Rim (Generalna kurija): Sažetak govora Generalnog ministra predsjednicima konferencija

Fra Jose Rodriguez Carballo, generalni ministar Franjevačkog reda, održao je u ponedjeljak, 16. svibnja 2011. godine, govor predsjednicima franjevčkih konferencija na temu „Oživljavanje našega života i poslanja da budemo nositelji Evanđelja“. Generalni ministar je na početku naglasio da riječ „oživljavanje“ znači promicanje kvalitete evanđeoskoga života i svjedočenje braće i bratstava, a ne samo strukturalno prilogađavanje, iako je i ono često potrebno. Osim toga, „pozvani smo otkrivati trenutak pashalne milosti da si ponovno damo smisao, na jednostavniji i ranjiviji način, ali također proročkiji i zasigurno više način malenih ondje gdje već jesmo prisutni“ (usp. Nositelji dara Evanđelja, 31). Generalni kapitul (2009.) podsjeća nas, rekao je General, da „prije nego se pobrinemo da prilagodimo naše strukture trebali bismo čitati s pozornošću znakove vremena i mjesta i dati se od njih propitivati (Nositelji, 29).

Generalni ministar govor je podijelio na tri poglavlja:

  1. Oživljavanje našega života i poslanja
  2. Aktivnosti Generalnog definitorija
  3. Bratstva i konferencije

.

1)      Oživljavanje našega života i poslanja

Generalni ministar je naglasio tri bitna elementa oživljavanja: duhovnost, bratstvo (malenost) i poslanje.

Duhovnost nije jednostavno niz pobožnosti, nego duboko iskustvo Boga. Istinska duhovnost vodi nas da vidimo sadašnjost očima duše, Božjim očima. Nema kršćanskog ni redovničkog života bez duhovnog života. Važno je da sebe podsjetimo na tu istinu. Tko god vjeruje u Boga nije zadovoljan da ima samo ispravnu ideju o Bogu, nego traži da njega doživi u svakodnevnom životu. Doživjeti Boga moguće je slušajući Riječ Božju i primajući Evanđelje kao oblik života.

Oživljavanje bratstva u sebi uključuje iskustvo vjere koje nas vodi da prihvatimo druge u njihovoj vlastitoj stvarnosti, kao dar Božji. Bratstvo je prikladno mjesto gdje kušamo vlastitu sposobnost slušanja i prihvaćanja drugoga. U društvu koje je duboko podijeljeno i rastrgano pozvani smo biti „signum fraternitatis“, znak međusobnog poštovanja i međusobne komunikacije.

Malenost je način hoda kroz ovaj život, a to znači: biti krotak prema svakoj osobi, ići bez prigovaranja, dokazivanja ili raspravljanja, bez osuđivanja ili optuživanja. Malenost je „dijeljenje života siromaha i onih koji se nalaze kraj puta“ (Nositelji, 7). Krist je paradigma naše malosti i to ne možemo zaboraviti.

Evangelizatorsko poslanje nije posao niti zanimanje nego poziv koji nas obvezuje. „Jao meni ako ne propovijedam“ kaže sv. Pavao (1Kor 9,16). Poslanje da se evangelizira ima smisla samo polazeći od vjere u Boga koji je Otac i koji iz ponorâ svoje intimnosti zajedništva i ljubavi šalje svoga Sina da navijesti i uprisutni dobru vijest o njegovu kraljevstvu po djelovanju Duha. To poslanje sadrži slijedeće karakteristike: duboko iskustvo Boga, svjedočenje bratstva, prisutnost na mjestima poteškoća i rizika, biti blizu siromašnih, bolesnih i odbačenih. Poslanje zahtjeva učiniti riječ Božju razumljivom, suradnju s laicima, osobito s Franjevačkom obitelji (FSR i Frama). Sve to od nas zahtjeva: dopustiti sebi da budemo ispunjeni Evanđeljem na način da ono što naviještamo - živimo; brinuti se manje za vlastitu budućnost i više za sudbinu čovječanstva; promicati uzajamno dijeljenje naše misije s laicima kao čin autentičnog uzvraćanja Evanđelja; ući u kulturu planiranja.

.

2)      Aktivnosti Generalnog definitorija

U drugom dijelu svoga govora Genelarni ministar je dao izviješće što je učinio i čini Generalni definitorij s obzirom na naloge zadnjeg Generalnog kapitula. On je u svom izviješću pokušao sažeti što je učinjeno i što se planira. Aktivnost Generalnog definitorija sadrži slijedeće: evangelizatorsko poslanje, franjevački identitet, susreti Generalnog definitorija na različitim razinama, moratorij, evangelizacija na franjevački način, situacija u Redu, misionarski projekti, formacija, arhiv Reda, proces restrukturiranja provincija, razlozi napuštanja Reda, ekonomska transparentnost, načini financiranja kao i još neke druge teme.

.

3)      Bratstva i konferencije

U trećem dijelu govora Generalni ministar je posebno naglasio važnost da predsjednici koordiniraju svoje konferencije jer moraju biti svjesni da bez njihova koordiniranja (animiranja) različitih bratstava s obzirom na Naloge, bit će teško animirati konferenciju. U svrhu poboljšanja franjevačkog identiteta posebno je naglasio projekt bratskog života.

Generalni ministar, na kraju, rekao je kako je sada vrijeme da dobre želje pretvorimo u praksu ako stvarno želimo rasti u evanđeoskoj kvaliteti života. Ako ne želimo biti žrtve samo velikih riječi ili privatnih aktivnosti, tada učinimo da se riječi smanjuju a djela govore. 

Susret Generalnog ministra, Definitorija i predsjednika različitih konferencija Reda završio u srijedu, 18. svibnja, zajedničkim euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Jose Rodriguez Carballo, generalni ministar. U svojoj propovijedi potakao je sve sudionike da "idu i navještaju" riječ Božju bez straha jer je Bogu sve moguće. Posebno ih je pozvao da u navještaju riječi Božje posvete pažnju mladima. Međutim, da bismo došli do njih, naglasio je, "trebamo svjedoke i učitelje koji će ići s njima i podržavati ih da ljube i razgovaraju s Bogom. Važno je da je riječ Božja među mladima jer će ih ona voditi u životu, čak i prema redovničkom životu." Zatim je završio riječima: "Neka blažena Djevica Marija moli za nas! Neka i Franjo i Klara budu s nama u našem poslanju kao nositelja dara Evanđelja ljudima našega doba!"

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas970
Ovaj mjesecOvaj mjesec7974
UkupnoUkupno7622852

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 99