Podbablje: Kantači dobili CD

Pučki pjevači župe Podbablje koji su među vjerničkim pukom imotskog kraja poznatiji kao «kantači», a koji svake godine u procesijama Velikog petka pjevaju «Muku gorku Gospodina Isukrsta» od Divkovića, po završetku uskrsnih blagdana dobili su svoj CD.

Svake godine već tradicionalno župa Podbablje organizira procesije Velikog petka u kojima se svake godine skupi i po nekoliko tisuća vjernika. Kao i niz drugih župa Imotske krajine u toj prigodi gaje pučko pjevanje, plač ili kako ga sami župljani zovu kantanje. Kako taj način izražavanja boli i suosjećanja sa mukama Isusa Krista, mijenjanjem generacija ne bi otišao u zaborav, uoči Velikog četvrtka napravljena je audio snimka podbabskih kantača koji je objelodanjen po proslavi Uskrsa.

Uz svesrdnu podršku župnika Podbablja fra Vinka Gudelja, a u realizaciji glazbenog studija AgoArt i njegova vlasnika Augustina Age Kujundžića snimljen je ovaj neobični zvučni zapis na kojem su kantali predstavnici svih podbapskih naselja odnosno parovi kantača: Stipe Patrlj i Milivoj Mime Buljan, Milan Gabelica Matin i Marijan Gudelj, Ante Vujević Dudanović i Vinko Buljan Čkalja, Mate Bili i Mate Čuka Buljan, Ljubenko Blažić i Ivan Kasalo, Marijan Gudelj i Vlade Perkušić, Dragomir i Ivica Buljan, Ivan Ljoljić i Marko Babin Jonjić, Zdravko Vuksan i Ivan Matković.

Pjevanje kantača svojevrsna je vjersko-kulturna tradicija ovoga kraja. Svake godine, prije polaska tri procesije iz župe Podbablje kantači u crkvi započinju kantanje kantajući u parovima izmjenično, a tako nastavljaju i tijekom procesija. Prilikom dolaska sve tri procesije i njihova zajedničkog okupljanja ispred župne crkve Sv. Luke na Kamenmostu kantači iz svih procesija zajednički otpjevaju zadnju strofu Muke, a potom započinju obredi.

.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Sinj: Proslava Velike Gospe 2019.

************

Plina Stablina: Proslava Velike Gospe 2019.

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2273
Ovaj mjesecOvaj mjesec52455
UkupnoUkupno7042186

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 85