Split (Gospa od Zdravlja): Izložba: Prođoh Bosnom 'nako

U Pinakoteci Franjevčkoga samostana Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, u ponedjeljak 2. svibnja 2011., u 20, sati otvorena je fotgrafska izložba Franje Piplovića pod znakovitim naslovom: Prođoh Bosnom 'nako.

Riječ je o dokumentiranoj izložbi o nestajanju Hrvata - katolika na prostoru sjeverozapadne i srednje Bosne te Bosanske Posavine.

U ime domaćina prisutne je pozdravio provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Željko Tolić. U pozdravu je naglasio ulogu Crkve i franjevaca u očuvanju nacionalnoga i vjerskoga bića na području Bosne i Hercegovine.

U ime grada Splita prisutne je pozdravio dogradonačelnik Jure Šundov koji je istaknuo da je ova izložba tužna priča događanja u Bosni i Hercegovini: najprije se dogodilo razaranje i rušenje, ali tvrđava - biskup nije dozvolio da se Crkva i narod unište, a već se sada događa, kako se vidi na fotografijama, obnova.

Fotomaterijal je nastao doista 'nako, kako je potvrdio autor izložbe, bivši hrvatski konzul u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u Banja Luki, kako je oko zapazilo, srce poželjelo, a um zapovijedio. Kao hrvatski predstavnik često je obilazio prognane Hrvate i njihova opustošena mjesta. Izložba govori o prevelikoj muci Hrvata katolika na ovom području.

Izložbu je otvorio banalučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH-a. msgr. Franjo Komarica, koji se upravo vratio s beatifikacije blaženoga pape Ivana Pavla II, koji je za Hrvate znao reći: Znam koliko vam je teško. Govorili su nam, naglasio je otac Biskup, krivi ste kao katolik, kao Hrvat i kao čovjek. Ovdje za vas nema zraka. Ali, velika nam je djela učinio Gospodin, opet ćemo biti sretni. Iako nas je, nakon 11 godina od rata, ostalo tek 5% od brojčanosti prije rata, kao reliquie reliquiarum, ne želimo da iskorijene naše korijene; ne želimo da nam itko nametne osjećaj manje vrijednosti. Zahvaljujući svima koji su učinili da ova izložba ugleda svjetlo dana u prigodi splitske proslave svetkovine sv. Dujma - Sudamje, otac Biskup je, na udivljenje svih prisutnih otvorio izložbu pjesmom zahvalnicom: Za svaku dobru riječ.

Izložba ostaje otvorena do 14. svibnja, od 16,40 do 20 sati. 

.

 .

 .

 .

 .

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas691
Ovaj mjesecOvaj mjesec62865
UkupnoUkupno7446565

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58