošom Vladom Gabelicom krenula prema crkvi Sv. Marka gdje se procesiji pridružio drugi križonoša iz Podbablja Gornjeg, Tomislav Patrlj pa je procesija kroz Ćapine, Buljane i Hršćevane preko Radeža krenula prema Kamenmostu i ondje državnom cestom došla do župne crkve Sv. Luke.

Druga procesija krenula je iz crkve Sv. Ante u Drumu odakle je predvođena ovogodišnjim križonošom Tomislavom Znaorom krenula kroz Toliće preko Krnjevica do crkve Sv. Luke gdje je stopljena u procesiju iz Podbablja Gornjeg pristigla na zajedničke obrede.

Treća procesija na čelu koje je išao križonoša Ante Karin krenula je iz crkve Kraljice Hrvata u Grubinama te je magistralom kroz Ajdukovu Dragu došla do župne crkve na Kamenmostu.

Nakon dolaska sve tri procesije te dolaska velikog križa iz crkve Sv. Luke kojega je nosio Tonći Perkušić započeli su obredi koje je predvodio župnik Podbablja fra Vinko Gudelj, a za vrijeme kojih je propovijedao fra Ivan Jukić koji obnaša dužnost pastoralne ispomoći u ovoj župi. U svojoj homiliji fra Ivan je istaknuo kako križ zauzima važno mjesto u životu svakog kršćanina te kako svi moramo preuzeti na sebe svoj križ i premda ga je teško nositi  potrebno je da ga uzmemo sa radošću. Istaknuo je kako u današnjem vremenu teških iskušenja za hrvatski narod, nakon presude hrvatskim generalima, a samim time i hrvatskom narodu, svojevrsni Veliki petak za cijelu domovinu svi zajedno moramo biti strpljivi, uporni i dostojanstveni baš poput Krista jer poslije muke i Velikog petka uvijek dolazi Uskrs i pobjeda dobra nad zlim.

Obredi koji su održani na vanjskom oltaru u groblju pored župne crkve Sv. Luke završeni su pričešću i tradicionalnim ljubljenjem križa.  

Posebnost u procesijama čini i pučko pjevanje Gospinog plača od Divkovića koje se u ovim krajevima naziva «kantanje». Trideset parova koje su činili 60 pjevača različitih uzrasta, na izmjenice su pjevali dionice Divkovićeva Gospinog plača prigodnim kantanjem te koristeći pučke napjeve ovoga kraja pridonijeli ugođaju cijelih obreda. Kantanje započinje u crkvi prije polaska procesija, a nastavlja se tijekom procesija da bi se finaliziralo zajedničkim nastupom kantača iz svih procesija pred župnom crkvom Sv. Luke. 

Galerija slika 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas4350
Ovaj mjesecOvaj mjesec55821
UkupnoUkupno7439521

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44