Slivno: O. Provincijal predvodio misno slavlje na svetkovinu Presvetog Trojstva

U nedjelju nakon Duhova, ove godine 19. lipnja, svetkovina je Presvetog Trojstva. Svetkovina se posebno svečano doživljava i slavi u Slivnu Imotskome. Toga dana Slivno, koje je uglavnom raseljeno, oživi i pokaže se u nekadašnjem sjaju kad je u njemu stalno živjelo više od 1.500 stanovnika. Danas ih je manje od 400. Ali za svetkovinu Presvetog Trojstva svi se vrate na svoje korijene i dovedu svoju djecu i unučad da sudjeluju u zajedničkoj procesiji i svečanoj misi. Ako se netko od iseljenih Slivanjaca ne pojavi u Slivnu za Trojstvo, to znači da je teško bolestan ili umro. Mnogi su za ovaj dan stigli iz Splita, Makarske, Osijeka i Zagreba, ali i iz udaljenih zemalja kao što su Francuska i Amerika. 

Ovogodišnju svečanu misu „sub divo“ predvodio je dr. fra Željko Tolić, provincijal. S njim su koncelebrirali fra Rafael Begić, župnik za odlasku, fra Stipe Matić, bivši župnik, don Vlade Mikrut, fra Ivan Jukić i fra Mijo Šabić. Ispovijedali su fra Dominik Radić, fra Mile Čirko i fra Marko Babić. Animator liturgije bio je bogoslov fra Ivan Vuletić. Zbor pod, ravnanjem Danijela Marinovića, predvodio je pjevanje kojemu se pridruživao sav okupljeni puk u crkvi i u hladovini oko crkve. Zbor su pojačale časne sestre Slivanjke s. Ljubomira Kustura i s. Mirjana Puljiz, a kao solistica nastupila je operna pjevačica HNK iz Splita Irena Parlov, mezosopran. Sve je marljivo fotografirao Ivica Lozina.

Mnoštvo vjernika je aktivno sudjelovalo u svečanom bogoslužju skladnim kretnjama i pjevanjem, ali su svoje oduševljenje znali izraziti i gromoglasnim pljeskom. Osobito na kraju fra Željkove propovijedi u kojoj je živo i zanimljivo govorio o vjernosti Bogu, Crkvi i narodu od stoljeća sedmog ali i ozbiljno upozorio na različita krivudanja i raslojavanja koja su u raskoraku s načelima vjere i života po Božjim uredbama.

Općem raspoloženju doprinijelo je i veoma ugodno vrijeme u kome su se izmjenjivali tanki oblaci i vedrina, a sve popraćeno ugodnim lahorom povjetarca, tako da je bilo ugodno svugdje a ne samo u hladovini bujnih maruna i unutar crkve.

Slavlje se nastavilo po obiteljima i na glavnoj prometnici koja je blistala šarenilom štekata na kojima se nudilo svega i svačega na osobitu radost najmlađih. Na kraju se često čulo na oproštaju starih prijatelja i kolega iz djetinjstva: Doviđenja, do dogodine!

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1606
Ovaj mjesecOvaj mjesec53335
UkupnoUkupno7520168

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61