Sinj: Susret redovničkih sjemeništaraca (20.-22. svibnja 2011.)

Domaćin redovničkih sjemeništaraca i odgojitelja Hrvatske i Bosne i Hercegovine ove godine bilo je naše sjemenište u Sinju od 20. do 22. svibnja 2011. godine. Na susretu su bili sjemeništarci i odgojitelji iz šest franjevačkih sjemeništa: Sinj, Zagreb (Kaptol), Sarajevo (Visoko), Varaždin (kapucini), Zagreb (konventunalci), Split (trećoreci), kao i sjemeništarci iz salezijanskog sjemeništa iz Zagreba.

Na početku predstavljanja sjemeništa zazvali smo zagovor naših utemeljitelja, svetog Franje Asiškog i svetog Ivana Bosca. Sjemeništarce i odgojitelje pozdravio je gvardijan fra Bože Vuleta. Sjemeništarci pojedinih sjemeništa predstavili su se ili igrokazom ili pjesmom  uz prezentaciju gdje smo mogli vidjeti trenutke iz svakodnevnog života.

Drugi dan počeo je jutarnjom molitvom u sjemenišnoj kapeli i okrjepom, nakon čega smo išli na Grad slaviti Svetu Euharistiju. Putem smo na mjestima postaja križnog puta molili za duhovna zvanja. Ispred crkvice na Gradu sinjski župnik fra Nikica Ajdučić živopisno nam je ispričao kratku povijest svetišta i samostana Čudotvorne Gospe Sinjske, a zatim je predvodio sv. misu zajedno s odgojiteljima.

Po silasku u samostan sjemeništarci su obišli samostanski muzej gdje su mogli vidjeti vrlo vrijedne eksponate arheološke i etnološke zbirke. Nakon ručka održao se nogometni turnir na kojem je trijumfirala ekipa salezijanaca. Domaćini su bili treći, a drugo mjesto pripalo je „miješanoj“ ekipi kapucina i konventualaca. Nakon nogometnog turnira imali smo rad po skupinama gdje smo uz druženje i razgovor o svakodnevnici u sjemeništu razgovarali i o pozivu i kušnjama u današnjem svijetu odgovarajući na neka pitanja. Budući da je mjesec svibanj posvećen Blaženoj Djevici Mariji, u crkvi smo pred gospinom slikom održali svibanjsku pobožnost uz molitvu krunice, litanije za duhovna zvanja i nekoliko prigodnih pjesama. Nakon svibanjske pobožnosti imali smo još malo vremena za razgovor s kolegama iz drugih sjemeništa, a zatim smo otišli na počinak.

Nedjelja je počela okrjepom i pjevanjem. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Bože Vuleta, sinjski gvardijan i vikar Provincije, jer je provincijal bio spriječen, a u koncelebraciji su bili odgojitelji sjemeništaraca. U propovijedi je fra Bože, citirajući nedjeljni evanđeoski ulomak „Neka se ne uznemiruje srce vaše!“ (Iv, 14,1), osobito stavio naglasak na Kristov mir te nas hrabrio da izdržimo sve kušnje u životu i ustrajemo u svom životnom odabiru. Napomenuo je da taj odabir ne smije biti bez Krista, čak i ako ne namjeravamo biti svećenici, rekao je fra Bože. Zatim smo u samostanskoj dvorani na plenumu iznijeli rezultate rada po grupama koji su pokazali svu našu raznolikost, ali i slaganje oko najvažnijih vidova sjemenišne dionice našeg života. Nogometašima su dodijeljene nagrade, a nakon ručka, ispratili smo goste i poželjeli što skoriji ponovni susret.

Galerija slika 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas4274
Ovaj mjesecOvaj mjesec55745
UkupnoUkupno7439445

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58