Vrlika: Proslava Svetog Spasa u Cetini

Dana 28.svibnja 2011. godine u Cetini (župa Vrlika) proslavljen je Sveti Spas. Dan Sv. Spasa ujedno je i dan općine Civljane. Na svečano misno slavlje okupilo se oko 700-800 vjernika, a predvodio je dr. fra Luka Tomašević, prof. na KBF-u u Splitu, a u koncelebriraciji je bilo 14 svećenika.

Na početku sve prisutne pozdravio je župnik fra Josip naglasivši važnost hodočašća u Cetinu za Vrličane, ali i za vjernike iz drugih krajeva.

Crkva Sv. Spasa, kao i groblje oko nje, bude strahopoštovanje. Tu se još u 9.stoljeću, kad je i sagrađena crkva, Spasitelju uzdiže miris tamjana i molitva. I mi danas obnavljamo taj spomen. Ova crkva sagrađena je zalaganjem župana Gastike koji ju je napravio iz zavjeta prema Spasitelju, a za spas «svoje duše i duše svoje majke Nemire i svojih sinova...».

Pred naletom Turaka, stanovništvo je pobjeglo u sigurniji kraj oko tvrđave Prozor, ali je sa sobom ponijelo ime, naziv svoga sela: Vrh Rika i čuva ga do danas (Vrlika).  Vrličani tradicionalno hodočaste u svoje «prasvetište» za svetkovinu Svetoga Spasa i tu imaju blagoslov polja.

Zaželivši svima dobrodošlicu, fra Josip je pozvao sve prisutne da svojim dostojanstvenim ponašanjem iskažu poštovanje prema precima koji počivaju uokolo crkve, ali i da preporuče svoju djecu u molitvama našem nebeskom Spasitelju.

Na čelu procesije oko groblja išao je križ kojega su nosili «Čuvari Kristova groba», kojih je bilo 10-tak obučenih u, nadaleko prepoznatljive, vrličke narodne nošnje. Na sredini procesijskoga puta blagoslovili smo polje da nam Bog da dobar urod i blagoslovi naš trud.

Liturgiju je uzveličao zbor župe Gospe od Zdravlja iz Splita pod ravnanjem fra Stipice Grgata. U nadahnutoj propovijedi fra Luka je istaknuo kako moderni čovjek «luta» i ne nalazi odgovor na životna pitanja. Mnogi «bježe» u shoping centre tražeći utjehu u kupovanju i blještavilu zamamne ponude... Sve nas to zavodi na stranputicu da se okrenemo isključivo materijalnom svijetu...

Jedini odgovor na životna pitanja čovjeka je Isus Krist Spasitelj. Svatko od nas treba u sebi odgovoriti na pitanje: «gdje si». Ne možemo se sakriti od Boga. Pred njim moramo biti iskreni i bez glume. Bez Boga nema radosti ni budućnosti. Samo ljudi koji poznaju žrtvu znaju osmisliti budućnost. Vjera treba biti naša kultura, naš stil života... Ljubav Isusa Krista na križu prerasla je u život vječni. Jedini Spasitelj čovjeka je Isus Krist.

Na kraju misnoga slavlja, svemogućem Bogu i svima koji su doprinijeli oko organizacije ovoga slavlja, zahvalio se župnik. Općini Civljane i načelnuku g. Jakovu Gutiću, čestitao je dan općine... Nakon blagoslova pozdravili smo Domovinu himnom «Lijepa naša...», a nakon toga je nastavljeno druženje uz bogatu trpezu pokraj hladne vode rijeke Cetine...

Neka vas sve čuva Sv. Spas s Vrha Rike Cetine!

Galerija slika 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1868
Ovaj mjesecOvaj mjesec53339
UkupnoUkupno7437039

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 133