Imotski: Započeo 8. nacionalni susret Frame

U organizaciji Nacionalnog vijeća i područnog Splitsko-dubrovačko vijeća Frame u suradnji s mjesnim bratstvima Frame na području Imotske krajine započeo je Pod geslom „Zajedno u Kristu“ u petak, 13. svibnja 2011. godine u 17.00 sati, osmi nacionalni susret Franjevačke mladeži, na kojem se okupilo oko 1100 framaša iz cijele Hrvatske. Uvodnu molitvu predvodio je fra Milan Krišto, OFM, nacionalni duhovni asistent i framaši koju su čitali dijelove govore iz Papine kateheze na općoj audijenciji 13. travnja 2011. godine. Na kraju svi framaši su molili molitvu franjevačke mladeži. Nakon uvodne molitve i pjevanja himne „Lijepe naše“, uslijedili su pozdravni govori.

Ivan Bambir, nacionalni predsjednik Frame, na početku je rekao: Dragi oče nadbiskupe, oci provincijali, dragi gosti, domaćini, drage sestre i braćo framaši, dobrodošli na 8. Nacionalni susret Frame. Skupili smo se ovdje iz svih krajeva Hrvatske. Štoviše, došla su nam i braća i sestre iz Bosne i Hercegovine. Došli smo ovdje u dičnu Imotsku Krajinu iskoristiti priliku koja nam se tako rijetko nudi, a koja nam je tako dragocjena. Priliku da svakih nekoliko godina u punini zaživimo naše hrvatsko nacionalno bratstvo, da vidimo svo njegovo bogatstvo u različitosti, ali i da uvidimo da iako smo svi tako različiti, da smo svi jedno bratstvo, s jednom željom, a ta je nasljedovati Krista po uzoru na svetog Franju.

Pogledajte oko sebe. Zaista, okrenite se i pogledajte, pogledajte svojih 1000 braće i sestara.  Sad se sjetite svih onih koji nisu mogli doći na ovaj susret. Svi mi smo to bratstvo, koje je već 19 godina staro. Prošli smo porođajne muke nastanka prvih bratstava. Prošli smo rast i razvoj djetinjstva za vrijeme kojeg smo postali prisutni u svim krajevima Hrvatske. Prošli smo i turbulentno razdoblje puberteta u kojem smo usvajanjem Statuta i regionalizacijom stekli u potpunosti svoj identitet tj. u punini saznali tko smo.

Sada nam slijedi vrijeme mladosti. Mi smo poznati po našoj radosti, spontanosti i otvorenost. To je dio nas koji smo učvrstili odrastanjem i koji moramo ne samo čuvati, već i dalje razvijati. Ali bitna odrednica svake mladosti je i sazrijevanje, sazrijevanje koje se kod nas očituje kroz formaciju. Sveobuhvatna formacija koja istovremeno obuhvaća svakog od nas pojedinačno, a opet sve nas nadilazi i mijenja cijelo bratstvo. Ta formacija koja je već na djelu u obliku nacionalnog seminara za voditelje formacije, škola animatora svih razina i nacionalnih priručnika za sve stadije formacije, koji su u izradi, je ona koja će našu snagu, radost, mladost usmjeriti na još veću korist mjestima iz kojih dolazimo i na ono još važnije – svjedočenje vjere i naviještanje Radosne vijesti.

I baš tu se savršeno uklapa geslo našeg susreta koje je istovjetno geslu posjeta svetog oca Benedikta XVI našoj domovini – „Zajedno u Kristu“. Zajedno za jedno u Kristu. Veoma je važno da naše bratstvo bude jedno tijelo i jedna duša. Ne jednoumlje! Nikako. Ali složnost oko cilja – djelovanje i svjedočenje u svijetu! Složnost oko metode, a to je formacija. Poniznost, da prihvatimo tuđu ideju koja nam se možda ne sviđa. Poslušnost, da tu ideju izvršimo kad braća i sestre zaključe da je na dobrobit bratstva i drugih ljudi. I tu se pojavljuje onaj paradoks ljubavi, kad ja, kada ti, kada mi, ne da moramo, nego svojevoljno želimo zatomiti svoje želje, svoj katkad povrijeđeni ponos, žrtvovati sebe za bratstvo iz ljubavi prema bratstvu. I baš tu, kao ona povezujuća snaga koja drži bratstvo i izvor snage svakom pojedincu u odlučivanju za tu ljubavi, baš tu je Krist. Krist koji nam, svaki put kada se odlučimo za njega pokaže da ljubeći njega ne možemo da ne ljubimo druge. Zato braćo i sestre na ovom susretu, koji je također svojevrsna priprema za dolazak sv. Oca, ali i poslije ovog susreta, budimo u svojim mjesnim bratstvima zajedno za jedno, zajedno u Kristu!

Neka nam u tome pomognu sveti Franjo  i Gospa od Anđela“, završio je Ivan Bambir, nacionalni predsjednik Frame.

Fra Zoran Kutleša, imotski gvardijan  i župnik, pozdravljajući sve prisutne kao domaćin, obratio se slijedećim riječima: „Svima želim mir i dobro ovdje u 'Gradu na goru' u Imotskome - gradu u kojem je samostan i župa posvećeni sv. Franji a grad i imotska krajina Gospi od Anđela. Vjerujem da vi koji ste prvi put u imotskoj krajini da ste mogli zaključiti kako je ova krajina vrlo lijepa. Ovo je hrvatska, katolička i franjevačka krajina i reći ću zbog čega. Kako nam povjesničari svjedoče, krajem 14. stoljeća, došli su franjevci ovdje u imotsku krajinu i ostali do dana današnjega. Danas nas ima 15 fratara (franjevaca) u ovoj krajini, 7 časnih sestara franjevki, imamo preko 350 framaša i oko 200 članova Franjevačkog svjetovnog reda. Poslužujemo 9 župa, a što treba svakako nadodati, imamo 8 postulanata koji se spremaju da jednoga dana postanu franjevci-svećenici. Zato kažem da je oa krajina zaista i franjevačka krajina. Mi smo ovdje u Imotskoj krajini počašćeni da se ovaj 8. nacionalni susret Franjevačke mladeži održava ovdje u ovom 'Gradu na gori' u Imotskome, u našoj Imotskoj krajini. Ne samo da smo vam otvorili prostorije samostana, crkve, nego i prostorije naših obitelji koji su vas vrlo rado primili. Štoviše, zadnje vrijeme imali smo problema jer su mnogi željeli primiti framaše iz cijele Hrvatske. Odgovorili smo im da ih nema više, ali za par godina bit će ih više, pa će svaka obitelj moći primiti nekoga. Dragi framaši, i to je jedan znak da ste nam dobro došli u Imotsku krajinu. Stoga, osjećajte se ugodno. Ne samo naš samostan i naše okolne župnike, nego smo digli na noge i cijelu Imotsku krajinu. Svi sudjeluju i radosno će sudjelovati u ovom susretu Franjevačke mladeži ovdje u našoj Imotskoj krajini. Na kraju želim također pozdraviti i sve duhovne asistente, bilo fratre ili časne sestre, želi da se i oni ugodno osjećaju ovdje među nama. Pozdravljam i prisutne provincijale, fra Josipa i fra Željka, a još očekujemo tri provincijala i nadbiskupa Barišića koji će predvoditi euharistijsko slavlje. Dragi framaši, budimo jedno srce i jedna duša. I mi fratri, časne a i vi framaši. Neka ovi dani budu dani radosti i verselja, dani hvaljenja Boga što svi pripadamo jednoj franjevačkoj obitelji. Živjeli i dobro nam došli“, završio je imotski gvardijan.

Ana Mikulić, predsjednica Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Frame, rekla je „kako se splitsko-dubrovačko područno bratstvo, kao vijeće FRame, kroz zadnje dvije godine intenzivno trudilo ojačati sliku bratstva, da pokažemo dobru i pozitivnu sliku svijetu. Danas smo to svakako postigli. Nama je izuzetna čast da se ovaj nacionalni susret održava ovdje u Imotskom. Posebno sam dirnuta ovim susretom jer sam i ja Imoćanka.“ Zatim je naglasila, „kako se na svetkovinu sv. Franje okupe svih 6 mjesnih bratstava Frame upravo ovdje u Imotskom i daju svoja prva obećanja kada se okupi preko 300 framaša koji obnavljaju svoju vjeru i izražavaju ljubav prema Kristu. Koristim priliku i zahvaljujem da je nacionalno vijeće prihvatilo kandidaturu da se ovaj susret održi ovdje u Imotskom. Zahvaljujem svim imotskim franjevcima i časnim sestrama i svima koji su sudjelovali u ovoj realizaciji. Naime, u ovom samostanu imali smo preko deset sastanaka i dogovara kako uopće izrealizirati ovaj susret na dobro svih nas. Vjerujem i nadam se da smo u tom uspjeli i želim svima vama zahvaliti što ste došli u ovaj mali grad. Želim da živite svoju vjeru i da živite kao Hrvati. Budite ponosni to što jeste!"

Himnu nacionalnog susreta „Zajedno u Kristu“ izveli su frame Šibenik Varoš i Meterize.Nakon pozdravnih riječi, Ivan Bambir je predstavio program susreta i pozvao sve framaše da svojom molitvom, radom i disciplinom učine da ovaj susret bude odraz zajedništva i ljubavi. Nakon toga fra Kristijan Stipanović, župni vikar, upozorio je poštivanje programa i upozorio na ponašanje svih framaša kroz ova tri dana.

Molitvu krunice s početkom u 18.15 sati predmolili su framaši, svako otajstvo je molio predstavnik jednoga područnog bratstva Frame kojih ima pet u Hrvatskoj.

Euharistijsko slavlje u 19.00 sati predvodio je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, a u koncelebraciji su bili franjevački provincijali i i još 25 fratara-svećenika. Na početku euharistijskog slavlja fra Zoran Kutleša, imotski gvardijan i župnik, pozdravio je o. Nadbiskupa, provincijale, organizatore. Fra Zoran je rekao: „Draga braćo i sestre, pozdravljam sve provincijale koji su prisutni: fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i predsjednik Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM (JKPM OFM), (Split); fra Ivan Sesar, provincijal Franjevačke provincije Uznesenja BDM i predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica (VFZ) (Mostar); fra Željko Železnjak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda; (Zagreb); fra Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije svetog Jeronima (Zadar); fra Lovro Gavran, provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene (Sarajevo). Pozdravljam i ostalu braću fratre, svećenike, časne sestre i vas dragi framaši. Posebno mi je čast i zadovoljstvo da mogu ovdje pozdraviti u našem 'Gradu na gori' u Imotskom o. Nadbiskupa - mons. Marina Barišića i zahvaliti mu što se rado odazvao biti ovog prvog dana biti ovdje s nama. Oče Nadbiskupe, dobro nam došli! Dobro došli među franjevačku mladež koja se trudi po primjeru sv. Franje živjeti i svjedočiti Evanđelje u ovom svijetu. Ovo je franjevačka mladež, ovo je crkvena mladež, mladež koja pripada župnim zajednicama. Kroz ova tri dana došli su ovdje posvjedočiti zajedništvo, posvjedočiti kako je lijepo živjeti po Evađelju svoju mladost, kako je lijepo pripadati Katoličkoj Crkvi i svojim (nad)biskupijama i kako je lijepo pripadati svojim župnim zajednicama. Dobro nam došli, i neka Vas Bog blagoslovi i čuva i dade Vam snage i milosti da možete kao i do sada, oče Nadbiskupe, propovijedati i svjedočiti Evanđelje, zauzimati se za dostojanstvo svakoga čovjeka i da dižete svoj glas, kao i do sada u obranu čovjeka, njegova dostojanstva, u obrani našega hrvatskoga naroda. Živjeli i neka Vas Bog čuva i prati zagovor sv. Franje“, završio je gvardijan.

O. Nadbiskup, na početku slavlja je rekao: „Hvala na pozdravima, oče gvardijane. Drago mi je da smo večeras ovdje zajedno, na ovom nacionalnom hrvatskom susretu Franjevačke mladeži. Draga mladosti, niste umorni, ali jeste umorni. Fizički jeste umorni ali ste duhom svježi radosni. Drago mi je vas takve vidjeti.“ Zatim je naglasio kako ne zna je li na jednom mjestu bilo toliko provincijala iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine, kao i duhovni asistenti koji su prisutni. Zatim je rekao kako je „ovo mjesto idealno mjesto za održavanje nacionalnog susreta Frame jer je ovo župa sv. Frane, crkva sv. Frane, ovo je 'Grad na gori'. Okupili smo se da bismo bili Franjevačka mladež, franjevačko bratstvo.“ Štoviše, naglasio je kako je još jači izraz „Franjino - obilježeni Franjinim duhom, karizmom danas u našoj Crkvi u našem društvu.“ U ozračju Uskrsa želimo proslaviti ovaj susret pa je stoga važno otvoriti svoja srca da ono što je Bog učinio u sv. Franju učini i po nama“, završio je o. Nadbiskup i pozvao na pomirenje s Ocem nebeskim.

Mons. Marin Barišić na početku svoje propovijedi uputio je pitanje framašima mogu li oni odgovoriti na poziv kao što su odgovorili Pavao i sv. Franjo. Ovaj nacionalni susret je prilika da se susretnemo sa sobom da bolje vidimo. Ovo je prilika vidjeti Gospodina koji želi da ga susretnemo poput Pavla i sv. Franje. Na osobit način, on želi da ga susretnemo u euharistiji koja je hrana za vječnost. Nažalost, čovjek kao da živi u raskoraku. Živi u prošlosti ili nekako bježi u budućnost, a sada, u ovom času, kao da nema nikoga. Život se sastoji od trenutka sadašnjosti – to je važan princip života, princip mudrosti, jer bez toga nema života. Ovo mjesto susreta u Imotskom je prilika za susret poput Pavla i sv. Franje. Isti Isus koji je išao do Pavla i Franje želi doći i do nas. Na kraju je zamolio framaše da svom prijatelju, Isusu Kristu, daju priliku da u sabranosti i tišini mogu čuti ono što im prijatelj, Isus Krist govori i da mole da ih on učini sposobnim za njegovo prijateljstvo, završio je o. Nadbiskup.

Na kraju euharistijskog slavlja zahvalnu riječ izrekao je fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, rekavši: „Na početku ovoga susreta a na kraju ovog dana i nak raju ovoga misnoga slavlja od srca zahvaljujem Bogu za ovaj današnji dan da ste svi mogli doći iz svojih postaja, iz svojih bratstva ovdje u ovaj Grad na gori, kako bismo se susreli i razgovarali, molili i pjevali, kako bismo se dogovarali i obnavljali o zajedničkim ciljevima, putovima i pothvatima. Što ćemo u svemu tome uspjeti, samo Bog zna. Ali, ako budemo iskreni, ako budemo otvoreni, Božjoj ponudi i Božjim inicijativama, ja vjerujem da svi zajedno možemo uspjeti jer kako kaže ovaj naslov 'Zajedno u Kristu' možemo zaista puno učiniti. Na kraju ovoga misnog slavlja od srca zahvaljujem asistentima, zahvaljujem svim asistentima koji vode mjesna, područna i nacionalna bratstva. Nemojte mi zamjeriti, ne znam sve, ali ako istaknem dvojicu, nećete mi zamjeriti jer kroz njih dvojicu uključujem sve duhovne asistente Frame. To su na osobiti način fra Milan Krišto i fra Frano Doljanin. Nama provincijalima je poznata njihova ljubav, njihovo zalaganje te njihova otvorenost prema vama a u nama nalaze zaista uvijek otvorenu podršku i kad gledamo ovakvo mnoštvo i ovakvu ljepotu i ovakvo zajedništvo, čini mi se da će uvijek naći. Hvala vam, braćo. Zahvaljujem, također i gvardijanu ovog samostana, dekanu i župniku, fra Zoranu Kutleši koji je primio i ugostio ovdje sve vas i nadam se da će učiniti sve da se ovdje u samostanu i župi sv. Franje zaista lijepo i ugodno bratski i sestrinski osjećate kao i kod svoje kuće. Ovdje niste stranci, ovdje ste svi dobro došli a gvardijan će se potruditi da bude i tako. Zahvaljujem i svojim kolegama provincijalima fra Lovri, fra Josipu, fra Ivanu i imenjaku fra Željku koji su došli večeras ovdje u Imotski. Oni su imali, kao i svi mi, svoje obveze, ali su ih sve ostavili po strani i došli ovdje da budemo zajedno, da slavimo ovo sveto misno slavlje i da jedni drugima budemo štap na našem hodočasničkom putu. Drage kolege, hvala vam lijepa što ste došli. A na osobito način zahvaljujem preuzvišenom nadbiskupu i metropoliti Marinu Barišiću koji se nije niti malo dvoumio kada je bio pozvan da dođe i predvodi ovo misno slavlje. Draga franjevačka mladeži, ovo što ste danas čuli iz homilije koju je održao naš Nadbiskup ja vjerujem da može biti itekako lanterna i svjetlo i putokaz na stazi vašega života. Nadbiskup je spojio sv. Pavla, sv. Franju, spojio je prošlost, a spojio je u trećoj razini i nas danas. Ni sv. Pavao, kao što je rekao o. Nadbiskup, ni sv. Franjo, izvan Krista nisu vidjeli sebe, ali su samo u Kristu razumjeli sebe i učinili ono što su učinili. Jedan i drugi u svoje vrijeme popravili su crkvu Božju i izvršili su ono što je Krist od njih u njihovu vremenu tražio. Hoćemo li mi to učiniti, ja zaista ne znam. Ako budemo začahureno, uvjeren sam da nećemo. Ali, ako budemo otvoreni, uvjeren sam da hoćemo. Oče nadbiskupe, hvala Vam na poticajnim riječima, ne samo ovoj franjevačkoj mladeži nego i svima nama – nama svećenicima, nama provincijalima jer treba od Božje riječi visjeti, treba Božju riječ čuti i o Božjoj riječi razmišljati. Kao što je rekao o. gvardijan, Vaša uloga, Vaša služba i Vaša riječ se cijeni, poštuje i na daleko čuje. Ja sam uvjeren da je ta riječ koju su večeras čuli ovi mladi da su je pohranili u svoje srce. Uvjeren sam također da ćemo i mi svećenici koji smo čuli ovu riječ itekako o njoj razmišljati a poslije ovoga slavlja još Vas više uvažavati, poštivati i voljeti. I na svemu Vam hvala. Na kraju, nacionalni predsjednik franjevačke mladeži, Ivan Bambir, u ime cijeloga ovoga franjevačkoga bratstva i sestrinstva uručit će Vam, oče Nadbiskupe, jedan dar“, završio je o. provincijal fra Željko Tolić.

Ivan Bambir je zahvalio o. Nadbiskupu i protumačio dar koji se sastojao od slike koja prikazuje posljednju večeru  i Statuta Franjevačke mladeži. O. Nadbiskup je na kraju rekao kako je ovo je „veliki dan i događaj jer je ovo zahvat cijele Hrvatske, jer ste vi ovdje prisutni iz svih krajeva Hrvatske. To je velika snaga i nosvost. S vama Gospodin može učiniti novo lice. Dopustimo Gospodinu, kao što je i Franjo učinio. Bit ćete sretni i slobodni i nećete imati riječi kako biste zahvalili Gospodinu. Neka vam bude sretno i blagoslovljeno na tom putu uz zagovor sv. Franje. Hvala na daru.“ Nakon toga o. Nadbiskup je udijelio blagoslov svim prisutnima.

Euharistijsko slavlje uzveličao je pjevanjem i sviranjem bend „Tobija“.

Nakon euharistijskog slavlja bilo je predstavljanje Franjevačke mladeži. Ivan Bambir je predstavio Franjevačku mladež od njenih početaka do danas, a potom su predsjednici područnih bratstava predstavili svoja područna bratstva. Na predstavljanju su bili također o. Nadbiskup, provincijali i svi duhovni asistenti. Nakon predstavljanja, nacionalni predsjednik je dao upute za drugi dan nakon čega su se framaši uputili u župe prema već predviđen rasporedu.

Galerija slika 

.

Prilog o nacionalnom susretu i Franjevačkoj mladeži

    • Što je Frama
    • Ustrojstvo
    • Službe u bratstvu
    • Duhovni asistent

 

 
 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1497
Ovaj mjesecOvaj mjesec18266
UkupnoUkupno7633144

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41