Podbablje: Kantači dobili CD

Pučki pjevači župe Podbablje koji su među vjerničkim pukom imotskog kraja poznatiji kao «kantači», a koji svake godine u procesijama Velikog petka pjevaju «Muku gorku Gospodina Isukrsta» od Divkovića, po završetku uskrsnih blagdana dobili su svoj CD.

Svake godine već tradicionalno župa Podbablje organizira procesije Velikog petka u kojima se svake godine skupi i po nekoliko tisuća vjernika. Kao i niz drugih župa Imotske krajine u toj prigodi gaje pučko pjevanje, plač ili kako ga sami župljani zovu kantanje. Kako taj način izražavanja boli i suosjećanja sa mukama Isusa Krista, mijenjanjem generacija ne bi otišao u zaborav, uoči Velikog četvrtka napravljena je audio snimka podbabskih kantača koji je objelodanjen po proslavi Uskrsa.

Uz svesrdnu podršku župnika Podbablja fra Vinka Gudelja, a u realizaciji glazbenog studija AgoArt i njegova vlasnika Augustina Age Kujundžića snimljen je ovaj neobični zvučni zapis na kojem su kantali predstavnici svih podbapskih naselja odnosno parovi kantača: Stipe Patrlj i Milivoj Mime Buljan, Milan Gabelica Matin i Marijan Gudelj, Ante Vujević Dudanović i Vinko Buljan Čkalja, Mate Bili i Mate Čuka Buljan, Ljubenko Blažić i Ivan Kasalo, Marijan Gudelj i Vlade Perkušić, Dragomir i Ivica Buljan, Ivan Ljoljić i Marko Babin Jonjić, Zdravko Vuksan i Ivan Matković.

Pjevanje kantača svojevrsna je vjersko-kulturna tradicija ovoga kraja. Svake godine, prije polaska tri procesije iz župe Podbablje kantači u crkvi započinju kantanje kantajući u parovima izmjenično, a tako nastavljaju i tijekom procesija. Prilikom dolaska sve tri procesije i njihova zajedničkog okupljanja ispred župne crkve Sv. Luke na Kamenmostu kantači iz svih procesija zajednički otpjevaju zadnju strofu Muke, a potom započinju obredi.

.

 

Pretraži sadržaj

Najave

23. - 25. siječnja: Zagreb - 58. Teološko-pastoralni tjedan

********

11. veljače: 70. obljetnica HKŽ München

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1703
Ovaj mjesecOvaj mjesec45743
UkupnoUkupno5671371

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 92 

Administrator

franodoljanin@gmail.com