Main-Taunus/Hochtaunus: Predavanje "Hrvatska u vrtlogu medijskih bespuća"

U organizaciji Hrvatske katoličke misije Main-Taunus/Hochtaunus, novinar Slobodne Dalmacije Ivan Ugrin održao je u Hrvatskom centru u Kelkheimu tribinu na temu „Hrvatska u vrtlogu medijskih bespuća“.

Govoreći o pojavama monopolizacije i manipulacije koje proizvode suvremeni mediji, Ugrin je u svom predavanju istaknuo kako se te pojave događaju kao posljedica uređivačkih politika i posebno vlasničke strukture medija, pa dolazi do isključivanja nekih skupina ili klasa od prilaza sredstvima komunikacija, sustavnog ograničavanja temeljnog prava na informaciju, te sve češćeg slučaja da elite gospodarstva, politike i društva naširoko vladaju sredstvima komuniciranja, odnosno, jednom riječju dolazi do – medijskog bespuća.

Analizirajući stanje u svijetu medija, predavač je kazao kako treba uočiti prepoznavanje procesa centralizacije i okrupnjavanja medija na svim razinama, te je pitanje je li trenutna uznapredovala globalna centralizacija medija, medijski efektno prikazana kao da je temeljena na čisto ekonomskim ciljevima, ili ipak smišljeno strukturirana etapa koja u konačnici vodi nekakvoj sveobuhvatnoj kontroli svijeta.

Nadalje, Ugrin je ustvrdio kako živimo u paradoksu medijskog doba, kad smo sa sve većim brojem medijskih jedinica sve manje stvarno obaviješteni, sve manje znamo što se uistinu događa, kako globalno, tako i lokalno.

Primjerice, kad je prije nekoliko godina počeo rat u Iraku, stotine novina koje su u vlasništvu Ruperta Murdocha, baš sve su imale, isti blagonakloni „stav“ prema tom događaju. No, kad je u pitanju pedofilija u svećeničkim redovima, onda svi redom generaliziraju slučajeve udarajući na glavu Katoličke crkve, papu Benedikta XVI., pokušavajući na sve načine njega okriviti zbog pojedinaca koji su zlostavljajući djecu zlorabili svoju službu. To je način na koji funkcionira gotovo zgotovljeni proces stvaranja svjetskog globalnog medijskog velikog brata.

Navodeći primjere iz prakse, dugogodišnji novinar i urednik Slobodne Dalmacije konstatirao je kako senzacionalizam, izmišljanje i žutilo dominiraju kao ključne karakteristike današnje trivijalnosti koja vlada u medijima, te se takav površan duh potpuno infiltrirao u prvom redu u televizijske programe poput notornog Big brothera, ali također i u dnevne novine pa čak i one regionalnog karaktera, te, naravno, internetske portale.

Zaključno je Ugrin istaknuo kako bi se trenutno stanje u medijima i načini na koji se njima manipulira, u svijetu, kao i u Hrvatskoj, moglo sažeti u jednu jedinu rečenicu: laž je postala istinom koju centralizirani mediji glavne struje, ali i oni koji to nisu, svjesno i nesvjesno, mijese i recikliraju, želeći je učiniti sveprisutnom i samorazumljivom – jedinom mogućom, potkrepljujući izrečeno riječima jednog medijskog mogula u Hrvatskoj koji je svojim urednicima dao do znanja: istina je ono što mi pišemo.

Nasuprot takvom razmišljanju Ivan Ugrin je na kraju predavanja poručio kako mediji moraju biti nositelji a ne stvaratelji istine, te izrazio nadu da će objektivno i istinito novinarstvo opet biti poželjno i uvažavano, a da će svoje mjesto na novinskim stranicama, internetskim portalima i televizijskim i radijskim emisijama naći i dobre vijesti, da ne slušamo, ne gledamo i ne čitamo samo ono što nas čini nesretnijima, bez obzira koliko je neutaživa naša želja za senzacijama.

Tribinu u Hrvatskom centru u Kelkheimu moderirao je voditelj misije fra Marinko Vukman, a u glazbenom dijelu programa nastupio je međunarodni glazbeni tim: Branko Banek, Hrvat, tenor i gitarist, Laci Horvat, Mađar, violinist, i Saša Kleonov, Rus, za glasovirom.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2540
Ovaj mjesecOvaj mjesec19309
UkupnoUkupno7634187

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46