Pohod biskupa mons. Marka Semrena u Rajnsko-majnskoj regiji

Pomoćni banjalučki biskup mons. Marko Semren bio je od subote 11. do ponedjeljka 13. lipnja u pohodu hrvatskim katoličkim misijama (HKM) u Rajnsko-majnskoj regiji.

U subotu 11. lipnja pohodio je HKM Mainz. U crkvi sv. Bonifacija predvodio je misno slavlje i podijelio sakramnet potvrde, kojega je primilo 14-ero mladih iz HKM Mainz i četvero mladih iz HKM Rüsselsheim. U popodnevnim satima toga dana pohodio je HKM Darmstadt. Misno slavlje predvodio je i u crkvi sv. Fidelisa u Darmstadtu u popodnevnim satima i podijelio sakrament potvrde, kojeg je primilo 24-ero mladih. Na svetkovinu Duhova u nedjelju 12. lipnja mons. Semren pohodio je HKM Wiesbaden. Misno slavlje predvodio je u crkvi sv. Kilijana i podijelio sakrmanet potvrde. Sakrament je primilo 31 mladić i djevojka.

Oca biskupa su pozdravili voditelji misija HKM Mainz fra Ante Bilić, HKM Darmstadt fra Josip Klarić i HKM Wiesbaden dr. fra Ante Bilokapić. Pozdravili su ga i predstavnici misijskog vijeća, predstavnici krizmanika, kumova i roditelja.

Mons. Semren je u propovijedi kazao kako između Duha Svetoga i apostolskog svjedočenja postoji veoma uska veza. „Duh Sveti je onaj koji preobražava iznutra i na taj način čovjeka osposobljuje da se po darovima otvori svakoj vrsti apostolske aktivnosti. Zato im i dijeli darove“, kazao je istaknuvši kako se ljubav očituje izlaskom iz sebe kako bi se darovala drugome svojim životom, darom i duhom. „Od kršćana se očekuje da ispunjeni duhom Kristovim u svijetu svjedoče za Boga i Božja djela i to svojim životom i primjerom“, kazao je mons. Marko Semren potaknuvši krizmanike da ostanu vjerni Kristu. „Ako nas je Bog učinio pripadnicima hrvatskog naroda, On nas je obdario i posebnim darovima kojima možemo obnoviti čovječanstvo bez obzira gdje bili, u domovini ili inozemstvu.“

Tijekom misnog slavlja u Mainzu je pjevala skupina mladih pod vodstvom s. Dionizije Tomas. Za orgiljama je bio dr. Jozo Majdančić. U Darstadtu je pjevao misijski zbor uz pratnju na orguljama s. Anđele Milas, a u Wiesbadenu misijski zbor pod vodstvom s. Auksilije Milić. Za orguljama je bio prof. Rajko Radišić. Krizmanici, roditelji i kumovi zahvalili su svećenicima o. Biliću, fra Berislavu Nikiću, o. Klariću i dr. Bilokapiću, kao i časnim sestrama s. Dioniziji, s. Esteri Marijić, s. Damjani Damjanović i s. Auksiliji koji su ih pripremali za sakrmanet potvrde.

Na blagdan Marije Majke Crkve na Duhovski ponedjeljak, kada se ujedno slavio i blagdan sv. Antuna Padovanskoga, mons. Semren je predvodio hodočasničko misno slavlje Hrvata iz HKM iz Rajnsko-majnske regije u marijanskom svetišu u Marienthalu. Prije misnog slavlja bila je pobožnost križnoga puta, a vjernici su imali mogućnost i za sakrament ispovijedi i osobne molitve.

U popodnevnim satima toga dana mons. Semren je pohodio Hrvatsku katoličku župu Main-Taunus/Hochtaunus. Misno slavlje u povodu blagdana sv. Antuna Padovanskoga predvodio je u crkvi sv. Dionizija u Kelkheimu. Mons. Semrena srdačno je pozdravio župnik fra Marinko Vukman. Vjernici su mu predali 2000 eura za pomoć najpotrebicima u Banjalučkoj biskupiji. Na kraju mise mons. Semren je blagoslovio djecu i cvijeće.

Tijekom boravka u Njemačkoj mons. Semren se susreo i sa školskim sestrama franjevkama Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije koje djeluju u Biskupiji Mainz. Na čelu njihove kuce u Mainzu je prijestolnica s. Auksilija Milić. 

Tekst i snimka: Adolf Polegubić

Fotografije 

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas4428
Ovaj mjesecOvaj mjesec55899
UkupnoUkupno7439599

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 67